Veckans krönika

Ska iväg till skolan nu. Hörs sen. Här är dagens krönika för de som är intresserade.

 

Publicerad i Landskrona City.

 

Går in på Aftonbladet. Gör det ibland när jag har tråkigt. Möts av rubriken ”Halva sekatören var inne i huvudet”. Det är en bild på en man med en saxliknande grej i huvudet. Han hade tydligen fallit på den så att den gick in i huvudet, men mirakulöst nog lyckades läkarna rädda honom. Det är väl bra. Tänkte en stund på när jag gick i förskolan. Jag fick lära mig hur man skulle bära en sax på ett speciellt sätt för att undvika olyckor. Tänkte på mannen igen. Han har nog inte lärt sig det. Hajjar sedan till på underubriken. ”Jag är tacksam”, står det. Mannen är alltså tacksam. Visst att han lever och det är skitbra att han fortfarande kan se och sånt. Men tacksam? Han har fått en sax halvvägs in i hjärnan och menar sedan att han är tacksam?

 

Jag hatar när människor som varit med i olyckor hävdar att de hade tur. För att de överlevde. Till och med förlamade människor med endast armar kvar kan ibland påstå att de hade tur. ”Jag kunde ju förlorat mina armar också, men det gjorde jag inte”, säger dem.  Det värsta är när de blandar in Gud i det hela. ”Hade skottet träffat lite mer till vänster hade jag varit död. Gud vakade över mig”. Om nu Gud vakar och grejer kan han väl ändå se till att man inte blir skjuten alls?

 

Ett barn föll ut ur ett fönster och landade på en markis som räddade livet för något år sedan. ”Änglavakt”, sa man. Ursäkta, men vad är det för en jävla usel änglavakt som låter barnet trilla ut från första början?

 

Att vinna en sjuk summa pengar är tur, att få tag i den sista kladdkakan på Ica är tur, att hinna med bussen precis innan den går är tur, men att bli träffad av en komet och ändå överleva är fan inte tur.

 

Man undrar liksom. Om inte mannen hade fått en sax i huvudet hade han heller inte varit tacksam. Då hade det varit en vanlig dag. Han hade kanske suttit i sin gungstol och ätit knäckebröd och varit likgiltlig. Men nu är han tacksam istället. Sjukt vad det ska till ibland.

 

0

Trackback from your site.

Comments (102)

 • Emma

  |

  Jag tror dock att du missuppfattat! Man är inte tacksam för vad som hände, man är tacksam att det inte gick värre än vad det gjorde. Man kan vara otroligt tacksam över att mista sina ben och inte dö, if you get my point. Det betyder inte att man är glad att man miste sina ben, absolut inte, man är arg. Men man är tacksam att det inte blev värre!

  Reply

  • Amelia

   |

   Läs hela texten så behöver du inte framstå som så jävla dum.

   Reply

 • M

  |

  (Y)!

  Reply

 • TeamLundVer

  |

  Tur i oturen kanske? ;0)

  Ha enbra dag

  /Nena

  Reply

 • Nene

  |

  Sooo true, haha! Hädanefter ska jag vara tacksam för allt som inte händer mig 😛
  Btw heter det “säger de” (andra stycket, i mitten typ)

  Reply

 • sonja

  |

  Gud va bra! Haha, man undrar det där ibland, hur man kan vara tacksam över nåt sånt…:)

  Reply

 • T

  |

  Det där ser mer ut som ett blogginlägg än som en krönika.

  Reply

  • Emelie

   |

   Är det ju inte?

   Reply

 • Elin

  |

  Haha det har du rätt i. Jag undviker nog hellre att få en stor sax genom skallen, skulle ju förstörs hela dagen … 😉

  Reply

 • Marie

  |

  Jag måste fråga hur du tänker då? Min sambo bröt nacken och fick 3 frakturer i ryggen i början av sommaren en fraktur var 3 mm från att han skulle dö eller bli förlamad. Han har klarat sig väldigt bra men har känsel bortfall i armarna. Det är klart vi är tacksamma för att han lever och har klarat sig så bra. Är det nåt fel i att känna tacksamhet? Vänd på det om det var din sambo som brutit nacken eller fått en sax i huvudet och klarat sig hade inte du vart tacksam?

  Reply

  • egoina

   |

   Jo, men jag hade inte ansett att jag hade tur. Klart man kan vända och vrida på det, men i det stora och hela hade jag inte känt mig tacksam. Menar såklart inget illa och är jätteglad att din sanna klarade sig 🙂

   Reply

   • A

    |

    Det beror på hur man ser på saken, precis som du säger men jag håller nog med Marie där alltså.
    Handlar nog mycket om att se saker från den ljusa sidan och vara posetiv. Han hade tur i oturen liksom 🙂 Kram på er!

    Reply

  • anonym

   |

   Exakt samma sak har hänt min pappa. Jag ser det inte som tur att han har klarat sig (han har också det där med armarma och fraktur läskigt att det var precis samma kanske lite skillnad med kotorna bara..) Men han hade inte tur eller änglavakt för då hade det som Egoina sa inte hänt alls, han hade snarare otur. Däremot kan man vara tacksam (en annan sak) över att det gick så bra som det nu gjorde eftersom olyckan tydligen var tvungen att hända.

   Reply

  • Karin

   |

   jag håller faktiskt med egoina. det du skriver om är hemskt, men jag skulle inte alls påstå att han hade tur. snarare hade han riktigt jäkla otur, men inte så otur som han kunde haft.

   Reply

 • Sara

  |

  Jag både håller med och inte. Självklart har man inte tur när man råkar ut för olycka eller sjukdom från första början, men det kan ju till exempel vara tur att en dålig prickskytt som egentligen tänkt döda någon missar.

  Gudasnacket kan man skippa tycker jag med. Fast det här med att vara tacksam är väl inget fel, klart man är tacksam att man är kvar hos sina nära och kära om man varit nära på att dö.

  Förstår ändå vad du tänker – varför vara tacksam när man råkat ut för något hemskt? Jag tror tacksamheten handlar om att man är lättad av att det faktiskt kunnat vara värre. Man kunde, istället för att ha legat på sjukhussängen med amputerat ben, faktiskt varit död.

  Min mosters hjärntumör, som hon blev frisk från, förändrade hennes liv till det bättre. Hon ser livet på ett helt annat sätt nu (hon var väldigt deprimerad förut). Cancern gav henne ett helt nytt liv. Och hon är så tacksam att hon är vid livet och slapp dö.

  Ursäkta för lång kommentar … lätt att svindla iväg ibland.

  Reply

 • Gaymasen

  |

  Tycker inte alls, som någon annan kommenterade, att det liknar ett blogginlägg. Eller ja. Är inte det lite grejen? Krönikor och blogginlägg går hand-i-hand, men en krönika är mer strukturerad med röd tråd medan blogginlägg fuck röd tråd bara flamsa på.

  Vilket fall: tycker den var bra. Gillar hur det känns som att man följer med i dina tankar (ehm ja, vilket man gör…).

  Reply

  • egoina

   |

   Haha tack så.mycket 🙂

   Reply

 • emelie

  |

  hahahaha de var det roligaste! du är fan min idol 🙂

  Reply

 • Moa

  |

  Han är väl tacksam för att han har lärt sig att ta livet mindre för givet. Sedan är väl det tur att precis vid ögonblicket då man tänker att “ja fan nu dör jag” eller: “Jävlar nu kommer han/hon dö!” Ja istället får man en andra chans och uppskattar säkert livet mer. Det är hur jag vill se på saken iaf. Tur i oturen om man säger så.

  Reply

 • Pernilla

  |

  ja så kan man också tänka …

  Reply

 • Frida

  |

  Äntligen någon som skriver det jag alltid har tänkt!! Haha du är ju bäst!

  Reply

 • Celia

  |

  Haha, vilken SJUKT bra krönika!!

  Reply

 • z a n n y h

  |

  Håller med dig angående “Gud”.. om det nu finns någon “Gud”, varför låter då denna hemska varelse sånna där saker hända?

  Reply

 • Linda

  |

  Har du kortat ner den endel? Framförallt första stycket är så fruktansvärt stolpigt, det blir inget flyt i texten alls.
  Sen ämnet, det lär ju uppröra iaf 🙂

  Reply

 • Therese

  |

  Jag har tänkt samma sak.
  har även tänkt på att när butiker har rea står det “spara 200 kr” till exempel, men du sparar väl fan inga pengar om du lägger ut pengar på grejen ändå…

  Reply

  • egoina

   |

   Hahaha. Nej. Det tänker jag också alltid på 🙂

   Reply

 • Jessika Möller

  |

  Fast…om man som jag förlorat hela sitt hem i en brand i Dec 2010, men ändå lyckats få ut både familj och sig själv från huset..så måste jag nog påstå att tacksamhet till att jag lever är den första känslan före sorgen av att hemmet är borta.

  Att däremot tacka Gud är något en ateist som jag inte kan förstå. Det var inte Gud som släpade ut mig själv & familjen ur ett brinnande hus. Det gjorde vi själva med våra armar och ben.

  Bra krönika dock!

  Hepp

  Reply

 • Sofie

  |

  Du är grym tjejen! Hatten av för dig x3.

  Reply

 • Eva

  |

  Håller fullständigt med! Att få en sax halvvägs in i huvudet är väl fan höjden av otur, hur kan man vara tacksam för det? Människan är en skum varelse.

  Reply

 • camilla

  |

  Jag tycker att du är dum. Jävligt dum, fast du är bäst egentligen. Jag håller med “Marie” som skrev om sin sambo, man måste fan kunna se tur i oturen. Om du inte kan göra det så har du inte varit med om något tillräckligt allvarligt känns det som… Gillar inte hur du först snackar om allt seriöst som att överleva en sjukdom och blandar det med att få tag i en kladdkaka på Ica… Blir bara så sur nu, förlåt. Du är väl bäst ändå, puss

  Reply

  • egoina

   |

   Du vet inte ett skit om vad jag har upplevt. Självklart är det bra att.man.överlever. Men jag tycker inte att det är tur. Tack 😉

   Reply

 • Emma

  |

  ah… 😉

  Reply

 • Cecilia

  |

  Mannen menade inte att han var tacksam över att han fick en sax i huvudet, han menade att han var tacksam att han överlevde..

  Reply

  • egoina

   |

   Självklart. Men hade han varit tacksam om han inte fått en sax i huvudet? Nej.

   Reply

   • Cecilia

    |

    Där hade du en poäng, hahhah 😉

    Reply

 • Alma

  |

  Fast egentligen… Finns det så mycket som är tur? Dina exempel, att vinna pengar, ja det är tur om man vunnit dem utan att fuska sig in i systemet och räkna ut vilken lott/vilket nummer man skulle satsa på. Men att få tag på den sista kladdkakan på ica är väl inte tur? Det hela handlar snarare om skicklighet, att ta reda på när ica får sin leverans med kladdkakor och sedan gå dit för att köpa kladdkakan när lagret precis fyllts på. Att hinna med bussen innan den går är definitivt inte tur, det är skicklighet att planera sin tid så man hinner med bussen. 🙂 lol!

  Reply

  • egoina

   |

   Förstår vad du menar. Men för mig är det tur. Jag engagerar inte mig så mycket. Haha!

   Reply

 • Robert

  |

  Tur i oturen tycker jag är ett bättre uttryck. 🙂

  Reply

 • jessica

  |

  du är otroligt bra på att skriva, jävlar alltså! mina ögon var fastklistrade i texten haha 🙂

  Reply

 • belle

  |

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  alltså
  du sätter ord på mina tankar, sister!
  och guuuuud, SPECIELLT ja, SPECIELLT när de blandar in Gudfan. “jag tackar Gud att jag överlevde trots att jag blev pålad rakt i magen plus hade en sax i huvudet och fästingar i ögonen. Jag tackar Gud. Inte läkarna som spenderade tre dagar åt att rädda mitt liv, inte teknologin. Nej, Gud. Tack Gud för att du förlamade mig, gjorde mig halvt blind, tog min mormor och man ifrån mig samma dag, men tack, TACK för att du gjorde så att jag överlevde, trots att jag inte längre kan gå eller laga min egen mat eller har nån man kvar. Men tack.”

  Pallar. Ej. Detta är ju dock mest typiskt för USA, hehe, men allmänt folk som säger sånt bajs : >

  Fast sen fattar jag ju att han blir tacksam, för livet kanske, om man nu varit nära att dö. Men palla dra in “tur” och Gud och hans änglar haha. Nåja. Kul läsning iaf. Och fan ta dig lite, för jag har INTE tur, för inte fan har vi nån kladdkakebit hemma : ( Fast jag ska bara ta en kniv och borra den igenom mitt huvud och så kanske jag eventuellt får lite tur idag iaf 😀

  peace!

  Reply

  • egoina

   |

   Hahaha

   Reply

 • Bella

  |

  Det är inte tur, men det är tur i oturen 🙂

  Reply

 • Rebecka

  |

  Jag tror inte att någon är glad och tacksam över olyckor eller liknande. Men NÄR det händer tror jag många känner en tacksamhet över vad de kunde gått miste om men har kvar, över att få överleva osv. Jag ser tacksamhet som något oerhört positivt. Om livet bara skulle va tip top jämt och ständigt tror jag vi skulle ha mycket svårare att uppskatta alla bra saker vi har i livet. Som jag ser det finns det en släng av bitterhet hos otacksamma människor (inte för att jag menar att du är bitter eller otacksam, utan rent generellt). De är så oerhört fokuserade på negativa saker så de inte ens kan va tacksamma för att de lever. För det är ju inte ens självklart att vi vaknar imorgon…

  Reply

 • kärran

  |

  till skillnad från många andra av dina läsare känner jag inte riktigt att “hahaha, du är bäst” passar som kommentar till denna inlägg… Synd att inte fler läsare kan ta till sig allvaret i det du skriver, du verkar “trots” stor humor även ha en allvarlig och seriös sida.

  Men ska jag vara ärlig så tror jag inte riktigt att du vet vad du skrivit om denna gång. Att försöka ge sig in på ett så allvarligt område utan att varit med om något sådan själv och sedan klanka ner på dom som faktiskt har en personlig upplevelse av det tycker jag är konstigt. Jag tror att tacksamhet gör människor mer ödmjuka. Ödmjuka inför livet och inför hur skört det kan vara. Sen var man vänder sin tacksamhet är förstås olika, men tacksamheten i sig tror jag är nödvändig för att vi ska få ett gott och solidariskt samhälle. Detta är förstås bara min åsikt och många säger säkert emot mig. Men jag kände bara att det behövdes en sån här kommentar bland alla “hahaha… du är bäst”.

  Reply

  • kärran

   |

   ser nu att det ser illa ut att jag skrivit att du skrivit om ämnet utan att ha varit med om något sådan själv… Det vet jag ju så klart inte om du har… Jag menade bara att det hade gett mer eftertryck i dina ord om du hade lagt in egna erfarenheter i inlägget. Tror att det hade varit lättare att ta till sig då.

   Reply

 • elin

  |

  måste tyvärr säga att du sjönk lite i mina ögon där

  Reply

 • Rebecca

  |

  Men nu blev jag sugen på kladdkaka….

  Reply

 • Johanna

  |

  Haha jag har aldrig tänkt på det så och du har rätt på ett sätt, men jag måste säga att du låter sjukt bitter :p

  Reply

 • e

  |

  Jag förstår vad du menar…
  Jag kan bli less på folk som tycker att jag ska vara så himla tacksam efter det som hände mig, blev sparkad av en häst i huvudet och fick en hjärnblödning och en skallfraktur 1 mm från översta nackkotan. Hjärnblödningen medförde koncentrationssvårigheter och en del psykologiska förändringar men, ja det kunde ha varit mycket värre. När det som hände ändå hände hade jag tur i oturen och jag är otroligt tacksam för att jag lever och för att min kropp fungerar. Men ibland kan jag väl ändå få tycka att det var så jävla dumt det som hände och att mitt liv hade kanske varit bättre om det inte hade hänt.
  Men jag har lär mig vara tacksam för alla andra dagar som är som vanligt.

  Reply

 • karin

  |

  Jag kan inte heller låta bli att bli irriterad över jämförelsen med att få den sista kladdkakan och om en persons överlevnad. Särskilt inte när du tar in begreppet “hat” kring personer som väljer att ha en tro på tur, otur, gud eller icke gud efter att ha varit med om en traumatisk händelse.

  Min personliga uppfattning är att inget av dina exempel handlar egentligen om tur. Tur eller otur handlar för mig om vidskeplighet.

  Att en sista kladdkaka finns kvar på ICA eller att man vinner på lotto, det handlar om slump. Det kan till och med om skicklighet (att du går ut 1 min innan till bussen eller en slump att bussen var 1 min sen).

  Men visst borde man känna en tacksamhet över livet oftare, att just jag kom till i livet och får stanna kvar i det. Det handlar inte om tur och det var väl din poäng med texten.

  Reply

 • Sofie

  |

  Det kanske va tur i oturen ? ..

  Reply

 • Johanna

  |

  Fan vad jag håller med om det här. Min pappa ramlade ihop i skogen för 2½ år sedan och fick stora hjärninfarkter. Inte fan sitter jag och är tacksam över att min pappa som var världens mest genomgoda människa, och som levde ett aktivt liv sitter där i sin rullstol och är totalt beroende av andra människors hjälp. Bullshit är vad det är.

  Reply

 • jhs

  |

  Följ med Jhs på hennes äventyr som au pair i Madrid! Vill du följa en vanlig tjej med ett ovanligtliv well då är de här bloggen för dig!

  http://jhsworld.blogg.se är en av Sveriges största au pair bloggar! Här får du tips om hur du blir en framgångsrik au pair, shopping, make up och livsstils inspration!

  Följ med på äventyret du också!

  Reply

 • Fridaj

  |

  Hehe nä jag ser din poäng 😉 knappast tur, rätt uttryck är ju snarare tur i oturen när nåt sånt händer, och tacksam ska man väl vara över att aldrig wns hamnat i en sån situation. 🙂

  Reply

 • w a z u p / ♥

  |

  Jag tror varken på tur eller otur. Däremot tror jag starkt på människans förmåga att själv välja vad denne ska göra av sina erfarenheter – om det i slutändan kommer påverka dem positivt eller negativt.

  Reply

 • allie

  |

  ojdå.. har alltid älskat din blogg och tyckt om dej för du är så skön och dig själv men aså.. de här kan jag verkligen inte hålla med om alls. Du kanske blir skjuten och överlever, KLART som fan att det är tur? tur som fan att du överlevde? att du säger “men om du inte blev skjuten..” gud har väl inte med sjuka människor som skjuter andra, men gud hjälpte dig ifrån att dö,right? det här inlägget var korkat och dels att du säger att få den sista kladdkakan är tur, men att bli träffad av en komet och överleva är inte tur, verkligen fel sagt.. och att du säger förlamade människor med bara händer inte borde vara tacksamma är precis som att du säger ” ni kunde lika gärna dö, inget tur att bara ha armar kvar”? du borde läsa några gånger innan du publicerar, förlåt men har aldrig stört mig på dig men det här inlägget var ju korkat..

  Reply

 • Jennie

  |

  Men såna som säger så menar väl förfan inte att det var TUR att de fix en sax i huvet, men det var ju TUR att de överlevde/fick ha kvar alla funktioner osv. Det är väl inte så svårt att förstå hur de menar?

  Det jag har börjat reagera över på sistone är, att om en ung människa eller vad det nu kan vara, har blivit mördad eller dött på annat sätt så att det uppmärksammas i media, då går alla ut och talar om hur FANTASTISK den personen var, hur underbart snäll och duktig och framåt och kärleksfull osv. Grannar, bekanta, tjejen i ica-kassan, avlägsna dagiskompisar, alla bedyrar vilken otrolig person som miste livet. Fanns inga ovänner, eller sura ex. Tänk om nån skulle kläcka ur sig i direktsändning ‘skönt att den otrogna jäveln gick o blev mördad, rätt åt honom!’ typ.

  Reply

 • Magda

  |

  han kanske är tacksam för att han uppskattar livet mer efter olyckan!! är ganska vanligt

  Reply

 • maria

  |

  hur är det då om man säger “tur i oturen”? då är man ju medveten om att man hade otur, men att det var tur att det inte gick värre…

  Reply

 • Mickis

  |

  Klart som fan att man är tacksam att man lever! Min pappa fick en hjärtinfarkt för flera år sedan och efter flera krångliga år fick han ett nytt hjärta.Han var så jävla sjuk,döende i flera år och när man har varit så dålig är man jävligt tacksam när man klarar sig.
  Man är då inte tacksam för sjukdommen/olyckan och det är klart man blir arg för att man drabbats men man är tacksam för att man lever. Som någon annan kommenterade,tror inte du varit med om något liknande och därför är det så jävla lätt för dig att vifta bort.
  Men du borde tänka på att de som säger att de är tacksamma säger det som deras hopp,deras sätt att klara av allt det jobbiga.Du borde verkligen tänka lite innan du publicerar dina artiklar.Du predrikar ju alltid om att man inte ska såra varandra, då kanske du inte ska göra det själv heller.

  Reply

 • Anna

  |

  Jag tror du behöver vakna upp & se hur det verkliga livet är! Det verkar som du är skyddad från denna värld vi lever i & att du & din familj klarat sig från större olyckor! För OM du hade varit med om någon tragedi så kan jag lova att du inte hade snackat på detta sättet som du gör! Det är väl självklart att människor som är med om en stor händelse är tacksamma för att de lever! De får oftast en annan syn på livet dessutom! Kanske skulle du behöva råka ut för något så att du förstår vad det hela handlar om!! Ta din mamma t.ex. om hon råkat ut för någon olycka eller liknande & kanske mist en arm – då tror jag att du vore tacksam över att hon lever & har sitt liv i behåll! Livet kommer liksom aldrig tillbaka! Å JA man säger att folk har änglavakt – det finns en naturlig anledning till det! Sen att inte du har någon som vakar över det – det låter jag vara osagt! MEN vi har alla olika tro på saker & ting – ett liv efter döden, gud & what so ever – låt det vara så! Låt de som nästan mist en nära anhörig eller liknande känna att de är tacksamma! En dag kommer kanske även du vakna upp ur din lilla bubbla & förstå vad det hela handlar om…

  Reply

  • Jennie

   |

   fast hur kan du nästan sitta här och tycka att Egoina ska vara med om nån tragedi så att hon förstår vad hon snackar om? det tycker jag är helt sjukt.

   Reply

   • egoina

    |

    Ja, det ÄR sjukt. Du har ingen aning om vad jag har varit med om!!! Jag får ändå ha min åsikt. Du behöver inte hålla med.

    Reply

  • mattan

   |

   haha håller med Egoina till 100%. Inte är det väl TUR om man får en sax genom skallen heller?? 😀

   Reply

  • Pernilla

   |

   Asså vad är det för FEL på er människor som går till hatattack mot henne?!
   Varken DU eller JAG har någon som helst jävla aning om vad hon varit med om i sitt liv.
   Kan lova dig att vi alla har varit med om något tragiskt i vårat liv. Att hon har en åsikt är väl bara bra sedan behöver du inte hålla med om det men du behöver inte agera så som du gör!

   Skärpning!

   Reply

 • Johanna

  |

  Fan vad jag älskar dig

  Reply

  • egoina

   |

   Och jag dig!

   Reply

 • Linnea

  |

  Så sjuuuukt bra skrivet!

  Reply

 • Amelia

  |

  Intressant att läsa alla som tycker till. Grejen är den att hälften verkar bara ha läst ungefär halva stycket som säger att du inte tycker att man ska vara tacksam över att ha överlevt en sax i huvudet. Håller med dig!
  Varje dag hade det kunnat hända saker som gjort att man blivit påkörd osv. men då är man då inte tacksam. Man är bara tacksam när det väl inträffat och man överlevt. Vi ska faktiskt egentligen vara tacksamma hela tiden, över att få leva. Inte bara när vi får en väckarklocka som berättar att “det där var nära ögat”, “en meter till och du hade varit påkörd” och så vidare..

  Hope you get my point. Är rätt trött så själva syftet med texten kanske inte blev riktigt klart! Ha de bra

  Reply

 • Azze

  |

  Fick en stroke när jag var 18. Min kompis frågade mig sen om jag inte var tacksam. Tacksam? För att jag fick en stroke när jag var 18? Jag fick en FUCKING stroke när jag var 18, något som ska drabba 70+:are, och jag ska vara tacksam för att den inte orsakade mer skada? Det är lite som att. Du går runt helt frisk och kry. Någon kommer fram till dig och kapar av dig dina ben. Men du ska inte klaga nej, du ska vara TACKSAM att denne någon inte kapade av dig dina armar också. Ja, gud ja.

  Vet du vad som stör mig MEST. Det är att ALLTID ALLTID ALLTID när det händer bra saker, då är det den där gud man ska tacka. Men ALDRIG ALDRIG ALDRIG när det händer dåliga saker, är det den där guds fel. HYCKLERI. Hela skiten.

  DET FINNS INGEN SOM VAKAR ÖVER DIG. Slump och åter slump baby. Du är inte så jävla speciell.

  Reply

 • Minna

  |

  Ja förstår hur du tänker, att man inte hade tur! Men de beror ju på hur man ser de förstås… Fast dedär med Gud o änglavakt måste ja nog protestera om! När de händer en människa nåt hemskt, eller vad som helst, så e de meningen att de ska hända, för att Han vill de. De kan vara en prövning, för att se hur man reagerar, hur andra folk reagerar osv…

  Reply

 • Rebecca

  |

  Men shit, vad gör folket? Jag har varit med om ett flertal tragedier i mitt liv och visst fan håller jag med Egoina. Och även om jag inte höll med henne, inte skulle jag sitta här och tro att hon lever i en skyddad bubbla bara för det. Jag har läst Egoinas blogg tillräckligt länge för att veta att hon är så mycket mer än vad som syns i bloggen! Och bara det som syns i bloggen är så jävla fantastiskt.

  Så om Egoina sjunker i egna ögon över en åsikt ni har, då har ni alldeles för höga krav på folk.

  Egoina, du är underbar, du inspirerar mig på så många vis. Tack för att du finns <3

  Reply

 • my

  |

  jag tror inte man vet hur man känner sej, förrän man vart med om det, det gått ett tag o man hinner tänka på allt o situationen..Tänk om man är så jävla tacksam och glad..

  Reply

 • Tove

  |

  Jag förstår vad du menar om att man inte kan se det som händer som “tur”. Men däremot att man är tacksam, jag tror det handlar om att man får ett annat perspektiv på livet efter en svår olycka/sjukdom etc. Och man är mer tacksam för livet. Inte tacksam över nån slags änglavakt, även om vissa säkerligen uttrycker så. Men att man uppskattar livet mer än innan, just eftersom man varit så nära döden.

  Tycker absolut man kan vara tacksam, men tur är fel ord att använda.

  Reply

 • L

  |

  shit! hon fattar vad folk menar när dom säger att dom hade tur. Men hon håller inte med. Sluta förklara fyrtiotusen gånger,tack. Vad är det med er människor? Måste alla tycka precis exakt som ni? Fattar inte grejen. Också det där med att det har hänt någon nära er,jätte tråkigt verkligen. Men hon pratade inte om någon nära er? Hon yttrade sin åsik bara. Precis som att ni tycker att det var “tur” kan hon tycka att det inte var “tur”. Acceptera bara.
  Förövrigt så gav det här mig en riktigt tankeställare,har inte tänk så förrut. Men jag tycker verkligen att det ligger något i det du säger! Du är grym på att skriva!

  Reply

 • Maria

  |

  Man ser ju att du lyckats med en bra krönika, när du väcker såhär blandade känslor och åsikter! Men jag förstår dig då helt och hållet! Ni som tagit det så himla fel och blivit upprörda, och säger att hon sjunkit i era ögon osv….NI är ju dem korkade i så fall! Tror ni verkligen hon är en så hemsk eller insnöad människa att hon inte förstår hur man kan känna sig när man undgått döden eller vad för tragiskt som nu kan ha hänt en? Och vad är det som är så jävla fel med att säga att hon är bäst i ett sånt här “tillfälle”?! ursäkta men jag blir faktiskt rent utav arg nu när jag tänker på det mer och mer! Men såklart, alla får ju ha sin åsikt, precis som jag har min nu! men snälla var inte så himla seriösa, man fattar ju helt klart poängen, och jag kan lova att hälften av alla människor i världen har funderat på det här, och tänkt samma sak. Och ni som också säger att hon inte skulle tänkt/sagt så här om något tragiskt skulle hända henne eller hennes närstående… vad fan vet ni om det? Som ni ser på kommentarerna så har flera personer med händelser i bagaget sagt precis som egoina.. Hur fasen ska dem kunna vara tacksamma för något hemskt som hänt? Det är verkligen sjukt, hur man blir tacksam för livet först efter att något måste hända!

  Du är b.ä.s.t Egoina;) (Oh yes i did HATERS out there!)

  Reply

 • issa

  |

  du är grym egoina!
  ja til, nej till? (bara nyfiken?)

  Reply

 • Freija

  |

  Varesig man delar din åsikt eller inte så är det en jäkligt rolig krönika! Du sätter verkligen guldkant på vardagen.

  Reply

 • Lotta

  |

  När det handlar om Gud och varför han då låter saker hända överhuvudtaget. Det tror jag handlar om att han inte lägger sig i för mycket, att vi ändå är fria människor som gör vad vi vill och inte är styrda som marionettdockor. Han orsakar inte allt hemskt, det är vi som låter saker hända. Det är vi som har byggt alla bilar som folk blir påkörda av, inte Gud. Ett exempel bara 😛

  När det handlar om tacksamhet så tror jag att det ibland krävs att det händer något för att man ska känna sig tacksam. Tacksam för att man lever och så. Man inser det inte förrän då. Men man kanske borde vara det oftare! Hur ofta tänker du på och är tacksam för att du är frisk? Kanske inte förrän du blir sjuk…

  Reply

 • Bell-Eve

  |

  Det är ju bara så att många människor tar livet och hälsan för given. Sitter och ser alltihop segla förbi, saknar allt de förlorat istället för att vara glada över vad de har. Nu är klockan i och för sig halv sju på morgonen, men jag är ganska säker på att jag kommer att tycka och tro lika om några timmar. Jag tror alltså att allt händer av en mening. Minsta lilla sak. Det är något som i stort sett Alltid får någon att flippa ur och undra vad jag egentligen är för en slags människa, som kan tro något så fruktansvärt. Men det är inte så att jag inte fått min beskärda del av sorg. Jag har förlorat någon jag verkligen älskar (vägrar säga älskade) och som jag växt upp med sen jag var 2-3 år. Han blev bara 16. Nej, jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Verkligen inte. Jag försöker bara förmedla en poäng klockan halv 7 på morgonen.

  Här är den; Om allt var frid och fröjd och dans och lycka i hela världen precis hela tiden, hade det liksom inte tappat meningen lite då? Typ, om man aldrig har tråkigt så skulle man ju inte uppskatta att ha roligt.

  Visst kan jag medge att det är ganska jobbigt att hela tiden vara så pass medveten om att någon man älskar när som helst kan försvinna. Jag har till exempel väldigt svårt för att gå hemifrån utan att de jag älskar vet att jag älskar dem. Men jag tar iallafall ingen för given, och inte livet heller. Skulle jag missta ett ben eller en arm så tror jag nog att jag också skulle vara tacksam över att det inte blev värre än så. Jag skulle ta det som en påminnelse om att allt här är ett lån. Det är iallafall vad jag tror, men det kan ju självklart vara annorlunda när man väl sitter där.

  Jag ber om ursäkt ifall det här spårade ur lite, och skyller isåfall på tiden igen.

  Förresten, gillar din blogg 🙂

  Reply

 • Jessica

  |

  Om man överlever efter att man fått en komet i huvvet, så är det fan tur!!

  Reply

 • Anni

  |

  Grym krönika! Håller med dig till 100% 🙂

  Reply

 • elin svenson

  |

  Varför hatar du när människor som varit med om saker känner att de har haft tur? Är det enligt dig bättre om de deppar ihop och gräver ned sig för att de har varit med om något hemskt? Man försöker se det positiva i en eländig situation för att acceptera den och gå vidare i livet. Tur att du inte jobbar inom vården…

  Reply

  • egoina

   |

   Jag hatar ingen och har inte sagt någon av sakerna du påstår. Bara lägg av.

   Reply

 • elin svensson

  |

  “Jag hatar när människor som varit med i olyckor hävdar att de hade tur. ” Detta är kopierat direkt från din text. Du kanske inte har läst igenom den?

  Reply

  • egoina

   |

   Haha. DU kanske inte har läst? Jag hatar NÄR de hävdar att de har tur med något som jag anser inte är tur. Jag hatar verkligen inte dem. STOR skillnad.

   Reply

   • karin

    |

    Fast du uttrycker dig oerhört klumpigt i krönikan. Din poäng är inte helt enkel att se.

    Reply

 • Terese

  |

  Ja hela detta inlägget är väldigt.. fel. okej att det är någons åsikt, men jäklar. När det gäller att drabbas av tex olyckor eller svåra sjukdomar, som man inte kan styra över, så har man visst tur om man överlever, och jag kan inte någonstans förstå hur någon kan säga något annat. Skulle jag som sjuksköterska säga till en patient som varit svårt sjuk att du hade fan inte tur tur som överlevde, bara otur som blev sjuk!.? Jag fattar inte hur du ens kan säga något sånt här, kanske för att du är väldigt väldigt oerfaren vad det gäller ex vården och utsatta människors känslor/tankar?

  Sen kan folk vara tacksamma för att de genom en viss händelse eller sjukdom lärt sig att se livet på ett annat sätt och uppskatta allt mer och inte ta livet för givet. Jag hörde precis flera mammor och pappor, till barn som var svårt sjuka i cancer, säga att de var otroligt tacksamma för allt som hänt, och att de nu uppskattade livet och alla små saker man inte ens tänker på när man inte är drabbad, ALLT TACK VARE sjukdom och hoppet om att kanske få tillbaka sina friska barn en dag. Turen att cancern upptäcktes och kunde behandlas.

  Jag håller med dig om att det är löjligt att dra in gud i det hela, men jag har själv sett, och VET att det vetenskapligt är bevisat att man tack vare en stark tro på något, kan överleva en sjukdom bara för att man tänker positivt, känner sig stöttad (av ex gud) och strävar framåt.

  Jag gillar din blogg, men detta inlägget? Nej tack.

  /Terese

  Reply

  • egoina

   |

   Tur för mig är när något positivt händer. Det känns lika fel för mig att använda det i ett negativt sammanhang som är säga att “det finns en risk” till något bra. Självklart är det BRA när människor överlever och klarar sig ur svåra situationer och man kan absolut lära sig saker och få något gott utav det.

   Reply

 • elin svensson

  |

  Men jag har ju inte felciterat dig i mitt första inlägg heller! Jag var faktiskt väldigt noggrann med att inte göra det. Men min fråga kvarstår fortfarande: Varför hatar du när människor som varit med om saker känner att de har haft tur? (när du inte anser att de har haft det)

  Jag gillar din krönika Egoina, jag tycker den är kul. Jag trodde bara det var ok att ifrågasätta hur du tänkte. take a chill pill

  Reply

  • egoina

   |

   Jag läste fel! Läste det på telefonen imorse, ber om ursäkt för det. Jag tycker verkligen inte att man ska gräva ner sig eller vara bitter. Men jag tycker inte att man haft tur för att tex. “skottet träffade lite mer till vänster”. Det är ingen tur i att bli skjuten alls tycker jag. Men det är BRA att det inte gick sämre och man ska vara GLAD att man lever. Men att börja tacka gud och sånt förstår jag inte. Om det var han som såg till att det gick såpass bra, kunde han sett till att det gick bättre (och att inget hände) (han är ju allmäktig menar människor). Haha.

   Reply

  • egoina

   |

   En krönika handlar om att engagera och underhålla, så det är klart att jag överdriver min teser litegrann. Jag sitter inte hemma och hatar allt så att du vet. Jag är lite ironisk 😉 Jag kan mycket väl förstå tankesättet i att man “haft tur” och har säkert sagt det själv någon gång. Men när jag tänker efter är tur endast när positiva saker händer – enligt mig iaf.

   Reply

 • elin svensson

  |

  Ja i grunden har du rätt, man använder “tur” och “tacksam” lite väl frikostigt ibland. Jag jobbar inom vården och är pga min utbildning och erfarenhet programmerad till att tänka lite så du inte gillar. Egentligen är det mer logiskt att tänka som du skriver, och många patienter gör det. De hatar att de har otur som blivit sjuka såklart. Det är mycket viktigt att bekräfta sådana tankar och känslor också, och inte vara klämkäck. Jag fick faktiskt en tankeställare här och nu. Tror det var bra. Det är ett gott betyg till dig som krönikör.

  Och jag ber om ursäkt för att jag sa att du inte skulle vara lämplig att jobba inom vården, jag förhastade mig=)

  Reply

  • egoina

   |

   🙂

   Reply

 • Maiken

  |

  Håller fan med. All denna jävla tacksamhet. Kan man inte få vara sur och tvär och ilsk ibland?!

  Reply

  • egoina

   |

   Haha. Let it out typ 😀

   Reply

 • Eller har jag fått det halt bakom foten?

  |

  Eftersom människan fick en egen vilja som Gud inte kan “peta i” eller påverka, finns det alltså en stor faktor som gör att han inte kan rädda alla från allt, för nog påverkas man sjukt mycket av sina nära och kära. Men “änglavakten” eller “tack gud!” när man höll på bli överkörd är kanske en tacksamhet till att han fortsätter göra inverkan på det han kan i hopp om att vi ska ha det bättre?

  Reply

 • Theresé

  |

  Älskar dina krönikor, dom är stört sköna!

  Reply

 • S

  |

  Tur är att där fanns exakt två ägg kvar i kylen till min kladdkaka idag! 😉

  Reply

 • Moa

  |

  Det är sjukt vad du har bra argument alltså. Det här är din grej, med ord.

  Reply

Leave a comment

Arkiv