Krönika – Ett vanligt cykellås hjälper inte

Jag har haft sommarsemester på krönikefronten. Men idag var den första ute. Snart kommer jag att skriva för en tjejtidning också. Ska upp till Stockholm snart och slå slag i saken.

 

Min första krönika handlar om min cykel och den har enligt chefsredaktören upprört en del. Jobbigt att  vara så provocerande när man egentligen inte menar att vara det. ‘

 

Här är den. Publicerad i Landskrona City.

 

 

Jag fick en cykel i present. En fin, glänsande, gammal, fast ny cykel. Den är målad lila och svart och den finaste jag sett. Jag är rädd om den, och med erfarenhet av att bo i Landskrona och att aldrig ha fått äga en cykel i mer än en vecka kändes det på sin plats att köpa ett jävlaridet lås.

 

Jag hälsade på cykelaffären runt hörnan och möttes av en man med penna bakom örat. Varför han hade en penna bakom örat vet jag inte. Skriver man verkligen så mycket i cykelbranschen eller har han bortträngda drömmar om att bli snickare som han sumpat bort genom att vara ”ute och cykla”? Skitrolig ordvits. Jag vet.

 

”Ge mig ert bästa lås”, sa jag och mannen sträckte fram något rosa spiraltjohejsan. ”Är det verkligen det bästa ni har”, frågade jag. ”Haha, nej. Det där bryter man upp på nolltid”, svarade han. ”Varför tog du fram det då”, frågade jag och mannen såg förvirrad ut. Sedan letade han bakom disken och plockade fram ännu ett lås. ”Här har du ett”, sa han. ”Är det bra då”, frågade jag. Jag såg hur han ville ljuga, men ändrade sig och tittade ner i golvet.

 

Jag vet inte om pennan suttit bakom örat så länge att han förgiftats av bly eller något, men jag gav det ett sista försök. ”Ett bra lås vill jag ha. Gärna det bästa ni har”. Mannen sträckte sig efter en hylla och plockade fram en förpackning som hade både ”super” och ”mega” skrivet på sig och lovade att låset var bra.

 

Jag tackade, drog mitt kort, använde ”ute och cyklar”-skämtet i ett annat sammanhang och var allmänt charmig. Men mannen såg mest trasig ut. Som att jag hade förstört hans dag. Som att han hade sålt smöret och tappat pengarna.

 

Det var då jag kom på: det är han som ligger bakom alla cykelrån. Logiskt när man tänker på det. Klart en cykelaffär behöver cykeldelar, om inte minst cyklar. Klart att han försöker sälja på mig ett dåligt lås för att göra det enkelt för sig. Precis när jag var som mest inne i mina misstankar tittade han på mig. ”Det är bara tråkigt att en så fin cykel kommer att bli stulen”. ”Va?”  ”Du vet. Vi hade kunnat sätta betongboxar runt våra cyklar. De jävla tjuvarna tar dem ändå. Det är inte lönt”. Då förstod jag. Vi var tydligen på samma sida ändå.

 

 

• Ja till Victorias bulle i ugnen. Jag hoppas på en tjej!

 

• Nej till att hösten är här och att man måste bli så himla ordentlig igen.

0

Trackback from your site.

Comments (47)

 • Gaymasen

  |

  Tycker den var väldans bra. Inte alls särskilt provocerande i mina ögon, men klart. Jag är ingen Landskronabo. Men den får nog folk att vakna till i alla fall, åtminstone gällande cyklar. Vår cykel blev stulen första dagen vi flyttade hit till Skövde. Då hade jag låst den, för första gången i mitt liv. Kul. Verkligen jättekul. Typ HA go back where you belong!

  Reply

  • egoina

   |

   Haha! Det är så typiskt!

   Reply

  • FulAnka

   |

   Gaymasen: Var det till Ryd du flytta i Skövde xD?

   Reply

 • Everlasting

  |

  Är det ute-och-cyklar-skämtet som upprör så många eller?

  Reply

  • egoina

   |

   Jag vet inte. Förstår knappt själv. Eller kanske bly i hjärnan biten? Haha

   Reply

 • Annelie

  |

  HAHA.. den krönikan var jätterolig ju!!

  Reply

 • Emelie

  |

  Hur kan denna vara provocerande?
  Jag trodde den skulle handla om hur jävla alla cykeltjuvar var, haha.

  Helt sjukt att folk inte kan låta bli cyklar! Skaffa ett jobb och köp en egen =)

  Reply

 • :)

  |

  Hahha…den var väldigt bra 😀 Hoppas du lägger ut flera krönikor 🙂

  Reply

 • Sari

  |

  Jag har världens fetaste kedja och fetaste hänglåset på min cykel. Fult men de bästa jag haft efter alla cykelstölder ;D den skulle inte ens MacGyver få upp!

  Reply

 • Lotta

  |

  Den va ju jättebra! Kul att den är publicerad 🙂

  Reply

 • Johanna

  |

  Utan tvekan den bästa krönikan du någonsin skrivit!!

  Reply

 • Petra

  |

  Förlåt, men det där kan vara bland det sämsta jag har läst. Nog för att dina “krönikor” brukar kännas rätt löjliga, men den här var ju bara trög. Ja, det finns cykeltjuvar. Och? Det enda du har gjort är att helt obefogat snacka skit om en gubbe som äger en cykelaffär. Det är vad hela din text består av. Skärp dig, för fan.

  Reply

  • egoina

   |

   Du behöver inte tycka att min text var bra. Men trög? Att.jag ska skärpa mig? Lägg av. Jag avslutar ju texten med att erkänna att jag var helt fel ute. Sen hur tankarna vandrar kan man inte hjälpa. Jag står för dem i alla fall.

   Reply

   • Martina

    |

    Petra kanske har svårt att förstå att allt inte ska tas på blodigt allvar i livet.

    Reply

  • Amalia

   |

   Just det att hon får en text om ett besök till t.ex. en cykelaffär att bli intressant och roligt är väl ändå inte löjligt, dina krönikor är grymma Egoina!

   Reply

 • anja

  |

  blev din cykel stulen sen då?

  Reply

 • lillaaemma...

  |

  får man fråga vilken tjej tidning du ska jobba för? 😉

  Reply

 • Sara

  |

  Bra skrivet 🙂 cyklar blir stulna hela tiden. Bor i Nyköping och har på två år blivit bestulen på tre cyklar!! Galet, den sista jag blev av med hade jag kätting på.

  Reply

 • Rebecca - den egensinniga

  |

  Kruxet är att låsa bakhjulet, och trä in det i cyckel ramen på olika vis. Att endast låsa framhjulet är som att skrika “hej grais cykel!!”. Framhjulet är lätt att plocka bort.

  Själv har jag ett rejält lås på min cykel. Alla andra cyklar i vår familj har blivit snodda någon gång, ibland samma cykel flera gånger! Men inte min.

  Det är en sån här man ska ha http://www.smartson.se/uploadedImages/WebSite/Hem-Barn-Fritid/Fritid/Abus-Ketaro.jpg megadunder bra

  Reply

 • Sofia

  |

  I sverige kan man ha dubbla lås på cykeln, och ändå få den stulen om man lämnar den,… På kos (som ska vara greklands partyö) kan man lämna den olåst en hel dag i hamnen, utan att den blir stulen,… Sjukt!

  Reply

 • Leia

  |

  Känner tyvärr igen det där.
  Att cykeln aldrig får stå kvar tillräckligt länge… -Tråkigt!
  Småkul när man sen ser ungdomar på facebook skriva ut att dem säljer begagnade cyklar (cyklar i plural!!) vilken ungdom sitter hemma på en jäkla bunt cyklar av helt naturliga själ… Inte många i alla fall!
  -Tråkigt, tyvärr…

  Reply

 • Mella

  |

  Vad var det som var provocerande med den? Jag fattar inte.

  Reply

 • :DD

  |

  Inte angående krönikan men..
  Jag älskar att din pose liknar Avril Lavinges i reklamen över!! Det ser.. roligt ut:D

  Reply

 • FulAnka

  |

  Hahah..vadå provocerande:P? Kan inte folk se humorn bakom det hela xD?

  Reply

 • Frida

  |

  Glöm inte temaveckan Egoina!
  Krönkan var jättebra och rolig 🙂

  Reply

 • sandra

  |

  Haha bor i Borås, cyklar till skolan varje dag, gjort det sen jag gick i mellanstadiet (går andra året på gymnaset nu) mina cyklar har aldrg blivit stulna 🙂

  Reply

 • limpaan

  |

  varför vara upprörd när det är sanning? jag hade en tjej i min gamla klass, en landskronabo, hon drog alltid en massa liknande skämt om sig själv och om andra landskronabor. det var faktiskt rätt underhållande, haha. typ om någon bara, “var fan är min penna, den var här nyss” så sa hon nått i stil med “jag har ju sagt till dig, du kan inte lämna pennan utom synhåll när jag sitter brevid”.
  förresten, den där krönikan var riktigt bra skriven!

  Reply

 • ronja

  |

  JÄTTEbra! Bästa krönikan jag läst från dig. Jag gillar den mycket!

  Reply

 • Lucas Gustavsson

  |

  Hej Egoina! Kolla gärna in senaste inlägget på min blogg. Det är från Paf Open. Partybilden på er är mycket snygg. Hoppas du hade en bra helg på Åland 🙂

  Reply

  • egoina

   |

   Tack så mycket! Jag hade jättetrevligt 🙂

   Reply

 • Malin

  |

  Och poängen var…?

  Reply

 • Jenny

  |

  åh, vilken härlig krönika! Äskar hur du vandrar i tanken och gör en koppling mellan bläckpennan och mannens intelligens. Mycket smart och roligt! 😀

  Reply

 • tjofftjoff

  |

  Så bra! Inte alls provocerande kan jag tycka, jag förstår inte hur folk tänker 🙂 jag tyckte det var en rolig krönika!

  Reply

 • fröken udda

  |

  mitt tips är att köpa ett moppelås. De är tjocka och tunga och går inte att klippa upp.

  Reply

 • Emma

  |

  HAHAHAHA, ååååh gud Egoina!
  Den där kröniken gjorde min dag!

  Reply

 • E

  |

  Hej:)
  Skriver också krönikor för en tidning och satt igår en timme innan deadline och hade sån Jävla skrivkramp. Och så läste jag din krönika och blev sjukt inspirerad. Så på sätt och vis kan man säga att du hjälpte mig behålla jobbet:) för det är du värd min första bloggkommentar någonsin:) kram

  Reply

 • Förvirrade Morsan

  |

  jag tyckte den var klockren ;D skulle kunnat utspelat sig i örebro 😛

  Reply

 • Tess

  |

  Jag skulle ställa in min cykel i förådet när det var festival här tänkte jag för hade hört att det försvinner myket cyklar då. Och när jag gick ut till cykelstället för att hämta den så märkte jag att det var olåst. Låset satt fast runt cykelstället men inte runt cykeln. Så hade den stått i MINST en månad. Så tror inte man behöver vara så rädd att cykeln blir stulen här. Jag bor i Emmaboda btw ;P

  Reply

 • Sophie

  |

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Överlycklig tjej här för att du har börjat med dina krönikor igen!! Har saknat dem så mycket så att jag funderar allvarligt på att det inte är värt med sommarlov/semester, bara för att man inte får läsa dina krönikor!!!!

  Reply

 • sofie

  |

  älskar dina krönikor!

  Reply

 • Rebecca

  |

  Egoina! Vart har dina krönikor tagit vägen? När jag trycker på kategorin “Krönikor och seriöst skrivande” så kommer det bara upp två stycken krönikor.

  Behöver dom just nu för inspiration …

  Reply

Leave a comment

Arkiv