Follow my blog with Bloglovin

Dagens krönika

Veckans krönika är lite…annorlunda. Men det är så en nattdrucken Egoina talar. Som vanligt lägger jag upp texten här till erat förfogande. Så komigen och såga, gilla, hylla eller hata.

 

Vanlig text längre ner.

 

 

 

”Något som kan driva mig till fullständigt vansinne är när jag tappar tandkrämskorken och den smiter under badrumshyllan, och jag är så trött att jag inte orkar leta rätt på den vilket leder till att tandkrämstuben står utan kork i två veckor. En annan sak som kan få mig att vilja skjuta mig själv för en sekund är när jag har en tub skinkost och en liten skinkbit fastnar i öppningen och jag får trycka jättehårt vilket leder till en skinkostexplosion.

 

Det är då uttrycket ”Dagens I-landsproblem” kommer in i bilden. Så fort något känns lite jobbigt eller frustrerande när det egentligen, i ett stort perspektiv, inte är lönt att bry sig om skrattar jag bort det. Som med tandkärmskorkar. Här går vi och klagar på småsaker när folk svälter, liksom.

Men någonstans ligger det ändå något i det. Det är en skillnad på ”I-landsproblem” och ”U-landsproblem”. De problem vi har här kan inte alls liknas med problem i ett U-land, men betyder det att de inte är värda att bry sig om? Nu kanske tappandet av en kork är att ta i. Men kanske borde ens problem dömas efter vilken levnandsstandard man har?

 

Jag var i Stockholm för några dagar sedan och behövde springa några ärenden innan mitt tåg gick och då det inte fanns några förvaringsboxar lediga var jag tvungen att dra runt på min stora resväska runt i Stockholms gator. Jag ville gömma mig i ett hörn och gråta. Jag var stressad, svettig och hade blåsor i handflatorna efter den dumma väskan.

Min bästa vän är besatt av naglar. Hon kan bli på seriöst dåligt humör om hennes nagellack blir fel eller om en nagel går sönder. Obegripligt för mig, men hela världen för henne. En annan vän får sitt humör styrt av fotbollsmatcher. Vinner laget är allt frid och fröjd, gör de inte det gör man bäst i att inte prata med vännen på ett tag.

 

I-länder har högre självmordsstatistik än U-länder. Trots att vi har det så jäkla mycket bättre än dem. Vad är då skillnaden? Jo, de får kämpa medan vi får livet placerat framför fötterna. Men vi vill inte ha något placerat framför fötterna. Människan fungerar inte så. Vi vill ha det vi inte kan få, och det vi kan få…det vill vi inte ha.

Jag tror att om vi bejakar alla dessa ”i-landsproblem” som om de vore faktiska problem på riktigt så skulle människan bli en mycket lyckligare varelse.

 

Så nästa gång när jag får en skinkostexplosion över diskbänken så ska jag gråta en skvätt, skrika förtvivlat och smälla hårt i köksluckan. Sedan ska jag ta mig samman och fortsätta livet. Med lite mer livskvalitet”.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (79)

 • Emelie

  |

  Gilla! 😉

  Svara

 • Louise

  |

  Känner igen mig i det du skriver.
  Småsaker kan bli så fruktansvärt irriterande ibland, även fast man egentligen inte behöver bry sig 🙂

  Svara

 • Cecilia

  |

  gillar den, och visst tror jag det ligger något i det du säger. en del kämpar för att överleva, vi kämpar mest för att inte över-leva.

  Svara

 • elina

  |

  Du har så rätt så rätt Egoina, tyckte det var riktigt bra skrivet :>

  Svara

 • frida

  |

  Hahaha. Frida gillar!

  Svara

 • Rebecca

  |

  Du har helt rätt. Håller med dig på alla punkter!

  Svara

 • Ania

  |

  Bra krönika! Tycker det är så trist när folk försöker förminska ens problem och sorger med ”jamen tänk på barnen i Afrika”. Att tänka på deras svält tar ju inte bort den ilska eller sorg man känner, den finns ju ändå kvar. Det är inte de som ”har det värst” som har ensamrätt på känslorna ilska och sorg, det är mänskligt och universellt.

  Svara

 • Dina

  |

  Perspektiv är det enda som det handlar om i slutändan. Det är intressant hur en liten rubbning i tillvaron här hemma kan ha en sådan katastrofal verkan. Skillnaden mellan I och U är nog storleken på rubbningen, inte dess effekt.

  Svara

 • Josse

  |

  jag gillade den här! det sa allt… gillade också ditt ”nejande” tittade på tjurfäktningen och tyckte synd om tjuren som måste utsätta sig för allt som händer på en tjurfäktning… varför skulle mannen liksom reta tjuren, vad var vitsen med det ;o

  Svara

 • saa

  |

  haha ! skitbra ;D ! nu ska jag sura för att det fastnat ost i osthyvelskanterna. byebye

  Svara

 • Egomamma.se

  |

  Tja, poängen är ju helt klart sann. Man har för lite att klaga på, därför uppfinner man saker att bli frustrerad på eller ledsen över. I-landsproblem. Och det finns inte mycket som är mer irriterande än en människa som retar sig på allt och inget. Det retar upp MIG. Det är väl antagligen MITT I-landsproblem?

  Svara

 • Moa

  |

  I love it! Bra ton & bra val av ämne.

  Svara

 • sandra

  |

  En av dina bättre krönikor måste jag faktiskt säga, det fanns ett djup som man inte riktigt förväntade sig i inledningen. Bra där:) (dagens i-landsproblem förresten: när texten inte stämmer överrens med kontrollordet när man ska kommentera en blogg, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah hysteriutbrott)

  Svara

 • Sandy Hall

  |

  intressant tanke, riktigt bra krönika faktiskt (:

  Svara

 • Cassandra

  |

  Haha, smart skrivet!

  Svara

 • Sanna

  |

  Texten går att förlåta eftersom du skrev den mitt i natten men poängen i den är klar som korvspá! Du väcker intressanta tankar med dina krönikor, tankar som vi andra dödliga inte fått ut i ord än.

  Svara

 • tobys.se - En släng av ADHD oc

  |

  Så bra skrivet Egolicious!

  Svara

 • Ottilia

  |

  Bästa krönikan du skrivit! Fortsätt i samma riktning! 😉

  Svara

 • Pia

  |

  Ja, en tänkvärd text! Jag tycker Du gjorde den bra, IGEN! /Pia

  Svara

 • Elin

  |

  Riktigt bra krönika! Jag håller med dig helt och hållet!

  Fortsätt med det du gör!

  Svara

 • MindOfMyOwn

  |

  Måste ge båda tummarna upp på denna, riktigt bra text och har själv haft tanken….

  Svara

 • Anna

  |

  Finns det fortfarande tandkrämstuber med korkar? Trodde de va nån 1900 tals grej haha…

  Svara

 • Jenny

  |

  Kan inte göra mer än att hålla med till 100 %. Allt är ju relativt. Ska man tänkte så, så finns det ju ALLTID någon som har det värre, men det gör ju inte MITT problem mindre för mig. Tycker inte man ska negligera andras problem och bedöma att ett problem är för litet.

  Svara

 • Miss Grinch

  |

  Sant, sant. Fy, sånt är störigt!
  Skulle på grillkväll i helgen, som sedan blev utekväll, och jag var inte sugen på utekväll, så jag tackade nej och fick en rätt fin pik att det var märkligt att kvällen helt plötsligt inte dög för mig, som om jag precis sagt att jag hatade mina vänner, istället för det jag egentligen sagt (”Inte sugen på utgång”).

  Vi förstorar det lilla här i världen. Jag håller med dig till fullo på den biten, men jag hatar hur lätt världen går under för mig ibland. Och jag jobbar på att inte bli sur över minsta lilla.

  Allting min pappa gör retar gallfeber på mig, har på fullaste allvar ringt pappa när han suttit på jobbet och skällt ut honom efter noter när han glömt att stänga toadörren så en av hundarna gått ner i soppåsen och spritt ut innehållet över hela huset. (och det är något som händer ofta, så jag är van)

  Svara

 • laasson

  |

  fin blogg! 🙂

  Svara

 • sarah henrysson

  |

  Helt rätt Egoina! ;D You rock! 🙂

  Svara

 • matiildaa

  |

  Grymt Egoina!

  Svara

 • pubes

  |

  ”Din” grupp finns ju redan sen innan? Fast på andra språk ju..

  Svara

 • Luucy

  |

  Fan va bra krönika 😀 Gillar gillar gillar!

  Svara

 • anna

  |

  Jattebra skrivet!! Min varsta ”tank pa banen i afrika” kommentar ar nar jag tappade min horsel 2 mander pga flygskada (hela innerorat spracktes sa jag fick operera och skit).
  Da skulle jag tanka pa dom barn som hade trampat pa en landmina och tappat horseln pga smallen OCH ena benet pga expolsionen.
  Madde jag battre av att tanka sa? Inte direkt, blev snarare mer ledsen…

  Svara

 • modemix/sheima

  |

  SKIT Bra!! love it, fan vad duktig du är 😀

  Svara

 • Annie

  |

  shit va bra du skriver!

  Svara

 • Emilias mamma

  |

  Jättebra krönika, men usch det stämmer faktiskt :O Vi är helt enkelt bortskämda, tyvärr…

  Svara

 • Mici i USA

  |

  Jag tyckte detta var en grym krönika!! Du sätter huvudet på spiken och även om mittendelen kanske var lite flummig fick du till det i slutet igen.
  Bra jobbat!

  Jag är au pair i USA i tre veckor till, sen blir det tre veckors semester i NYC, LA och Vegas – häng på och titta in i min bildrika blogg!

  Svara

 • sakermanser

  |

  fyfan vad bra du är

  Svara

 • Jessica Hallvede

  |

  ”Mitt problem är att mina problem är så små att de knappt räknas som problem, men de gör lika ont för det”

  Typ 🙂

  Svara

 • jennie

  |

  bästa krönikan hittills…

  Svara

 • baoow

  |

  HEJ SÖTISAR! KOLLA GÄRNA IN MIN BLOGG OCH LÄMNA EN KOMMENTAR ELLER ÅSIKT OM BLOGGEN OCH INNEHÅLLET, ÄR ÖPPEN FÖR FÖRSLAG!

  HAR NI TID ATT LÄSA DET HÄR KOMMENTARFÄLTET SÅ HAR NI TID ATT TITTA IN PÅ MIN BLOGG! 🙂

  KRAMAR

  Svara

 • Anna

  |

  Håller med de flesta andra, en av dina bättre krönikor. Du är så duktig!

  Svara

 • Andrea

  |

  Helt jävla underbar. Den bästa du har skrivit, TYP. Nä, jag diggar den. Den är så du. Och jag gillar den, du har bra saker att säga. Så sant.

  Svara

 • Lajke

  |

  Underbart! Den bästa jag läst tror jag, mest för att jag funderat på samma sak sååå många gånger! 😀
  Jag tror jag ska gråta lite nästa gång jag måste välja mellan snygga skor.

  /Lajke

  Svara

 • VIks

  |

  Exakt sådär har jag tänkt i flera år men har inte orkat försöka förklara för någon med inställningen att ingen skulle fatta. Tydligen har NÅN fattat!! Åh så skönt!

  Svara

 • Emma

  |

  SKITBRA! 😀

  Svara

 • Amanda

  |

  Min favoritkrönika hittills! GRYM! Du är så jävla bra på att skriva. Och nu behöver jag ju inte känna mig så dum när jag börjar lipa för att internet inte fungerar… 😉

  Svara

 • alice

  |

  du är så sjukt grym. go girl!

  Svara

 • Kenneth

  |

  Näst bästa krönikan hittills!

  Du borde kanske dricka lite oftare…

  Svara

 • Lolle

  |

  GILLA!
  fy fan du är bra!

  Svara

 • elin hallman

  |

  Du är awesome Egoina 🙂

  Svara

 • Johanna

  |

  Jättebra skrivet! 🙂

  Svara

 • fii

  |

  riktigt bra skrivet!

  Svara

 • Nelly

  |

  Nämen, varenda kommentar är ju positiv. Ta åt dig, really!

  Underbar krönika.

  Svara

 • sabina

  |

  haha ja , så kan man ju också tänka 🙂

  det gör nog allt jag 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Jag tror absolut att folk i U-länder också har I-landsproblem. Bara för att de har det svårt i det stora hela tror jag inte att irritationen undviks när dessa ”I-landsproblem” uppstår. Puss å gull!

  Svara

 • Karke

  |

  i början tänkte jag ”vad fan snackar hon om” men.. den var skitbra

  Svara

 • Fridaj

  |

  Yay! du blir bara bättre och bättre för varje gång! Du borde skriva mer mitt i natten lite halft sovande? hähä

  Svara

 • LillaMirre

  |

  skitbra! vad får du allt ifrån? 😀

  Svara

 • Rebecca

  |

  Jättebra babe 🙂 du har så rätt så! Undrar vem nagellkompisen är 😉

  Svara

 • Lina -Zooda-

  |

  Jag tyckte den var riktigt, riktigt bra! Kan inte fatta att du skrev den sent på natten.

  Svara

 • cochetts

  |

  jag tyckte att det var en jätte bra krönika! SOM ALLTID

  Svara

 • Mina

  |

  jättefint skrivet faktiskt! 😀

  Svara

 • Hanna

  |

  Haha, har du en facebook grupp som heter ”När jag dör vill jag att min aska ska spridas över Island”? Hilarious!!

  Svara

 • evelina

  |

  du har rätt!
  tack för en jättebra blogg!

  Svara

 • Louise

  |

  Jag har verkligen tänkt så mycket på det här och du satte precis ord på hur jag känner! detta var en av dina bästa krönikor 🙂

  Svara

 • Helén

  |

  Huvudet på spiken som vanligt! Haha konstigt utryck det där.

  Svara

 • ninaaa

  |

  Asbra! Håller verkligen med om det där att alla har olika problem som är olika viktigt för varje person! =D

  Svara

 • NÅBaL0T

  |

  Mycket bra skrivet 🙂

  Svara

 • ElleEll

  |

  Det enda jag stör mig på vad gäller texten är att du skrev både i-land och I-land i texten… Inget någon annan lär ska tänka på men det blöder i mina ögon. Men då är jag också en stavningsnazist utan dess like!
  Helt allvarligt – det finns knappt ett filmomslag, en reklamannons eller en blogg utan ständiga stavfel och särskrivningar (skulle tanka bilen häromdan och vad stod det på pumpen om inte SEDELL haha, så tragiskt). Men då du inte platsar i det facket så ska jag inte klaga för mycket. Du är ju en av FÅ som klarar av det svenska skrivna språket. Hur som helst, kepp on rockin’ bruden!

  Svara

 • viktoria i norr

  |

  Annorlunda behöver inte betyda dålig. I detta fall var annorlunda ett lyft! Jag gillar’t! 😀

  Svara

 • Idah

  |

  Det här var den lätt bästa hittills, I LOVE IT! Känner igen mig så väl, haha!

  Svara

 • malin

  |

  ABSOLUT DEN BÄSTA KRÖNIKAN DU SKRIVIT!

  Svara

 • Molly

  |

  Småsaker kan ibland kännas mer jobbigt än problem som verkligen är värda att oroa sig över. Bra skrivet!

  Svara

 • Emilia

  |

  Super! Den bästa hittills 🙂

  Svara

 • serrander

  |

  älskar din blogg, egoina! gillar du som jag att upptäcka nya bloggar så hoppas jag att du vill besöka min ^^ http://serrander.devote.se/

  Svara

 • JENNIE

  |

  Bäst hittills!

  Svara

 • Emilia

  |

  Det där med att i-länder har högre självmordsstatistik alltså, det tror jag inte ett smack på. Antagligen beror det på att i-länder är bättre än u-länder på att föra statistik. I många U-länder är för det första inte alla människor folkbokförda, och för det andra registreras inte alltid dödsorsaken, speciellt inte självmord då det ofta kan ses som tabu.

  För övrigt tycker jag att vi ntei får ge upp för de nya egoistiska idealen som blir allt mer vanliga i Sverige. Vi måste behålla lite ödmjukhet! Det är i alla fall min åsikt.

  Svara

 • desiré

  |

  Den var jätte bra =)

  Svara

 • Emma - om man mognar ruttnar m

  |

  Du, det där var faktiskt jävligt vettigt :O Humoristiskt, kanske för att du var lite full, men du hade ju en bra poäng! Värt att fundera på liksom 🙂
  *gilla*

  Svara

 • nea

  |

  riktigt riktigt bra krönika! Nog den bästa tror jag. Håller med till 100 %.

  Svara

 • FRIDA

  |

  Varför hittar jag inte din facebokgrupp? Nu blev jag ledsen..

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv