Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Jag går aldrig på Zoo

Jag har precis tryckt i mig ett nio-pack nuggets och börjar smått återhämta mig från att ha sovit på soffan tillsammans med en sparkande Nils. Min säng var tydligen ockuperad förstår ni.

 

Jag drömde världens mardröm inatt, och om jag får lov att vara seriös i två sekunder vill jag bara använda min såkallade förebildsroll som ni tycker att jag har. Jag ska inte tråka ut er med min dröm. Men snälla, snälla, snälla. Jag tar avstånd från cirkusföreställningar och skulle aldrig få för mig att besöka ett zoo. Djur ska inte behöva leva under sådana förhållanden. Kan ni också lova att inte stödja den formen av fångenskap?

 

Jag tänker inte ta upp någon päls-inte-äta-kött-debatt då jag är av andra åsikter. Och jag säger inte att alla Zoo (naturreservat?) är dåliga.

 

Det är så lätt att bara avstå från att gå på cirkus. Är det kul att se djur som har blivit tagna från sin normala miljö, lever ett liv i burar och ”on the road”, och springer i cirklar för oss i cirkustält? Nej.

 

Så. Det var dagens moralpredikan.

 

Mvh, tjejen som inte ens kunde se Madagaskar utan att bli ledsen.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (65)

  • Likkan

    |

    Men de flesta djur på zoo är ju födda där så de vet ju inte av något annat. De kan ha haft flera generationer på zoo! Annars kan man ju säga att man ska inte skaffa hund, är det rätt att ha hund som husdjur inne i ett hus när de egentligen, som vargarna, ska vara ute i det fria?

    Hundarna har ju vant sig, har bott med människor i flera generationer, och det gör nog zoo djuren med… =)

    Svara

  • Jasmina

    |

    Du är blond!
    Dom flesta djuren som tas dit är djur som håller på att bli utrotade i vissa områden/länder.

    & dom har det fan bättre där.. än ute i naturen där människor jagar, och har ihjäl dom för att tjäna pengar på dom!

    Då är det väl bättre att man tjänar pengar på dom genom att visa upp dom i lugn , fin miljö där dom är omhändertagna med god omsorg.

    Kolla på djurfilmerna runt om i världen där folk flår levande djur så får du se på ”fången”..

    Sluta jiddra massa skit. Ta reda p fakta innan.

    Svara

  • Egomamma.se

    |

    Fast du ser nog lite ensidigt på det här. Många av djuren som finns på zoo är utrotningshotade, och så gott som varenda djurpark bedriver avelsarbete i syfte att förhindra utrotningen av vissa arter. Den delen är bra, något annat kan man inte säga, eller?
    Sen är inte jag heller för djur i bur och inskränkta levnadsförhållanden. Men om alternativet är att en art utrotas totalt och att det bevaras ett antal individer i världens olika djurparker, ja då väljer jag nog alternativ två. Trots allt så FÖRSÖKER djurparkerna att efterlikna den naturliga omgivningen för djuren, med de medel som finns. Nej de lyckas inte alltid. Nej de har inte pengar till allt. Men de har det som MÅL att lyckas. Och jag tycker någonstans att av två onda ting får man välja det minst onda.
    Plus att när ett djur föds i fångenskap så har det ingen refernsram, till skillnad från om det fötts i det vilda. Så majoriteten av djuren i djurparkerna vet inget annat. Och det är ju ett ganska välkänt faktum att det man lever med blir normalt, oavsett om man är människa, tiger eller delfin..

    Men det var ett tänkvärt inlägg. Roligt att se din mer seriösa sida med!

    Svara

  • Lydia

    |

    Dock finns det vissa Zoo’n som parar för att arten ska bevaras. Det tycker jag är bra, fast såklart är det fel att stänga in dem. Bättre att försöka arbeta på att ”utrota” tjuvskytte och få folk att förstå varför regnskogar och liknande är livsavgörande

    Svara

  • Svorskan

    |

    Yes! Jag visste väl att vi hade något gemensamt! 😉 Har läst kommentarer här ovanför. Isbjörnar VÄNJER sig inte vid att ligga på 5×5 meter ”fjäll” och ha tillgång till en liten pool. Tigrar går runt sig själva, det är onaturligt för de att inte få röra på sig. Någon tog upp att vi har hundar. Faktum är att 99% av alla hundägare inte borde få ha hund heller. De låter inte hunden få ett hundliv och det är också djurplågeri.

    Jag har haft flera hundar som inte fick något hundliv, i dag skäms jag. Men sista hunden jag hade fick ett hundliv och det är jag mäkta stolt över. Det kräver otroligt mycket tid, långa promenader och mycket insats både fysisk och psykisk, men då får man en nöjd, balanserad och underbar vän också.

    Svara

  • Sofi

    |

    Håller så med dig.. Jag själv har alltid sagt att jag Aldrig kommer ta med mina barn på cirkus.. Det tycker folk är elakt?? Men då får dom väl gå på en djurlös cirkus i sådana fall 🙂 För det finns ju också..

    Detsamma med zoo. Förstår att det är spännande för barn att se på djur. Men måste dom vara exotiska? Ta med dom till en bondgård istället eller liknande…

    Djur som tigrar osv vill man ju inte se i fångenskap.. Dom vill man väl se i sin riktiga miljö?? Det är väl det som är spännande. Inte att se dom instängda och deprimerande. Nej, då får man antingen ta lyxversionen: Safari. Eller budgetversionen: Animalplanet 🙂

    Svara

  • Svorskan

    |

    Svar till Egomamma.se:
    Du har inte tagit hänsyn till ärftliga instinkter.

    Svara

  • Emelie

    |

    Djur på zoo/i djurparker är uppfödda på zoon/i djurparker, de är inte plockade från naturen. De flesta djurparker och zoon världen över pågår i ett ideellt samarbete om uppfödning samt att de gör mer för utrotningshotade djur än någon annan.

    Svara

  • Sofi

    |

    ps.. Jag har inga barn.. Men man planerar väl lite framåt redan nu, haha!

    Svara

  • Sara

    |

    Usch för cirkus och zoo. Håller mer dig.

    Svara

  • Sandra

    |

    Cirkus kan jag hålla med om är i princip djurplågeri, de djuren är ofta sjukt stressade, men på Zoo (iaf de stora svenska djurparkerna) tar bara in djur som kommer från felaktiga förhållanden (svarta marknaden, tigrar som någon haft som husdjur osv)
    Tex Skansen, Borås, Kolmården osv tar inte djur som kan leva fritt, utan de tar in djur som inte skulle överleva i det vilda.
    Sålänge man går på de stora svenska djurparkerna så stödjer man inget djurplågeri.

    Svara

  • ellie

    |

    Jag är inte så förtjust i att gå på cirkus 😛

    Svara

  • Gaymasen

    |

    Klokt skrivet vackra tös. Instämmer. Det är något helt magiskt att vara utomlands och se hur djuren springer fritt, även om många inte mår bra av det heller så är de ändå i sin natur – i det fria. Istället för att ”avla fram dem” till att ’sitt-spring-rulla-runt-hoppa-låtsasdö”..

    (Clowner är dock höjdpunkten på en cirkus) 😉

    Svara

  • santiagomunez

    |

    Jag säger nej till zoo och djurparker.

    visst det kanske är kul för barn och familjer att titta på djuren men alla djur har rätt till att vara fria.
    visst kanske en del tänker, dom får mat och annat och det är kul som underhållning att gå på circkus.
    men djur har känslor tankar drömmar dom med.

    man kan inte spärra in ett djur bara för att det göra nån barnfamilj glad.

    en del kanske tänker att ”men dom får ju gratis mat, är det inte ok då” så kan man inte tänka heller, det är ändå levande varelser som förtjänar att få vara fria

    Svara

  • Lotta

    |

    Bra inlägg tycker jag. I frågan om cirkus håller jag med dig till 100 procent. Det finns ingenting som ursäktar att köra runt med elefanter i trånga transporter för att sedan låta dem gå runt i en cirkel eller leka med en badboll (eller vad tusan de nu har dem till) för att underhålla människor.
    Men vad det gäller zoo så finns det, som många redan påpekat, två sidor av myntet. Många djurparker driver som sagt bevarandeprogram för att försöka hindra utrotning av vissa arter, som i det vilda hotas av t.ex. människans jakt, skövling av skog eller annan förändring av deras levnadsmiljö (tex pga växthuseffekten, som ju på många sätt även den är människans fel…)
    Men visst känns det sorgligt att se djur instängda bakom galler i en miljö som de inte hör hemma i, det håller jag med dig om. Och i den bästa av världar skulle inte djurparker behövas. Men, den värld vi lever i är ju långt ifrån bäst…

    Ps. Zoo och naturreservat är inte samma sak.

    Ps 2. BRA inlägg. BRA att använda din förebildsstatus (för det är klart att du är en förebild!) BRA att ta ställning för djuren! Mer sånt!

    Kram!

    Svara

  • Caroline

    |

    Tycker du gör rätt Egoina. Men känner samtidigt att…du äter ju kött. Och stöttar därmed köttindustrin som är hemsk. Om slakterier skulle ha glasfönster så skulle varenda människa vara vegetarian. Läs gärna på Djurens Rätts hemsida, där finns det mycket bra information 🙂 Jag är själv vegetarian för jag värnar om djurens välmående.

    Svara

  • Emelie

    |

    Om vi tar Nordens Ark som exempel så har de många utrotningshotade djur, samma med Kolmården. I somras föddes ju några ungar till något djur (minns inte vilket) som också var utrotningshotat.

    Svara

  • Sandra

    |

    Håller med till punkt och pricka. Cirkus är ett jäkla mög!!! Våga vägra cirkus säger jag 🙂

    Svara

  • Lotta

    |

    Svar till Gaymasen:
    Hunden härstammar (med största sannolikhet) från vargen. Och själva anledningen till att de kallas hundar och inte vargar är för att det skedde en domesticering (dvs. människor – för väääääääldigt länge sedan – började leva tillsammans med vargar (antar vi) istället för att konkurrera med dem om mat osv.) Så jag förstår inte riktigt ditt inlägg..? Tycker du inte att hundar ska finnas alls? Eller tycker du att hundar enbart ska få finnas som vilda? De hundar som springer runt på gatorna utomlands, som jag antar är de du syftar till, är förvildade tamhundar.
    Och en hund avlas inte fram för att sitta-ligga-spela död, utan detta är något man tränar med hundarna för att aktivera dem, och är alltså något som hundarna mår bra av. Det är klart att hundar har nedärvda instinkter, som t.ex. jaktinstinkter, men dessa kan man omdirigera genom att på andra sätt aktivera hunden (eller varför inte jaga med dem?), vilket de med allra största sannolikhet mår lika bra av.

    Sedan håller jag med om att en stooor del av människorna absolut inte är lämpade att ha en hund.
    Och jag håller verkligen med om att aveln gått på tok för långt. Att avla fram raser med intryck nos t.ex. (som mops eller bulldog) är rent hemskt. De kan ju inte andas normalt!

    Men rent generellt så ser jag inget fel i att leva tillsammans med en hund, så länge man ser till att hunden mår bra på alla sätt och vis.

    Alltså, jag ber om ursäkt för mina långa utläggningar, men det här är något av en hjärtefråga för mig… 🙂

    Och jag tror att vi egentligen är av samma åsikt. Vi gillar att se djur som mår bra!

    Kram!

    Svara

  • Emma

    |

    Jag håller med dig. Fast ändå inte. Plus att det känns inte som att jag har rätt att hålla med då jag har egna hundar + egna hästar, samt inte är vegetarian. Även om jag ska bli det när jag flyttar hemifrån.
    Jag tycker djurparker kan vara bra när man, som många påpekat innan, har djuren i rätt förhållanden eller jobbar för att bevara en utrotningshotad art. Orsa Björnpark till exempel är otroligt fin.
    Äsch orkar inte utveckla min tankegång hehe.

    Svara

  • alma

    |

    Håller med dig!

    Svara

  • ebba

    |

    oj egoina, nu blev jag faktiskt lite förvånad! jag förstår dig, jag tycker också det är hemskt äckligt att ha djur i bur och utanför sin naturliga miljö, men det jag tycker är chockerande i detta inlägg är att du börjar det med att skriva att du nyss tryckt i dig chicken nuggets och jag förmodar att dessa är från mcdonalds.
    jag antar då att du inte vet om hur kycklingarna bor innan de blir nuggets som du kan äta? att det inte är ett dugg naturligt. de har inte ett naturligt liv, de får inte vara utomhus. de lever i ett par veckor, äter genmodifierad skitmat för att bli tjocka och mumsiga, och bor i små små burar med flera andra kycklingar.
    jag blir faktiskt ganska illa till mods av att du kan äta nuggets och sedan predika om hur man inte ska ha djur i bur för människors nöje. det finns ekologiskt kött där djuren har gått fria. om man nu vill äta kött, och om man tycker att det är hemskt med djur i bur osv, varför inte äta sånt kött?

    Svara

  • Sofie

    |

    Undra varför du drömde om det. Ta en titt på din kompis tröja på bilderna i inlägget ovan 😉
    HAHA 😀

    Svara

  • Althea

    |

    Svar till Caroline:
    Så bara för att man är köttätare får man inte stå på djurens sida i andra ärenden?

    Svara

  • Caroline

    |

    Svar till Althea:
    Jo men det känns som att man talar emot sig själv. Egoina säger att hon inte tycker det är okej att djuren bor i burar och under dåliga förhållanden och att vi därmed ska skippa att gå på zoo. Men sen stöttar hon köttindustrin som gör precis detsamma med djuren.

    Jag älskar Egoina, så är lite chockad över att jag för första gången inte håller med henne i ett ämne!

    Svara

  • Likkan

    |

    Svar till egoina:
    Ja där kan jag faktiskt hålla med dig, de behöver ju inte ta in nya djur. De avlar ju djuren som de redan har, så det borde väl räcka. Men de borde inte ha tagit in djuren från början, men nu har de ju gjort det och det går ju inte att göra ogjort. Men som sagt, de behöver ju inte kämpa med att fånga nya djur och stoppa in, men det tror jag väl inte att de gör heller? Eller? Har inte sån stor koll… Möjligen nya arter kanske.

    Haha slaveri?? Det var lite grovt ja… Då är det ju människor som har människor som slavar, så då ser ju slavarna att det finns annat. Djuren på zoo vet ju som sagt inget annat.

    Däremot så undrar jag hur the zookeepers skulle känna sig om en zebra låste in dem i burar och så fick alla djuren komma och titta genom gallret ^^

    Svara

  • Nillan.

    |

    Håller helt med dig om dina åsikter angående cirkusbiten, men din uppfattning om zoo ?
    Läser djurvård med inriktning djurpark och är alltså väl insatt i ämnet. Med dagens utrymmeskrav i Sverige så lider inte många djur på djurparker runt om i Sverige (utomlands är det självklart helt annorlunda).

    De som är ”värst drabbade” är de djur som finns på små djurparker. De borde stängas ner! Satsa mer på de stora parker som djuren har det bättre.

    En sista sak bara, det finns mycket bra med djurparker också!
    Många utrotningshotade djur får en chans att klara sig och på så vis få upp populationen igen och vi har lärt oss mycket om olika djur genom forskning som genomförts på olika parker.

    Svara

  • Carolina

    |

    De där kycklingarna som står bakom dina goda nuggets hade nog sämre liv än de som finns på cirkusen… Om vi nu talar om burar och om att trampa ihjäl varandra. Just a bit of moralpredikan tillbaka.

    Svara

  • Nillan.

    |

    Håller helt med dig om dina åsikter angående cirkusbiten, men din uppfattning om zoo ?
    Läser djurvård med inriktning djurpark och är alltså väl insatt i ämnet. Med dagens utrymmeskrav i Sverige så lider inte många djur på djurparker runt om i Sverige (utomlands är det självklart helt annorlunda).

    De som är ”värst drabbade” är de djur som finns på små djurparker. De borde stängas ner! Satsa mer på de stora parker som djuren har det bättre.

    En sista sak bara, det finns mycket bra med djurparker också!
    Många utrotningshotade djur får en chans att klara sig och på så vis få upp populationen igen och vi har lärt oss mycket om olika djur genom forskning som genomförts på olika parker.

    Svara

  • Sofie Gustafsson

    |

    Håller helt med dig om cirkusar! Vissa djurparker lämnar också mycket att önska =(. Men måste nog säga ändå att kycklingarna från dina 9 nuggets förmodligen levt ett sämre och mer stressfyllt liv än många djur i våra djurparker. Säger dock inte att jag tycker att djurparker är Ok!

    Svara

  • josefin

    |

    Bra skrivet!! Och alla som skriver att djuren kanske är uppfödda på zoo och inte vet något annat, det är väl inget argument för att de har det bra?

    Samma personer som blir förbannade över att djurrättsaktivister släpper ut minkar för att de flesta inte överlever ute i naturen. Det är väl jävligt mycket bättre att isåfall dö så än att sitta instängd i en trång bur, bli äten på av andra minkar och tillslut bli flådda för sin päls..

    Svara

  • lise

    |

    Alltså du har så rätt. Det är en så naiv inställning att lita på människors godhet.

    se earthlings. 🙂

    Svara

  • W A Z U P / ♥ Shawty

    |

    Cirkus håller jag helt med dig om, tycker det är fel att djuren ska fraktas runt mellan olika platser och visas upp för att någon ska tjäna pengar på det.

    Men ZOO däremot har ett helt annat syfte, där handlar det om att rädda djur som av olika orsaker inte kan leva i det vilda samt att säkra utrotningshotade arter. Djurparker har ofta större samarbeten med varandra som gör det möjligt att till exempel föda upp djuren utan att riska inavel. Till skillnad från cirkusar lever djuren under mycket bättre förhållanden och med en personal med stor kompetens!

    Svara

  • W A Z U P / ♥ Shawty

    |

    Svar till ebba:
    ”jag blir faktiskt ganska illa till mods av att du kan äta nuggets och sedan predika om hur man inte ska ha djur i bur för människors nöje.”

    True, det blev lite konstigt :O

    Svara

  • W A Z U P / ♥ Shawty

    |

    Svar till Sofie Gustafsson:
    Ja fyfan, de förhållanden som många av de lever under är riktigt vidriga =/

    Svara

  • Nea

    |

    Svar till Likkan:
    De tar inte in nya djur alls. Så vida det inte handlar om utrotningshotade djur som de försöker avla på för att rädda den vilda populationen.

    Svara

  • Cassi

    |

    Men du, djurparker miljöberikar. Vilket innebär att de gör det så bra som möjligt för djuren. Sen är det också så att djurparkerna fungerar som gen-banker, som kan användas om en art skulle dö ut helt. Sen är djuren på djurparkerna också ambassadörer som ökar medvetenheten hos oss människor. Utbildning satsar djurparkerna också mycket på, t.ex. får skolklasser åka dit och lära sig om djuren. Det låter inte så dumt vah? Många kramar (jag uppskattar verkligen din åsikt och skulle gärna få ett svar)

    Svara

  • cicci

    |

    kycklingarna som var i dina nuggets hade nog hellre dött (bokstavligt talat) för att få bli cirkusrtister på ett zoo än den uppväxt dom fick genomlida.
    tre månader gamla, och egentligen skulle varit gula ulliga och tussiga fick istället preparat i maten som gjorde dom vuxna iförtid för att du skulle få billiga nuggets på donken! think about that. alla äter som dom vill och jag ska inte vara någon någon viktigpetter men jag blir fan irriterad när man yttrar sig åt ena hållet men skiter i det andra.

    Ps. Jag älskar sin blogg & dig , i risk för att låta som en stallet . Ta det inte personligt jag har nog lite PMS idag..

    Svara

  • louise

    |

    håller med dig 🙂
    men chicken nuggets? det är väl ändå lite dubbelmoral…

    Svara

  • Emy

    |

    så du tycker även att det är fel att ha ödlor, ormar, kaniner, råttor osv som husdjur?

    Svara

  • cecilia

    |

    jag var på cirkus i somras och det var något av det roligaste jag gjort i somras. du har nog inte så mycket koll på hur bra djuren på dem svenska cirkusarna har det.

    jag känner folk som driver en cirkus och deras djur har tillgång till utevistelse varje dag. stora, rena boxar. ordentligt med mat osv.

    sen reser de runt ca 3-4 månader om året, och det är inte så att det är långa sträckor. då är det värre att vara tävlingsryttare tillexempel, dom reser över världen i och på tävlingsplatsen blir de uppstallade med andra hästar som de inte känner. då är det bättre att som cirkusdjuren har det att resa tillsammans, korta sträckor inom sverige och sedan stå i stora stabila boxar…

    näe, lite fakta egoina innan du snackar. tack! 🙂

    Svara

  • Moa

    |

    Bra sagt egoina!! 😀

    Svara

  • Moa

    |

    Bra sagt egoina!! 😀

    Svara

  • Reasons For Us

    |

    Håller med dig om cirkusen.

    Svara

  • ---

    |

    Håller med dig om cirkusen men inte i fråga om djurparkerna. Visst är det inte några ultimata förhållanden för djuren, precis som med de tamdjur vi håller hemma, men djurparkerna tjänar sitt syfte. I nuläget behövs de bra djurparkernas avelsprogram, bevarandeprojekt och de arbetar även för att sprida information om djuren och deras situation i det vilda. De försöker väcka vårt intresse och öppna våra ögon i förhoppning om att vi ska bli mer villiga att göra en ansträngning för vår natur. Ju mer medvetna vi blir, desto större chans att vi faktiskt bryr om oss andra än oss själva.

    Svara

  • Maija

    |

    Det är så himla ironiskt att du får in McNuggets och djurens rättigheter i samma inlägg. Vågar nog påstå att inget djur i det skitigaste av zoon eller det trashigaste av cirkusar har lidit så mycket som kycklingarna du precis tryckte i dig.

    Svara

  • Nicole Sanzetth

    |

    Cirkus är djurplågeri =/

    Svara

  • christine

    |

    djuren du äter då? kan garantera dig att djuren på cirkus och i djurparkerna har ett mycket värdigare liv!

    Svara

  • Fluff

    |

    Fast, i många djurparker (de större?) har man ju utrotningshotade djur.. tigrar tex, är det inte de som blir jagade och snart kommer dö ut pga tjuvjakt? Det är väl skitbra att vi har kvar tigrar i djurparkerna som kommer överleva. Tycker det är himla mycket mer fel att låta hela raser dö ut för att vissa människor inte kan behärska gevären.
    Sen ska det såklart ske under bra förhållanden. Små djurparker med för små burar = inte ok. Cirkus = inte ok.

    Svara

  • Ellie

    |

    Ja, knepigt det där. Cirkus håller jag totalt med om! Men med djurparker, jag önskar att vi aldrig valt att tämja djuren från första början. Men bara att inse vad vi lever i för värld nu och då behöver vi rädda många arter pga att vi har förstört deras naturliga habitat.

    De flesta svenska djurparkerna kör bevarande-projekt, om inte alla. Sen får de in pengar genom besökarna + att besökarna får mer förståelse för dessa djur och insikt i varför de ska få finnas kvar i naturligt tillstånd. Sen är det nog väldigt många djurparker utomlands som bara vill tjäna pengar.

    Men är det bara jag som blir lite ledsen utav denna video (Poor Leno) ang djurpark – http://www.youtube.com/watch?v=aJjhagh8dk4

    Svara

  • Stylissimo - Essi

    |

    Brukar inte kommentera här, även om jag läser din blogg varje dag Den här gången ville jag verkligen skriva några rader för att visa att verkligen tycker att det är superbra att du tar ställning och skriver om den här frågan Förstår att det är jobbigt då människor kommer bli provocerade och tjaffsa emot dig Men i slutändan är det värt det då du blir en röst för alla de djur som tyvärr inte kan föra sin egen talan Man kan inte påverka alla, men om du lyckas påverka en enda människa har du gjort något väldigt positivt! Stor kram från mig Go Egoina! 😉

    Svara

  • Matilda

    |

    Det där med Zoo håller jag inte med dig om. Eftersom det finns vissa människor är så himla korkade att dom jagar utrotningshotade djur så är Zoon absolut nödvändiga för att vissa djur inte ska bli utrotade. Däremot håller jag med dig om cirkusen. Inga djur borde få behandlas så.

    Skitbra blogg btw. Älskar din humor! 🙂

    Svara

  • Li

    |

    Svar till M :
    Okej… DÅ kör vi. Jag utgår från en specifik djurpark som jag har koppling till. Där fångar man inte djur och tar dem till djurparken, man köper heller inte djur utan det handlar helt om byten med andra ”godkända” djurparker. Så denna djurpark har inget med tillfångatagandet av vilda djur att göra.

    Djurparken ifråga fungerar som en plats där djuren som finns där kan verka som ambassadörer för sin art; skapa empati för arten och så ett frö i hjärnan om att även djur är ”mänskliga” och ska respekteras. Dessutom så har de en roll i bevarandet av utrotningshotade arter.

    Så EGOINA, de stoppar inte in ”nya djur i burar” – de jobbar mot sådana företeelser bland mindre seriösa djurparker. Som någon tidigare skrev så är inte djurparker ett optimalt fenomen, ändå har de länge funnits och vi måste på bästa sätt ta hand om de djur som finns ”i omlopp”. Ta ansvar för tidigare generationers misstag. Att många djurparker även försöker bidra till samhällets relation till olika arter tycker jag är beundransvärt.

    Tycker att djurparker förtjänar ett erkännande, inte ett påhopp.

    Svara

  • sara

    |

    Svar till Lotta:
    Bra hundinlägg! Du har helt rätt i att hundar härstammar från vargen, i dag finns det dock inte många liknelser (rent beteendemässigt) kvar mellan dem. Hundars ärvda egenskaper kommer från människans energiska mixtrande med deras genpooler och de behöver oss helt enkelt. ”Hunden är människans bästa vän” just för att vi har format arten så, den tycker om att mysa, sova, kasta pinne och vara social för att dess gener säger så. Det är naturligt för hundar att vara med oss. Etiskt eller inte, det här är ett resultat av flera tusen års avel och det är inget vi kan göra något åt nu. Det vi däremot kan göra, som du säger, är att lägga ner bulldog-grejen. För det första har rasen enorma svårigheter vid födseln, huvudet är alldeles för stort så de flesta tvingas födas med kejsarsnitt, sedan utvecklas ju nosen på tok för långsamt vilket gör hela gommen sned (det är därför de dreglar så mycket) och den har stora andningssvårigheter. Usch och fy!

    Ps. Bra inlägg Egoina! Åk på safari i Afrika så får du se hur lyckliga vilda djur är 🙂 Helt underbart är det!

    Svara

  • thesswester - inte som alla an

    |

    håller med dig!

    Svara

  • Linnea

    |

    Men du damen, hoppas inte du tycker illa om naturreservat? Där lever djuren i sitt naturliga habitat och ekosystemet fungerar. De är inte inlåsta på något sätt. Däremot skyddas miljön i ett reservat i och med att ingen får bygga etc.

    Så det så! (:

    Svara

  • louisebjorn

    |

    Mamma tog mig på cirkus en gång när jag var liten bara för att visa hur det var, men annars vägrade hon och jag skulle nu när jag är medveten om hur det ligger till sätta min fot på en cirkus. Samma sak gäller zoo, det finns säkert några bra ställen också. Men hur normalt har dom det egentligen och hur stressigt är det inte av att ha folk som glor på en. Det är ju inte precis normalt att en isbjörn äter upp sina ungar osv. Det borde finnas bättre alternativ och folk borde öppna ögonen lite! Så ville bara säga att jag håller med dig!

    Svara

  • Sara

    |

    Jag håller med dig, djur ska inte sitta i bur och än mindre leva för att underhålla människor!

    Det sticker dock i mina ögon när du, som en del poängterat, skriver om McDonald’s mat och djurplågeri i samma inlägg. Alla får äta vad de vill (även fast jag skulle vilja att ALLA var vegetarianer haha), men jag tycker det är viktigt att folk vet vad det är de stoppar i sig, och på så vis gör ett aktivt val. Självklart har du rätt att tycka till om djurhantering trots att du äter kött, men slakteriindustrin är INTE en industri som behandlar djur väl, främst där behandlas väl djur som skit. Oavsett hur bra uppväxt de haft innan de ska bli till mat förändras inte det faktum att djurens sista andetag är ett andetag av skräck. Om det sedan handlar om exotiska djur eller kor, grisar och kycklingar spelar ingen roll. Eller?

    Svara

  • lotta

    |

    varför skriver du Zoo sen naturreservat inom parentes?? Som att det skulle vara samma sak på något sätt? Helt fel ju.

    Dessutom är djurparker, i alla fall de i Sverige, bra! De jobbar ju bland annat för att bevara utrotningshotade djur. De arbetar ju hårt för att djuren ska kunna leva i en så pass naturlig miljö som möjligt.

    Btw har djuren du äter det så mycket värre än djuren i djurparkerna. Bojkottar du djurparker borde du bli vegeterian också. Dubbelmoral är så himla tröttsamt.

    Svara

  • micaela

    |

    Men såhär är det att det FINNS zoo och djurparker som är till för att rädda vissa djurarter som vi människor i princip plånat ut. De har såkallade bevaringprojekt som innebär att djuren tas från naturen till djurparken där den ska leva så naturligt som möjligt för att sedan kunna placeras ut igen när den förökat sig. På så sätt kan vi människor hjälpa till och se till att de med bäst egenskaper för sina gener vidare och då bevaras djurarten! Tycker det är ganska smart uppfinning med djurparker annars hade det inte ens funnits hälften så många djurarter idag. Tänk på det.

    Svara

  • MICAELA

    |

    läs på min blogg hur det funkar med djurparker så kanske ni förstår hur BRA dem är.

    Svara

  • Moa - En magisk purt til en an

    |

    Okej, detta fattar jag faktiskt inte? Varför tycker du att det är fel med djurhållningen på zoo och cirkus när du inte tycker att djurhållningen är fel på de djur du äter? Och kom inte med något – jag tycker att man kan äta kött, men att djuren ska ha det bra. För då gissar jag att du valt att äta kött från ställen du vet att djuren har det bra på. Inte McDonalds… Eller är du bekväm?

    Svara

  • Moa Sandh

    |

    Uppmana inte folk att ta avstånd från cirkus!
    Jag har uppträtt på cirkus hela mitt liv. Vi har aldrig haft djur i vår cirkus, och det finns många andra cirkusar som inte heller har det (nycirkusar speciellt).
    Jag kan hålla med dig om att elefanter och tigrar på cirkus kanske inte är det mest optimala, men det finns faktiskt sjukt bra cirkusar som inte har med djur alls.

    Svara

  • Ida

    |

    Svar till Sofi:
    Synd att det bara finns 3000 tigrar kvar i frihet då… snart får ingen se dem alls! Tur att det finns vissa djurparker som tar han om mångfalden i världen så att vi åtminstone kommer ha någon kvar när den sista blir skjuten!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv