Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på era frågor om p-dator, del 1

Här kommer svaren på frågorna ni ställde till Naturafemme om p-datorer och nedan följer deras svar.

Jag har delat upp svaren i två delar. Frågorna är sorterade efter ämne och vissa frågor har de slagit ihop då ni undrat ungefär samma sak. Hoppas svaren ger er lite klarhet. Tack så mycket för alla frågor! HÄR kan ni gå in för att läsa mer om Pearly och Lady Comp.

 

Finns det några vetenskapliga studier gjorda på dessa p-datorer? Helst om det finns någon randomiserad, dubbelblind studie som visar om det faktiskt fungerar? Verkar ju i dagsläget inte finnas några läkare som rekommenderar dessa eller har jag fel? Mvh Läkarstudenten

Finns det mycket forskning som visar att pearly är en säker metod? Jag vill verkligen inte riskera att bli gravid just nu.

Svar: P-datorerna har funnits och utvecklats sedan 80-talet. Under tiden har flera kliniska studier genomförts. Det har pågått och det tillkommer studier som läggs till efterhand som de publiceras. Samtliga studier visar på en hög säkerhet och viktigast av allt, bekräftar att säkerhetsmarginalen håller eller överträffas även efter flera studier. Det viktiga när man granskar ett preventivmedel är att det finns mer än bara en vetenskaplig, klinisk studie då säkerheten mäts i Pearl index som bekräftas ju fler studier som görs. Du kan se de kliniska studierna som publicerats på följande länk: http://www.naturafemme.se/preventivmedel/kliniska-studier-15666954

 

Jag har skaffat mig en lady comp, som jag precis börjat använda. Tycker det verkar funka riktigt bra, förutom att den låter så mycket om den. Den piper ju innan man börjar ta tempen, när man är klar, och när man matar in mensdata. Känns lite jobbigt att väcka min kille med den varje morgon.. vet du om man kan stänga av ljudet på den?

Svar: Tyvärr är det bara den lite mer avancerade p-datorn Lady-Comp som har en display som lyser. Pearly har det inte och ljudet kan heller inte stängas av. Det är dock något som tillverkaren jobbar på att lösa.

 

Hur blir det om man får feber?

Jag undrar vad som händer om man är sjuk och har feber. Påverkas inte värdena av det?

Svar: Våra p-datorer fastställer med hjälp av de sparade datavärdena och den dagliga temperaturmätningen en prognos för de kommande 24 timmarna. I sammanhanget extrema temperaturhöjningar som beror på för lite sömn, förkylning eller hög alkoholkonsumtion blir därför tydligt avvikande jämfört med en temperaturhöjning som baseras på ägglossning. Värdena kommer därför att klassas som onormala och räknas bort.

Även om onormala mätvärden räknas bort rekommenderar vi dig ändå att avstå från mätning om du vet med dig att värdet kommer vara onormalt högt beroende på en av ovanstående situationer.

 

Jag fyller 20 i januari och ätit p-piller i snart 2 år nu. Om jag slutar med p-piller hur lång tid tar det innan jag kan börja med p-dator?

Hej! Jag har förstått det som att när man börjar med p-dator så ska man fylla i hur ens menscykel har sett ut för att datorn ska lära sig kroppens mönster. Jag har dock ätit minipiller i 2 år och har pga det inga blödningar, och innan dess har jag alltid haft oregelbunden mens (och har inte nedskrivet hur det såg ut). Hur gör jag nu om jag vill börja med p-datorn? Kan jag “hoppa över” historiken och så lär den sig min cykel iallafall?

Svar: Den första blödningen efter att du har slutat med hormonella preventivmedel är ingen riktig mens utan en reaktion på hormonbortfallet i kroppen. Det är inte då du ska börja använda p-datorn, utan du måste vänta tills din riktiga mens kommer ytterligare en tid senare. När du får den första riktiga mensen kan du börja använda p-datorn direkt. Glöm då inte att ange i din p-dator att du har mens.

 

Vad gör en p-dator? Jag fattar fortfarande inte egentligen vad en P-dator gör. Och jag som äter minipiller mot mensvärk (den tar bort den helt och hållet, men får istället väldans oregelbunden mens) och egentligen inte som preventivmedel, skulle denna passa mig då eller inte? Är det bara en termometer som säger till när du har mens eller vad sjutton gör den? :O

Svar: Naturafemmes p-datorer utgår från basaltemperaturen i din kropp. De är utformade för att kartlägga din individuella temperaturkurva som varierar under menscykeln. P-datorn ringar in din ägglossning med hög precision och gör dig uppmärksam på de dagar under månaden du kan bli gravid.

 

Det jag tänkt på är att spermierna lever ju kvar i några dagar, hur blir det då ifall man har en röd dag dagen efter man haft sex?

Svar: Spermier kan överleva i kroppen under tre till fem dagar. (se exempelvis riktlinjerna som publicerats av läkemedelsverket om antalet dagar för spermiers överlevnad). och därmed befrukta ägget vid ägglossning. Naturafemmes p-datorer räknar förutom ägglossningsdagen även de fem dagarna före ägglossning och en dag efter ägglossning som fertila dagar. På så sätt är redan goda säkerhets-marginaler tilltagna och du behöver inte oroa dig för en felaktig prognos.

Genom att p-datorn får ta del av flera av dina menscykler och lär känna just din temperaturkurva kommer den i förväg veta med hög säkerhet under vilken dag du kommer ha din ägglossning. Detta gör att den fem dagar före din ägglossning kan börja varna dig för möjligheten för en graviditet.

 

Hej.. Jag har använt min Pearly sen början av oktober och har fortfarande nästan bara röda dagar? Var det så för dig också i början? Kram!

Jag har även hört flera som bara får röda dagar eller extremt få gröna dagar, detta vet man ju inte innan, är det verkligen värt att lägga nästan 4000 när man inte vet hur det kommer se ut för en själv sen?

Jag har en pearly och är riktigt missnöjd. Den säger hellre rött än grönt om den är osäker (har använt ett år), och det är ju bra ur säkerhetssynpunkt, men det blir ju väldigt få gröna dagar – speciellt som mens är inräknade i de gröna!

Läser medicin och på gynkursen fick man höra att unga kvinnor kan bli gravida upp till 12 dagar (beroende på cykellängd osv) – och det är ju inte konstigt att man får många röda dagar då.

Svar: Många gånger görs en cykelanalys när användare vill veta mer om varför de får många röda dagar. Det absolut vanligaste anledningen är att man missat mätningsdagar. Bara någon dag eller två kan räcka för att öka antalet röda dagar. Något som också kan resultera i fler röda dagar är om ägglossningsdagen ändras från cykel till cykel. Ju mer oregelbunden ägglossningen är desto svårare blir det att få fler gröna dagar. Utebliven ägglossning kan även inträffa om man tränar för hårt eller stressar mycket. Detta kan många gånger regleras genom att förändra sina livsstilsvanor. Äta ordentligt, träna lagom och regelbundet, sova ordentligt och att man får i sig tillräckligt med näringsämnen och vitaminer. Exempelvis vitamin B6 hjälper att reglera hormoner i kroppen.

P-datorn är främst utvecklad som preventivmedel men kan också hjälpa dig att hålla koll på vad som händer i kroppen och hur kroppen mår. Förändringar i gröna och röda dagar kan påvisa en förändring som kan vara bra att utreda vidare. Ett första steg kan vara just att beställa en cykelutskrift och analysera om det är något som har hänt.

Många gula dagar är när datorn lär känna din cykel men gula dagar efter en tids användning beror oftast på förändringar i cykeln eller att du har för många missade mätningar.

Cykeln kan påverkas av många faktorer i ditt liv. Exempelvis:

* Högre stressnivåer

* Förändrade matvanor

* Förändrade träningsvanor (oftast om du tränat väldigt hårt)

* För lite sömn (mindre än 4 timmar per natt)

* Resor och tidsskillnader kan påverka kroppen och cykeln

 

Behöver man hålla sig inom 3 timmarsintervallen om man ställer om alarmet till den tid man vill vakna? Hur skall man tolka bruksanvisningen?

Hur fungerar det med att mäta temperaturen ifall man jobbar rullande schema och varierar med dag och natt? Är min temp “pålitlig” att mäta efter varit vaken en natt? Sen är jag också nyfiken på att veta hur det funkar när man är förkyld eller har något som höjer ens temp ifall den kommer ur balans då?

Svar: Tretimmars intervallen är till för om man inte vill väckas av väckarklockan. Du kan ställa in väckningstiden på en annan tid, exempelvis om du jobbar skift och vill mäta på kvällen istället. Det absolut viktigaste är att mäta när du vaknat, innan du stigit upp och aktiverat kroppen, samt att du har haft ett par timmars (minst fyra) sammanhängande sömn.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (3)

  • Rebecca

    |

    Well jag vet inte om du jobbar och försöker sälja dem där p datorerna men jag känner en viss perspektiv riktning som lyder lite ”bästa ever, inga fel alls, den är super smart och kan räkna ut saker som inte går” etc

    Kul att du är engagerad!

    Svara

  • Victoria

    |

    Det fungerar alltså inte om man jobbar natt/skift? 🙁
    För man sover ju inte fyra timmar på dagen när man är ledig..
    Åh, jag som var så sugen på att testa! 🙁

    Svara

  • M

    |

    Så man är inte för ung om man är 20 år? För var det jag undrade mest liksom.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv