Dokumentärer: Mina favoriter

En läsare undrade om jag kan tipsa om några favoritdokumentärer. Visst kan jag göra det! Jag gillar främst dokumentärer om mord, kost, djur, samhället och historia. Ehm typ allt tydligen? Då jag tittar på dem tillsammans med F som inte gillar mord har det blivit lite av just det och av någon anledning blir det främst kost faktiskt.

Var hittar vi alla dokumentärer? Jo, just nu tittar vi mest på Svt play och Netflix. Men om man vet något särskilt man vill titta på kan man googla eller till och med söka på Youtube. Det mesta finns att se.

 

Dokument inifrån: Fallet Kevin. Om ni inte sett denna redan är det dags att göra det. Det är en serie i tre delar som handlar två bröder som 5 och 7 år gamla pekades ut som mördare på 4-årige Kevin. Jag har läst mycket om detta fall tidigare och uppskattade att få en annan bild av vad som hände. Denna dokumentär påverkade verkligen mig och jag har tänkt mycket på det efteråt. Finns på Svt play här.

 

Vetenskapens värld. Allt Vetenskapens värld gör är bra tycker jag. Några favoritavsnitt är Vad är bra mat, Livmodertransplantation och Ett giftigt pussel. Finns här.

 

72 farliga platser att bo på. Detta är en typisk överdriven amerikansk serie där allt är så DRAMATISKT. Men ändå väldigt underhållande och intressant. Vissa platser de visar är helt sjuka. En typisk bra lättsmält serie att se en bakissöndag. Finns på Netflix.

 

Medicin med Mosley. Ett team med läkare undersöker hur mycket sanning och vetenskap det finns bakom olika hälsopåståenden. Så intressant och lärorikt! Jag gillade särskilt avsnittet om gurkmeja. Finns på Svt play, men avsnitten är inte tillgängliga just nu.

 

Planet Earth. Den i särklass bästa dokumentärserien som någonsin blivit gjord är Planet Earth (nu finns Planet Earth 2 också om någon har missat!), Frozen Planet och The Blue Planet. Jag vet inte hur många gånger jag sett om den. När jag var singel hade jag ofta på det i bakgrunden. Jag tycker att berättarrösten, djuren och naturen är så lugnande. Finns på Netflix!

 

 

Swallowed by the sea. Ancient egypt’s greatest lost city. Detta är en av mina favoriter någonsin. Jag vet inte varför, men jag älskar sånt här. Det handlar om ett gäng arkeologer som letar efter en försvunnen stad som de misstänker finns på havets djup. Man får följa deras kartläggning, utgrävningar och teorier. Så spännande! Jag ville genast skola om mig till dykare och arkeolog efter att sett den. Men insåg ganska fort att typ 99% av tiden så händer inget spännande alls. Det hade inte funkat för mitt tålamod. Jag kan tyvärr inte hitta denna dokumentär någonstans och minns inte var vi såg den.

 

På min att-se-snart-lista finns: Making a Murderer, Amanda Knox, Pandoras promise och 72 Cutest Animals (haha).

Jag efterlyser: Bra dokumentärer om historia och hur man levde förr. Gärna om olika tidsepoker. Kom med tips!

 

72 personer gillar detta!

Spåra från din sida.

Kommentarer (57)

 • Avatar

  Linda - The pink grapefruit

  |

  Det här är visserligen om brott, och det är dramatiserat med riktiga skådespelare, men kan verkligen rekommendera American Crime Story: The People v. O.J. Simpson. Väldigt gripande, och otroligt frustrerande på många plan. Dels handlar det om hur olika man behandlar svarta och vita i USA, rättssystemet, om hur kändisskap påverkar straff, samt hur framgångsrika karriärkvinnor behandlas. Jag plöjde igenom alla avsnitt på bara några dagar. Finns på Netflix!

  Reply

  • Avatar

   Egoina

   |

   Spännande! Tack! 🙂

   Reply

  • Avatar

   U

   |

   SVT har också en dokumentär om O.J. Simpson
   https://www.svtplay.se/oj-simpson-made-in-america

   Vet inte om det är samma som den på Netflix men tror inte det, handlar om samma sak som ovanstående men utan skådespelarna utan mer klipp från vad som hände. Alltså det BÄSTA jag sett på länge, du måste se denna Egoina, OK?

   Reply

   • Avatar

    Egoina

    |

    Ok 🙂 🙂

    Reply

   • Avatar

    Denise

    |

    Nej, det är inte samma som den på Netflix 🙂 Dokumentären på SVT är SÅÅÅÅÅÅÅÅ BRA! Är på riktigt ledsen för att jag har set klart den.

    Reply

 • Avatar

  Sandra

  |

  Har du sett Sex genom tiderna som finns på Svtplay? Den är bra, mycket som BBC gör är just det tycker jag. Fick lära mig att kyrkan drivit bordeller i England. Bra onödig fakta att kunna!

  Reply

  • Avatar

   Egoina

   |

   Haha what? Måste se. Tack för tips 🙂

   Reply

 • Avatar

  Julia

  |

  Alltså, nu är ju detta en bok, men LÄS SAPIENS. Den absolut mest spännande boken i universum tror jag. Handlar om människans historia, hur vi lever och har levt och hur mönster formas, hur grupptänk funkar, och patriarkala strukturer, mat, allt däremellan. Lättläst också! Har typ förändrat hela min världsbild på ett positivt sätt! Slut på hype. KRAM

  Reply

 • Avatar

  Felicia

  |

  Making a murderer, Miss Representation och The Unbelievers. Alla finns på Netflix!

  Reply

  • Avatar

   Felicia

   |

   Glömde Going clear, som handlar om scientologikyrkan, finns också på Netflix.

   Reply

 • Avatar

  Frida

  |

  Du MÅSTE se The Staircase, finns på SVT Play, och Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills, finns säkert någonstans den med. Handlar om otäcka mord, så du får se dom en dag då F inte är hemma helt enkelt. De är dock SJUKT bra och jävligt otäcka. Hehe… När det gäller historiska dokumentärer tycker jag Time Team är awesome, eller vad som helst med Alex Langlands (plus för gullig kille). Det är dock tv-serier men jag tror de borde gå att hitta 🙂

  Reply

  • Avatar

   Fru K

   |

   Paradise Lost är en triologi, finns på disclord men annars youtube. Har sett dom fyra, fem gånger nu. Helt sinnessjukt. Utan tvekan en av de mest gripande dokumentärserier jag, och hela min bekantskapskrets, har sett.

   Reply

   • Avatar

    Josefin

    |

    Finns på HBO Nordic. Se den!!

    Reply

  • Avatar

   Bella

   |

   Ja! The staircase är verkligen bra! Finns även en uppföljare som är inspelad relativt nyligt med ”vad hände sen”.

   Reply

 • Avatar

  Robert

  |

  Jättebra grejer som lätt drunknar i allt annat utbud. 🙂

  Reply

 • Avatar

  Nilla

  |

  Har sett Amanda Knox och jisses vad bra den var! Kändes som att se på en film. Vilka hemska saker folk varit med om – usch!

  PS. Nu när bloggen är flyttad osv så måste man skriva i sitt namn och mail varje gång man ska kommentera 🙁 i-landsproblem i know! Ds.

  Reply

  • Avatar

   Egoina

   |

   Ah störigt! Det får vi fixa!

   Reply

 • Avatar

  jennie

  |

  History cold case! BBC-serie som har funnit på SVTplay (med någon dålig svensk översättning som titel).

  Reply

 • Avatar

  Elin

  |

  Det finns en dokumentärserie som heter Museum Secrets, som sänds lite sporadiskt på Kunskapskanalen och därmed då och då finns på SvtPlay. Den är en av mina absoluta favoriter, i varje avsnitt besöker de ett museum och berättar historier om olika föremål som finns där. Till exempel berättade de om den gången Mona Lisa blev stulen!
  En annan favorit är Great British castles, som finns på Netflix. I varje avsnitt besöker de ett nytt slott runt om i Storbritannien och berättar om dess historia, varför de byggdes och hur de påverkat historien. Ett plus är att berättaren där är cirka bäst, han gör halva serien!

  Reply

  • Avatar

   Sandra

   |

   Håller helt med om museum secrets! Såå spännande!

   Reply

 • Avatar

  Marie

  |

  Finns dokumentär om serierna Barnmorskorna i East End och Downton Abbey ur ett perspektiv hur det var egentligen typ. Har bara sett den första dokumentären och lite på den andra. Man behöver inte ha sett serierna.

  Reply

 • Avatar

  Eve

  |

  The keepers! Liknar Making a murderer och höll mig fängslad ända till sista avsnittet.

  Reply

 • Avatar

  Emma

  |

  En dokumentär som påverkat mig väldigt mycket under lång tid efter att jag sett den är ”Dear Zachary: A Letter To A Son About His Father” som finns på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=W3l6RXnes7o&t=4339s .. kortfattat handlar den om ett par farföräldrars kamp om att få ta hand om sitt barnbarn, vars mamma mördat barnets pappa (deras son.) Väldigt sorglig men också väldigt gripande/”spännande” även om det känns fel att använda just det ordet. Rekommenderas verkligen!

  Reply

  • Avatar

   H

   |

   ”Dear Zachary: A letter to a son about his father” måste även jag tipsa om! Den är otrolig. Sorglig dock <3 Tyckte även mycket om "The Bridge", även den mycket sorglig.

   Reply

 • Avatar

  Maja

  |

  Är inte så mycket för dokumentärer men bestämde mig för att kolla på Amanda Knox efter Netflixs rekommendationer. Nu efteråt känner jag mig så kluven och jag skulle verkligen behöva diskutera det med folk. Skriv gärna ett inlägg om det efter att du sett den så man kan diskutera i kommentarerna utan att förstöra för nån med spoliers osv. 😃

  Reply

  • Avatar

   Lisa

   |

   Jag kan inte hjälpa det men jag tror verkligen inte på henne. Inte för fem öre att hon är oskyldig.

   Reply

 • Avatar

  Ellinor

  |

  GOING CLEAR! (vill så g ä r n a veta dina kommentarer)
  (Making a murderer är för övrigt så jävla vinklad!)
  Blackfish
  The Cove
  Amanda Knox
  Amy (den om Amy Winehouse)

  Reply

  • Avatar

   Lisa

   |

   Blackfish och The Cove är helt fruktansvärda. Jag arbetar för djurens välfärd och såg tio minuter och sedan grät jag i en vecka.

   Reply

 • Avatar

  Maria

  |

  Klarade inte av att se klart på Fallet Kevin. Blev så arg, ledsen och illamående av att se hur barnen behandlades. 🙁

  Har du sett The Jinx? Kan varmt rekommendera den. Finns på HBO om jag minns rätt!

  Reply

  • Avatar

   Elli

   |

   Ja, the Jinx är superbra!

   Tipsar också om ”the case of jonbenet ramsey”

   Reply

   • Avatar

    Louise

    |

    JA! The jinx är såå bra😅 Sen älskar jag allt som har med fängelse och göra och det finns dokumentär på Netflix om crazy crazyson och hans grannar som sitter i isolering way to long 🤡

    Reply

 • Avatar

  Lisa

  |

  Jag rekommenderar verkligen The Keepers och Making a murderer på Netflix! Serier som absolut inte får missas och som visar hur snett rättssystemet är.

  Reply

 • Avatar

  Maggan

  |

  Du borde se ”Mommy Dead and dearest” finns på HBO.
  Handlar om en mamma med Münchensyndrome som blir mördad.

  Reply

 • Avatar

  Therese

  |

  Dödsstraffens offer på SVT. Bästa ☝🏽☝🏽☝🏽

  Reply

 • Avatar

  Isabel

  |

  13 th, en måste se serie på netflix. Handlar om hur slaveri fortfarande finns kvar i USA genom skeva lagar, rasism, kriminalisering.. Hur bra som helst, den har även ett historiskt perspektiv. En dokumentär jag önskar att alla rasister kunde se, men min önskan är tyvärr ingen universell lag..

  Reply

 • Avatar

  Jen

  |

  The Red Pill!

  Det är en dokumentär gjord av en feminist som undersöker mäns rättigheter. Jag skulle definitivt rekommendera denna även om jag känner att visa av personerna som intervjuades inte alls var så pålitliga. Men man ska ju alltid vara lite kritisk till allting man ser och läser.

  Reply

 • Avatar

  Sofia

  |

  Kevinfallet berörde mig verkligen! Så himla bra gjord!

  Reply

 • Avatar

  Emma

  |

  Jesus camp! Finns på netflix!

  Reply

 • Avatar

  Emily

  |

  Tack för tipsen, ska definitivt kika på de jag inte redan sett 🙂 Du kommer inte bli besviken av Making a murderer! Amanda Knox föll dock inte riktigt mig i smaken, även om det såklart är ett otroligt öde. Skulle istället vilja rekommendera två krimdokumentärer som jag fastnat för:

  – The Jinx (såg den två gånger på en vecka, sååå bra! Och ett tips, googla INTE huvudpersonen innan du sett klart, risk för spoilers)

  – Mommy dead and dearest (alltså detta är typ det sjukaste jag sett, ibland överträffar sannerligen verkligheten fantasin… pratade konstant om denna med min sambo i flera månader efter vi sett den)

  Tack för en fantastisk blogg! <3

  Reply

 • Avatar

  Helena

  |

  Staden i mitt hjärta på svt play! Första avsnittet av Vikingarnas riken sändes igår kväll. Vet inte om det finns på svt play än 🙂

  Reply

 • Avatar

  Katharina

  |

  Verkar som att Hemmakväll ska få in Smash 😋😋😋😋

  Reply

 • Avatar

  Isa

  |

  Wolfpack! En av de bästa dokumentärer jag har sett, finns på CMore. Det finns också en engelsk förlaga till Historieätarna som jag inte minns namnet på nu, den är inte lika bra som den svenska men rätt kul ändå.

  Reply

 • Avatar

  Lisa

  |

  Och Inifrån dödscellen!

  Reply

 • Avatar

  Jessica

  |

  Making a murderer och the jinx. Första är ungefär som kevin fallet. Man får se förhören och man blir helt förstörd.

  Reply

 • Avatar

  Sophie

  |

  Great British Castles finns på Netflix, två säsonger. Flera avsnitt, så det upprepar sig ibland, men jättebra historiadokumentärer! 🙂
  Sen kan jag tipsa om att leta rätt på dokumentärer med Brian Cox, sjukt intressanta!

  Reply

 • Avatar

  Annie

  |

  Blackfish är en av de mest gripande dokumentärer jag sett! Öppnade verkligen upp ögonen för djurparker och deras djurhållning. Efter den kommer jag aldrig betala för att få se djur plågas för underhållning!

  Reply

 • Avatar

  Stephanie

  |

  Sveriges historia med Martin Timell är asbra. Går igenom hela Sveriges historia på flera avsnitt. Finns på youtube, finns säkert på fler ställen också.

  Reply

 • Avatar

  Josefine

  |

  Deliver us from evil. Om en präst som erkänt sexbrott mot barn. Hemsk och gripande. Vet inte vart den finns att se nu.

  Reply

 • Avatar

  Linda

  |

  Snälla! Kan du sammanfatta alla förslag i ett inlägg 😇😇😇 tack för att du är du = bäst!!! 💕💕💕

  Reply

 • Avatar

  Sofia

  |

  Såg att en annan tipsat om en bok och det måste jag också göra – Expeditionen: en kärlekshistoria av Bea Uusma. Den handlar om Andréexpeditionen – viktigt dock att läsa den för då kan man lusläsa Andrés redogörelse över vad de åt etc. Det är i särklass den bästa dokumentärbok jag läst 🙂
  Sen kan du å F se på ”Timmerkungarna” – finns på Viaplay. Dock ingen riktig dokumentär, men sjukt coolt att se hur de bygger upp stora timmerkåkar och det är väldigt härliga individer där 🙂

  Reply

 • Avatar

  Ida

  |

  Rekommenderar Nationen på Ur Play! Det är 8 delar där de i varje del lyfter en grupp som det sällan pratas om i svensk historia , tex transpersoner och slavhandel. Den riktar sig till ungdomar och är därför ganska ”lätt” och avsnitten är korta. Tro inte att du kommer kunna allt efter ett avsnitt men en får i alla fall en liten inblick över de delar av svensk historia som vi borde skämmas över. Verkar finnas massa dokumentärer på Ur Play märkte jag nu – ska spana in dem själv!

  Reply

 • Avatar

  Tove

  |

  En dokumentär som jag påtagliga gånger blivit uppmanad till att kolla är ”That Sugar Film” med Damon Gameau. Tog ett tag innan jag kollade men blev på nått sätt golvad av det hela. Den är enkel, tydlig och bra. Den får en att tänka och ifrågasätta. Den råkade faktiskt komma på tv i kväll. 🙂

  Reply

 • Avatar

  Karin

  |

  Har du sett The Hunting Ground? Den handlar inte alls om hur en levde förr… men enligt mig väldigt bra. Den handlar om våldtäkter på olika collage i USA och hur ofta sopas under mattan.

  Reply

Lämna en kommentar