Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Spicy falafel med picklad rödlök och myntadressing

I annonssamarbete med mat.se

I samarbete med mat.se.

 

Just nu har mat.se en 10-kronor vecka! Utvalda produkter kostar 10 kronor och sedan finns det massor av andra bra erbjudanden också. Värt att spana in. Jag klickade hem lite saker som vi behöver och lite annat som alltid går åt. HÄR kan du se vilka kampanjer som finns där du bor.

 

Till den som vill prova på att få mat levererad hem via mat.se har jag en rabattkod som vanligt! Om ni anger rabattkoden EGOINAS200 får ni 200 kronor i rabatt om ni handlar för 500 kronor! Det går såklart bra att använda rabattkoden även på kampanjprodukter. Obs! Gäller endast nya kunder.

Tryck här för att komma till mat.se!

 

Jaha. Vad har jag lagat idag då? Jo, jag tänkte försöka mig på något jag velat laga i evigheter – nämligen falafel!

 

Först börjar man genom att göra själva falafelsmeten. Hur svårt kan det vara tänkte jag och yoloade lite genom att blanda kikärtor med hackad lök, pressad vitlök, generöst med sambal oelek, salt & peppar och lite mjöl.

 

Jag mixade ihop det till en smet och tillsatte sedan hackad persilja och koriander. Egentligen ska det ju vara spiskummin och sånt i falafel, men jag skippade det eftersom spiskummin är djävulens påhitt. Skönt det där att laga mat själv och få det som man vill.

 

Under tiden smeten smetar till sig kan man göra sås. Jag gjorde en myntasås. Mycket enkelt: blanda yoghurt, hackad mynta, vitlök, citronsaft och salt & peppar. KLART!

 

Rulla falafelsmeten i bollar och stek i en stekpanna. Misströsta inte om bollarna blir ojämna och fula, jag lovar att det smakar gott ändå. Jag serverade i tunnbröd eftersom jag inte hade något pitabröd. Men alla bröd som kan rullas går bra. Pitabröd, tortillabröd, tunnbröd – you name it.

 

Ät med goda grönsaker. Till exempel gurka, tomat, picklad rödlök och bladspenat.

 

Betyget då? Smaken vad väldigt god, men konsistensen not so much. Min falafel blev lite för mjuk och ”krämig”. Jag vet inte om det var för att jag inte lät kikärtorna rinna av tillräckligt, om jag mixade för mycket eller om jag borde haft mer mjöl. Men jag ska försöka få dem fastare nästa gång. Man kan ju inte vara bäst på något första gången man gör det. I övrigt mycket gott!

 

47 gillar

Kommentarer (15)

  • Elin

    |

    Jag har hört att man ska använda sig av okokta kikärtor när man gör falafel för att få bättre konsistens. Har själv inte testat så vet inte om det stämmer 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Ahh det får jag prova 🙂

      Svara

  • Malin

    |

    Använde du kikärtor på burk? Tror de blir fastare om du provar torkade kikärtor som du bara blötlägger (inte kokar). Sen undvik att mixa för länge. (Gott att ha lite tahini i smeten också!)

    Svara

    • Egoina

      |

      Får prova det istället! Ja, det är nog viktigt att inte mixa för länge 🙂

      Svara

  • Robert

    |

    Smarrigt! 😉

    Svara

  • Sandra

    |

    Jag har aldrig lyckats få rätt konsistens på falafel. Smaken, inga problem. Men det blir som du beskriver det – krämigt. Hur gör man??

    Svara

    • Egoina

      |

      Så irriterande att det ska vara så svårt!! Vi får googla 🙂

      Svara

  • Linnn

    |

    Testa att steka på lägre värme och längre

    Svara

  • Emily

    |

    Jag brukar köpa torra kikärtor och blötlägga i kallt vatten under natten, blir bättre konsistens då ?

    Svara

  • p

    |

    Blötlägg okokta kikärtor över natten, mixa i matberedare med kryddor o lök. Skippa mjölet 🙂 Ät det med tabbouleh, bröd, grönsaker och aioli. Så gott!

    Svara

    • p

      |

      Det finns även färdiga mixer som man bara blandar med vatten som faktiskt är goda, om man vill vara lat 🙂

      Svara

  • emmy

    |

    Ett till tips är att rulla bollarna, lägga dem på bakplåtspapper och in i kylskåpet i några timmar (om man orkar vänta så länge!). Det gör dem fastare i slutändan. Sen kan man ha dem i ugnen istället för att steka i stekpanna, brukar också vara bättre. Och TAHINI i receptet, eller på sidan av som sås, det är ett måste till falafel, haha!

    Svara

  • Sara

    |

    Hej! Testa att mosa med gaffel nästa gång. Eller mixa halva smeten och mosa/gaffla halva smeten! / Sara

    Svara

  • R

    |

    ”Riktig” falafel görs ju dels på råa kikärtor som många här sagt (bäst ska tydligen vara att köra den genom sin köttkvarn som man ju tydligen har), dels friteras de, så det är nog lite lurigt att få till riktigt samma sak hemmavid tyvärr…

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv