Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på era frågor om p-dator, del 2

Här kommer svaren på frågorna ni ställde till Naturafemme om p-datorer och nedan följer deras svar.

Jag har delat upp svaren i två delar. Frågorna är sorterade efter ämne och vissa frågor har de slagit ihop då ni undrat ungefär samma sak. Hoppas svaren ger er lite klarhet. Tack så mycket för alla frågor! HÄR kan ni gå in för att läsa mer om Pearly och Lady Comp.

 

Hur funkar Pearly efter en graviditet? Måste jag vänta med att använda den tills jag har börjat få mens igen eller är det värt att starta redan nu? Ägglossningen kommer ju före första mensen så den kanske klarar att registrera redan den första?

Svar: Efter ca två månader efter förlossningen kan du börja mäta din temperatur igen. Även om du ammar och menscykeln inte riktigt kommit igång eller är oregelbunden så är användningen av p-datorn ett bra sätt för dig att få koll på din cykel igen och för p-datorn att gradvis känna av förändringarna mot en regelbunden cykel. Cykelmönstret förändras också för många kvinnor efter graviditet och p-datorn får då tid att lära känna ditt nya mönster.

Ett tips för småbarnsföräldrar är att ställa väckarklockan på en tid strax innan barnet börjar vakna på morgonen. Man tar temperaturen och somnar sedan om tills man går upp för att se till barnet.

 

Är den säker att använda om man har pco med väldigt oregelbunden mens?

Svar: Ja, men generellt får man fler röda dagar jämfört med en person som har en regelbunden cykel. Men metoden är fortfarande lika säker. P-datorn kan också vara till hjälp om man vill reda ut orsaken till att menstruationen är så oregelbunden genom att se om ägglossningar överhuvudtaget inträffar eller som hjälp för att bli gravid.Om du är osäker rekommenderar vi att du konsulterar med din barnmorska eller gynekolog om vilken preventionsmetod som är lämplig för dig.

 

Hej
. Jag undrar om man kan börja med Pearly eller Lady Comp när man har kopparspiral insatt? För att köra in den liksom? Och sen ta ut spiralen när man trimmat in rutin och den har lärt sig min temperatur osv.

Svar: Nej, du bör inte använda dem båda samtidigt men du kan påbörja användningen av p-datorn direkt efter du har tagit ut spiralen.

 

Kan pearly rekommenderas även för personer i övre tonåren? Är själv 18 och inne på hormonfritt preventivmedel men vill absolut INTE bli gravid

Svar: Åldersgränsen bör ses som en rekommendation och självklart är alla olika vilket innebär att vi har användare som är yngre än 20 år. Anledningen till åldersriktlinjen är grundat på att inga studier är gjorda på användande tonåringar. Hormonbalans och regelbundenhet under puberteten kan vara väldigt oregelbunden och cykeln är inte alltid stabiliserad vilket också kan ge ostabila värden.

 

Jag kom även på att jag en gång läst att man ska på nått sätt kryssa i om man har mens eller inte. Jag brukar få mens på dagen om jag då trycker i på morgonen att jag inte har det fast får det, blir det fel då?

Svar: Om du vaknar på morgonen med mens så markerar du det samma morgon även om den kanske i själva verket börjat under natten. Kommer mensen under dagen markerar du det också manuellt den dagen, innan du går och lägger dig.

De första tre dagarna är de viktigaste att markera. Sedan fortsätter du till den rikliga blödningen slutat (tänk, när du inte behöver använda en tampong). Ange alltså inte mens om det endast är fläckar och färgade flytningar.

 

Ibland så sover jag dåligt, påverkas pearly av att man sovit mindre timmar än vad man brukar göra på en natt? Påverkas den om man tagit en sömntablett på natten?

hej! Jag har läst att det kan ge fel temperatur om man inte sover 8 timmar ihållande och mäter precis när man vaknar. Vi har en dotter på tio månader och ibland kan det hända att hon vaknar till på natten tex. Skulle det ge fel temperatur på morgonen då? Eller om jag råkar gå ur sängen innan jag mäter temperaturen? Jag har testat att mäta med en termometer men tycker min temp var väldigt olika. Det kunde skilja 0.4 grader från morgon till morgon. Jag får inte äta hormon och är därför väldigt intresserad av er metod

Svar: Hej! Du kan använda p-datorn om du har minst 4 timmars sammanhängande sömn. Mät precis när du vaknat, innan du stigit upp.

 

Vad är egentligen skillnaden jämfört med appen “period tracker” där man kan lägga in manuellt när man har haft mens?
- min kille har svårt att lita på att en p-dator funkar, finns det någon forskning el. dyl som jag kan hänvisa till?

Svar: En app på mobilen är inget preventivmedel utan bara en hjälp för att hålla koll på när du har din mens. Det är något du själv lägger in. Det finns lite mer avancerade appar där du kan mäta din temperatur med en termometer och lägga in mätvärdena dag för dag. Detta kallas för temperaturmetoden och är en preventivmetod som funnits länge. Förr använde man bara papper och penna istället.

En p-dator både mäter, lagrar mätvärdet och analyserar värden för att ge en prognos för fertiliteten utifrån en matematisk algoritm. Den matematiska algoritmen baserar sig på tre olika faktorer. 1. Medicinsk fakta såsom; spermiers överlevad, när ägglossning brukar ske i förhållande till menstruation osv. 2. Över en miljon exempelcykler som fungerar som en databas 3. Individens egna menscykel

Genom att dagligen mäta basaltemperaturen som visar olika mätvärden beroende hur hormonerna reagerar i kroppen kan man både kartlägga cykler över tid men också få en daglig fertilitetsprognos. Du kan läsa mer om hur teknologin fungerar på vår hemsida www.naturafemme.se och där kan du även se en förteckning över de vetenskapliga studierna som publicerats och som jag länkar till i ett tidigare svar i detta inlägg. (Del 1).

 

Hej! För ca en månad sedan beställde jag en p-dator för jag va så trött på mina p-piller som jag mådde så dåligt av. Dock beställde jag inte från Pearly utan från Natural cycles. Fungerar de på samma sätt bara de att de är olika märken? Kan man börja använda den närsomhelst? Jag har inte börjat använda den än, utan tänkte börja när min mens är slut.

Svar: Både Pearly och Natural cycles baserar sig på temperaturmetoden. Pearly har en termometer som är direktkopplad till en dator som direkt analyserar mätvärdet och ger dig en prognos.

Natural cycles mäter du med en egen termometer och lägger in värdet i en app på mobilen som räknar ut fertiliteten. Pearly har funnits sedan 80-talet och har genomgått flera kliniska tester och därför också har en verifierad pearl-index, vilket betyder att säkerhetsmarginalen på 99,3% har bekräftats med många vetenskapliga tester. Därtill har datorn en CE-märkning och är ett godkänt preventivmedel.

För jämförelse mellan olika hormonfria alternativ kan jag hänvisa till www.hormonfri.nu som jämför och förklarar närmare innebörden och vikten av flera kliniska studier, CE-märkningar och säkerhetsmarginaler. Det finns preventivmedel som hävdar att de är 99-100% säkra och marknadsför sig som preventivmedel utan europeiskt, medicinskt godkännande. Tyvärr är det idag fortfarande upp till användare att själva granska och ta reda på fakta.

 

Ungefär hur många röda och gula dagar kommer pearly visa under en månad om man har en menscykel på 27 dagar?

Svar: Rent generellt är fördelningen av röda och gröna dagar är väldigt individuellt men en genomsnittsanvändare brukar landa på 7-12 röda dagar/cykel.

Ju fler cykler p-datorn får ta del av desto bättre lär den känna just dig och desto bättre kan den säga med säkerhet vilka dagar som är gröna. I början är det extra viktigt att man mäter varje dag. Då kommer du snabbare att få gröna dagar eftersom p-datorn får ta del av fler värden i sin analys.

 

Varför är barnmorskor negativa till p-datorn?

Är den godkänd som preventivmedel och i så fall varför är barnmorskor så negativt inställda mot den?

Varför är barnmorskor så negativt inställda till p-datorer såsom pearly om dom är så pass säkra och inte heller har några biverkningar?

Svar: Som tidigare nämnt är Pearly p-dator både kliniskt testad och godkänd som preventivmedel.

Dock är det inte alla barnmorskor som känner till p-datorn, dessutom därtill har det funnits en p-dator tidigare av en annan tillverkare som haft mycket sämre säkerhetsmarginal och många blandar ihop Pearly med denna.

Sen finns det olika åsikter om alla preventivmedel på marknaden och vissa barnmorskor är positiva till hormonfria alternativ, andra negativa. Vår bild är dock att det finns många barnmorskor i framkant som är intresserade av nya, moderna metoder och preventivmedel. De mottagningar och barnmorskor som vi har samarbetat med och som testat p-datorerna själva har varit positiva till både säkerheten, resultatet och det faktum att kvinnor/par lär sig mer om kroppen, menscykeln och fertiliteten.

 

Är datorn 100 % säker och har någon blivit gravid trots korrekt användning?

Om man bara har samlag på de gröna dagarna är den 100 % säker då?

Känner ni till någon som blivit gravid medan dom använt Pearly på korrekt vis?

Jag har läst många som skriver att det är säkert ett jättebra preventivmedel om det inte är katastrof att ett barn blir till. Jag vill inte ha barn ännu ska jag verkligen använda det hör som preventivmedel då?


Svar: Det är i princip enbart sterilisering som ger ett 100%-igt skydd. Pearly har en säkerhetsmarginal på 99,3 % vilket är i nivå med hormonbaserade preventivmedel men det betyder att 0,7 (nästan en) av 100 kvinnor som använder p-datorn korrekt under hundra kvinnoår kan bli gravid ändå.

P-datorerna har funnits på marknaden i över trettio år med många användare. Och under åren är de som blivit ofrivilligt gravida, i linje med säkerhetsmarginalen och många gånger, betydligt färre.

 

Kan Pearly visa fel i samband med mediciner & alkohol? Finns det något som kan göra så att Pearlys resultat visar fel? Ex intag av alkohol eller några mediciner?

Svar: Nej. det är inte möjligt med några mätfel, men om mätvärdet inte är tillräckligt bra upptäcks detta omedelbart och displayen blinkar och inget mätvärde registreras. Om du har feber eller förhöjd temperatur av annan anledning visas även detta på displayen.

Dock skall du vara vaksam om du tar någon medicin samtidigt som du använder p-datorn. Vanliga huvudvärkstabletter går bra men andra mediciner bör kollas upp. Det man skall vara observant med är om medicinen man tar påverkar basaltemperaturen. Vi rekommenderar att du kollar med behandlande läkare huruvida medicinen du får utskriven påverkar temperaturen och om det är en konstant höjning.

 

Hur funkar det om en reser bort, tänker tex Japan eller USA, då kommer det diffa flera timmar? Ok ta på morgonen när en vaknar ändå? Ändå lika tillförlitligt?

Svar: Det går bra att resa samtidigt som du fortsätter använda p-datorn. Om det är resor med mer än sex timmars tidsskillnad får du helt enkelt programmera om din p-dator med resmålets tid. Mätningar samma dag och följande dag bortfaller. Dag tre fortsätter du din mätning som vanligt.

 

Hur byter man batteriet?

Hej!
 Fick hem min P-dator idag!
 Hur gör man när batteriet tar slut? Hur vet man det och hur byter man det?


Svar: När batteriet börjar ta slut så får du i god tid en indikation om detta. Då kommer displayen visa BA 09-00 Då beställer du ett batteribyte via vår hemsida på www.naturafemme.se

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (24)

  • Julia

    |

    Men, nu tyckte jag ändå inte att jag fick något svar på min fråga… Kan en p-dator användas när en arbetar skift? Speciellt om en har jobbat natt och då inte har sovit alls nattetid utan istället lägger sig och sover 08.00 på morgonen. Funkar det? Tacksam för svar:)

    Svara

    • Kattis

      |

      Det besvarades väl jättetydligt i del 1? ”Du kan ställa in väckningstiden på en annan tid, exempelvis om du jobbar skift och vill mäta på kvällen istället. Det absolut viktigaste är att mäta när du vaknat, innan du stigit upp och aktiverat kroppen, samt att du har haft ett par timmars (minst fyra) sammanhängande sömn.” – det funkar om man jobbar skift, då ska du mäta när du vaknar efter minst 4 timmars sammanhängande sömn, oavsett om det är morgon eller kväll?

      Svara

      • Julia

        |

        Men om jag förstått det hela rätt så skall även temperaturen tas ungefär på samma klockslag också? Det får inte diffa på mer än några timmar?
        Är väll därför Egoina ställer klockan och somnar om? Det här fungerar ju isåfall inte om en jobbar tre-skift? Eller är jag helt ute och cyklar?

        Svara

        • Egoina

          |

          Som jag förstår har jag missuppfattat det och man man mäta vid olika tider 🙂

          Svara

          • Julia

            |

            Men åh va bra! Då borde det alltså funka! Tack:)

        • Kattis

          |

          Men det står ju i svaret från företaget att det går bra, så länge man tar tempen när man haft sin huvudsakliga vila eller vad man kallar det.. då får man väl förutsätta att det är så..

          Svara

  • Miranda

    |

    ”Hundra kvinnoår”? Vad sjutton är kvinnoår? Att hundars ålder kan räknas i hundår har jag hört, men kvinnor..

    Svara

    • rebecca

      |

      Det är dessutom inte ens bara kvinnor som har mens… Tycker att ett företag som håller på med preventivmedel borde ha lite koll på att världen inte endast består av cismänniskor.

      Svara

    • rebecca

      |

      Det är inte ens bara kvinnor som får mens… Tycker ett företag som håller på med preventivmedel borde ha lite koll på att världen inte endast består av cis-människor.

      Svara

  • Monika

    |

    Måste det inte stå i inlägget att det är samarbete?

    När det står ”vår hemsida…”, ” vår bild” samt ”vårt samarbete med barnmorskor” i svaren så är det ju inte ens du som svarat på frågorna.

    Svara

  • Monika

    |

    Sorry, läste den översta delen för fort!

    Svara

  • Robert

    |

    Intressant! Jag läser svaren ordagrant. 😉

    Svara

  • Frida

    |

    Alltså är det bara jag som tycker att flera utav frågorna faktiskt inte besvarades? Dessutom, visst är det kanske bra att ha en frågestund som denna… men i slutändan är den ju faktiskt inte opartisk eller objektiv. Det är ett företag som vill sälja sin produkt och Egoina som vill bidra då hon blivit sponsrad. Tycker det är viktigt att påpeka också (inte alla som är naturligt källkritiska och som bara sväljer information utan en tanke bakom).

    Det är ju lite samma sak som med Blondinbella och NaturalCycles som hon blivit delägare i. Vad jag skulle vilja ha är alltså information, med både positiva och negativa synpunkter, från någon som är opartisk. Någon som inte äger/jobbar/blivit sponsrad av företaget.
    När man läser dessa svar låter det som att det inte finns några negativa sidor med en p-dator. Som småbarnsförälder kan man ju liksom bara ställa alarmet strax innan barnet vaknar (hallå, om någon kan tala om hur man vet när barnen vaknar så låt alla andra föräldrar också veta!)? Lite som att gå in i en Applebutik och fråga varför man ska köpa deras telefon och inte en Samsung.

    Så ni som funderar på att använda er utav en p-dator, p-piller, kopparspiral osv – ta reda på all fakta ni kan, opartisk som partisk.

    Svara

    • Kattis

      |

      Å andra sidan så frågar man väl gärna någon som vet, om man undrar något.. 🙂 fast kanske behövs det påpekas att man (alltid) bör vara källkritisk och att så fort pengar är inblandade kan man inte lita till 100% på någon källa typ.. sunt förnuft, tänk på det gott folk!

      Svara

    • Marielle

      |

      Du är inte ensam om det Frida. Håller med om vartenda ord du skriver faktiskt.

      Svara

    • Emilia

      |

      Håller med Frida. Jag gilla Egoina och hennes blogg men detta med Pearly tycker jag har gått för långt här. Ja jag tycker det är bra att det pratas om preventivmedel men det måste vara mer nyanserat och OPARTISKT som Frida också skriver. Det finns inte ETT sätt som passar alla, men tyvärr har jag fått intrycket av det som Egoina skriver här att detta är universallösningen som passar alla.

      Jag skulle också vilja läsa en mer nyanserad bild av detta med p-dator än den som Egoina valt att framställa här. Själv vet jag om att detta INTE är en metod som skulle passa mig eftersom jag inte skulle klara av kontrollen och att ”anpassa” mitt sexliv efter gröna och rödadagar.

      Svara

  • jenny

    |

    En spermie kan leva runt 3 – 5 dygn inne i kvinnan och ibland upp till 10 dagar. Vad händer då om man har sex och sedan har en röd dag efteråt? Ökar inte det risken för graviditet då? Jag gillar tanken på att inte behöva få i sig massa hormoner. Men det Känn ju inte så Bra med tanke på hur länge spermier kan leva…

    Svara

    • Fanny

      |

      Testa läsa del 1 av frågestunden 😉

      Svara

    • M

      |

      Om du har en grön dag och sen får en röd dag efteråt så är det ingen fara ha sex på den gröna dagen. Den räknar med hur länge spermier lever så det ska inte vara någon fara att ha sex på gröna dagar även om är röda dagen efter.

      Svara

  • Karin

    |

    Är ju inte ens du som svarat på frågorna, dumt att du fått det att låta så….

    Svara

    • Egoina

      |

      Var har jag det? Står ju tydligt längst upp?? Plus att jag skrivit det flera gånger innan, bland annat i själva inlägget där ni ställde frågorna. Det var ju det som var hela grejen… Blir så trött.

      Svara

  • Malin

    |

    För mig låter det ändå exakt som samma sak som att ha en egen (gratis-)app där man lägger in sina mätvärden, med skillnaden att man inte behöver punga ut tusentals kronor ^^. Endast 149:- för decimaltermometern 🙂 Visst, finns inte andras termperaturkurvor inlagda, men man lär ju sig sin egen så småningom och det räcker ju!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv