Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Tester för hemmabruk

I samarbete med quicktest.se

 

Nu har jag ett kul och annorlunda samarbete på bloggen. Jag ska testa olika typer av hemmatest! Quicktest säljer nämligen massor av olika typer av tester man själv kan göra hemma om man misstänker att man lider av något eller bara är nyfiken och inte orkar gå till läkaren ”i onödan”.

 

 

De erbjuder fertilitetstester som ägglossningstest och graviditetstest, men också hälsotester som till exempel: prostata, järnbrist, sköldkörtel, klimakterie, drogtest och diabetes. Testerna har samma träffsäkerhet som inom vården och det enda som skiljer egentligen är texterna i manualerna då dessa riktar sig till privatpersoner och inte för de med medicinsk utbildning. HÄR kan du läsa mer om testerna.

 

 

Jag har fått ett gäng tester hemskickade och tänkte faktiskt testa alla jag fått och sedan ge er en uppdatering om en vecka ungefär om hur det gick. Blir ju liiite dålig stämning om jag får positivt på drogtestet eller klimakterietestet…?

De enda testen jag genuint är nyfiken på är järnbrist-testet och sköldkörteltestet. Järnbrist för att det är relativt vanligt och kan vara bra att kolla upp. Vad gäller sköldkörteln har ju min mamma hypotyreos och då det kan vara ärftligt har jag testat mig för det för några år sedan. Jag tänker att det kan vara viktigt att kolla det med jämna mellanrum, men då jag fick så dåligt bemötande när jag sökte mig till vården tycker jag det är bra att man kan testa på detta sätt. (OBS! Vill bara inflika att om du tror att du har fel på sköldkörteln trots negativt svar på detta test så kan det vara värt att undersöka det närmare ändå. Detta test mäter nämligen bara TSH och det finns andra hormoner man kan mäta också. TSH är dock det vanligaste testet och det som sägs ge bäst mått).

 

 

Jaha. Då är det dags att sätta igång med testerna då. Är lite nervös faktiskt?! Jag återkommer med testresultaten.

Ange Egoina10 för 10% rabatt på hela sortimentet hos Quicktest.

 

1 gillar

Kommentarer (30)

  • Emma

    |

    Åh superkul att prova sånt ju! Tänkte först att det var lite dyrt men kom sedan på att två tester kostar ungefär lika mycket som ett besök på vårdcentralen (där även jag har blivit dåligt bemött och behandlad). Så det är inte dyrt alls om man tänker så. Ska köpa hem för sköldkörtel och järnbrist!

    Svara

    • Egoina

      |

      Ja, men precis. Kom till samma insikt. Det är ju dock kanske en lite dyr grej att ”bara testa” utan symptom. Men tänk om man upptäcker något liksom. Så värt i så fall!

      Svara

  • Julia

    |

    En av anledningarna till att jag läser din blogg är för att tom samarbetena känns genuina & de är intressanta!

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh tack vad glad jag blir! 🙂

      Svara

    • Marie

      |

      Håller med, känns som du verkligen väljer ut de företag som du står för 🙂 Keep it up!

      Svara

  • Gabriella

    |

    Åh vad bra! Beställde sköldkörteltestet direkt!
    Funderat ett tag på att gå till vårdcentralen men så kommer andra saker mellan som är roligare
    Super bra och smidigt med hemma tester!

    Svara

  • Ellie

    |

    Vad är felmarginalen för dessa tester? Tror tyvärr de i vissa fall kan skapa mer oro än lugn. Jobbar själv inom vården och vet hur tröttsamt det är att få telefonsamtal i stil med ”Jag har googlat runt och vet nu att min son har ADHD så vi måste träffa läkare och få medicin IDAG.”. Har för mig de där gluten- och laktostesterna som kom för ett tag sedan inte var så väldigt exakta.

    Svara

    • Egoina

      |

      Jag vet inte. Om du vill kan jag skicka din fråga vidare, eller så kan du mejla dem själv så får du ett bra svar 🙂 Jag förstår att det är tröttsamt, men kom ihåg att människor inte gör sådär för att vara jobbiga – de är genuint oroliga. Vissa helt utan anledning, men inte alla. Jag vet många som hade blivit hjälpta av en tidigare ADHD-diagnos, eller som för min mamma som fick kriga i flera år för att de skulle ta henne på allvar gällande sköldkörteln. Jag förstår att dessa tester skulle kunna skapa oro, men jag tror faktiskt att de kommer minska vårdens jobb också (i alla fall för de som får negativa resultat 🙂 ) och om inte annat kommer de underlätta för dem som är nyfikna, som inte orkar gå till läkaren eller drar sig för att göra det.

      Svara

      • Gaby

        |

        Dock är det viktigt att veta, att även ett negativt test kan vara falskt negativt. Oavsett resultat, bör det testas igen hos oss på laboratoriet. Resultatet kommer inte heller räcka för läkaren ifråga, så i slutändan blir det ett prov till. Jag har absolut förståelse för frustrationen som patienten känner, däremot är jag som jobbar med proven skeptisk till självtester. Värden och resultat, vad gör någon med dem som inte vet hur känsligt testet är, vad referensintervallet Egentligen betyder osv, jämfört med den som jobbar med det varje dag? Onödig oro ändå? Bästa hade absolut varit att man hade blivit tagen på allvar när man mår dåligt, oavsett.

        Lycka till alla som kämpar för läkartider osv, skickar de ert blod till mig, så fixar jag!! <3

        Svara

    • Mattias

      |

      Hej Ellie,

      Jag tycker att din fråga är otroligt viktig och mycket berättigad.

      Våra IVD-tester mäts och kontrolleras enligt följande; Sensitivity, Specifitity, Trueness och Accuracy.

      Våra tester är kalibrerade på så vis att de inte ska visa på ett negativt resultat om det föreligger sjukdom (Falskt negativt). Däremot kan de visa på ett positivt resultat (Positivt falskt) trots att du inte har t.ex järnbrist etc. Detta är en säkerhetsmekanism som vi är stolta över då det absolut värsta som kan hända är att en konsument testar sig för t.ex PSA (prostata) och det visar sig vara negativt när det egentligen är positivt. Detta är en mardröm, både för konsument men även för oss.

      Jag kan förstå att ni får en del samtal gällande ADHD etc och detta är inget våra tester markerar för, inte idag men vem vet, kanske kommer det ett enkelt test i framtiden.

      Du har helt rätt – Gluten och Laktos är idag relativt pricksäkra. Därför har vi valt att inte ta in dessa i sortimentet då de faller utanför vad vi anser är tillräckligt korrekt resultat.
      Vi vet att det inom ca 5-6 månader kommer Gluten och Laktostester som har tillfredställande tillförlitlighet. Först då kommer vi att ta in dessa.

      Bästa hälsningar,

      Mattias

      Quicktest.se

      Svara

  • Petra

    |

    Åh låter spännande med tester.
    Har också fått riktigt dåligt bemötande nästan varje gång jag varit hos vården pga något ”diffust” som tex huvudvärk, svaghet osv som kan vara sköldkörteln (min mamma har också det) men symptomen kan såklart stämma in på så mycket, känner mig oftare klokare efter en googling än ett läkarbesök. Om man känner sig lite konstigt men ej fattat vad felet varit hade jag önskat åtminstone ett ytterligare steg för att utreda lite närmare än att bara vifta bort det. Går till doktorn ytterst sällan ska tilläggas så är inte hypokondrisk eller så, men blir aldrig klokare efter att jag varit där och de har aldrig tid att riktigt sätta sig in i de symptomen man beskrivit eller att ta dom på allvar. Så jag har gått därifrån hela livet utan att någonsin kolla upp något lite närmare. Är 30 år så sköldkörteln är ju relevant på så sätt, vet många som fått det när det varit yngre också.
    Hursomhelst, blev längre än jag tänkt men viktigt att kolla upp saker själv idag när vården är så stressad osv. Så det inte går så långt att man hinner bli allvarligt sjuk.

    Svara

  • emblas.se

    |

    Vilken smart grej!
    Har själv haft järnbrist under långa perioder, och det är ju super om man kan testa på detta sätt! 😀

    Svara

  • Jennifer

    |

    Den här kommentaren har ingenting med inlägget att göra, men jag såg också dokumentären om gurkmeja som du skrev om för några veckor sedan. Dock har jag svårt att komma på rätter som jag kan använda gurkmeja i, haha. Men idag testade jag att göra guldmjölk och det blev faktiskt ganska gott, så tänkte tips dig om det 🙂 Jag följde det här receptet, men finns många om du googlar.

    http://saraseviga.blogspot.se/2017/03/guldmjolk-pa-mitt-satt.html

    Svara

    • Egoina

      |

      Vilket superbra tips! Tack 🙂

      Svara

  • Sofia

    |

    Så smidigt med hemmatester tycker jag 🙂 ska nog beställa hem ett laktostest!

    Svara

  • @inredningsdesign

    |

    Därför är det bra att arbeta som sjuksköterska. Har man problem finns det en läkare runt hörnet för konsultation haha.

    Svara

  • Sofie

    |

    En fundering: om det visar sig att ett av dessa prover är positivt, låt säga sköldkörtelprovet, så måste du ändå uppsöka vårdcentral för att ta ett nytt prov och OM detta prov visar samma resultat, få utskrivet medicin av en läkare och följas upp av en läkare. Jobbar själv i vården och kan förstå efterfrågan på dessa hemmatester, men ser ett problem i att de marknadsförs såhär. Finns tyvärr mycket pengar att tjäna i denna typ av brancher som till stor del bygger på icke-evidensbaserad vetenskap. Önskar bara att man kan tänka mer kritiskt kring sådant här.

    Svara

    • Therese

      |

      Hej Sofie,

      Tack för ett konstruktivt inlägg, jag delar din oro då även jag arbetar inom vården. Saker måste skötas korrekt och uppfylla de krav vi normalt stöter på i vårt dagliga arbete inom vården.
      Hela idén med Quicktest uppstod när vi upptäckte hur svårt det kunde vara att komma i kontakt med vården gällande vissa folkhälsosjukdomar. Man fick nästan ”övertala” för att få komma på besök eller få hjälp.
      Vi är helt ärliga och öppna med att vi lever på detta. Vi vill inte kapitalisera på människors oro, vi vill inte luras – vi vill bara vara en naturlig brygga mellan konsument och sjukvård och samtidigt leverera en bra produkt.

      För några månader sedan mailade en ung tjej till oss, hon skrev:
      ”Min farfar gick bort i prostatacancer, han blev endast 67 år. Jag googlade jättemycket och insåg att detta kan hända min pappa. Jag tjatade på honom att gå till vårdcentralen men han ville inte, till slut ringde han dit men där blev det tvärstopp. Så jag beställde ett PSA-test från er, det visade sig vara positivt. Nu är han under utredning, hans prognos ser bra ut”
      Detta mail övervinner allt vi gör, denna personen hade troligtvis inte uppsökt läkare i första taget. Vi har kanske varit delaktiga i att rädda ett liv och det ger oss glöden att fortsätta. Men vi kommer respektera de som har frågor och undrar- för ni har verkligen en valid poäng.

      Tveka inte att kontakta oss om det finns frågor eller funderingar. Lycka till med era tester – vi finns här för er!

      Allt gott!

      Mvh / Therese Hultberg

      Leg. Specialist Sjuksköterska

      Quicktest.se

      Svara

      • Sofie

        |

        Tack för ditt svar!
        Självklart finns det solskenshistorier och i dessa enskilda fall förnekar jag inte att er produkt tjänar ett gott syfte. Jag som snart färdigutbildad läkare ser också behovet i bryggan mellan ”konsument” (patient) och sjukvård. Där är ni absolut inne på rätt spår. Men att exempelvis marknadsföra er produkt som ni gör med rabattkoder och framförallt erbjudanden som ”få gratis järntest när du handlar för över 300 kr” ger enligt mig ett mycket oseriöst intryck. Varför uppmana till att ta ett test om man inte har symtom för järnbristanemi och inte har tänkt tanken själv? Det är för mig inte i linje med medicinsk vetenskap och etik. Det är bra att ni är öppna med hur ni tänker och arbetar och jag är säker på att ni i enskilda fall är till stor hjälp. Det enda jag vill uppmana till är ett kritiskt förhållningssätt och att man tänker efter en extra gång innan man köper er produkt – vad man vill få ut av testet och vad konsekvenserna blir/hur man ska gå vidare med ett positivt respektive negativt testresultat.

        Svara

        • Mattias

          |

          Hej Sofie,

          Jag tar till mig av din kritik och kommer att utvärdera om det ska finnas kampanjer på quicktest.se.

          I Sverige uppsöker vi som bekant sjukvård när hen är sjuk eller när hen uppvisar symptom, det kan finnas alternativa sätt att ta hand om sin hälsa.
          I en del länder går hen på årlig kontroll, oavsett om det föreligger misstankar om sjukdom eller ej. Här fångas givetvis en del sjukdomar upp i ett tidigt stadie vilket gynnar både patient och sjukvård.

          På din sista fråga har vi något riktigt bra på gång, det har redan revolutionerat e-hälsa men vi återkommer när allt är klart.

          Tack igen för din feedback, den betyder mycket för oss!

          Mvh / Mattias

          Quicktest.se

          Svara

  • Merete

    |

    Jag har läst kommentarer här ovanför och tycker det är gammalmodigt att vara negativ till Googlande. Se bara det norska programmet ”vem vet mest” på Svt1. Det är att idiotförklara människor om man inte tar de på allvar därför att de har Googlat. Finns enskilda läkare som har ett öppet sinne så man kan ha en vettig dialog. Och med de väntetider som är på VC numera så uppskattar säkert jättemånga möjligheten att för några hundralappar få veta om det ens är lönt att sitta i telefonkö och sen kanske vänta en månad eller tre innan man kommer till läkare.

    Kommersiella intressen finns det i allt som inte är statligt (i vissa fall då också ), men det är inget argument i sammanhanget.

    Om det däremot handlar om ren felinformation måste självklart myndigheterna gripa in.

    Svara

  • Mats

    |

    Jag har haft för låg nivå i sköldkörtel och ätit medicin för det i flera år men sedan jag flyttade till en annan kommun har jag inte orkat ta kontakt med någon läkare för att titta upp det. Men ska prova de här!

    Svara

  • Josefin

    |

    Ang. sköldkörteln så säger dessvärre TSH-värdet inte så mycket egentligen (även om det tyvärr oftast är det som läkarna på VC går efter) För att få en korrekt bild behöver flera andra tester göras för att se hur balansen ligger mellan de olika hormonerna.
    Dessvärre har de flesta av våra läkare väldigt begränsade kunskaper kring sköldkörteln och vägrar oftast ta alla relevanta prover. Tar man t.ex endast TSH så kan man fortfarande ha antikroppar mot sköldkörteln (Hashimotos) men detta får man då alltså inte reda på eftersom man inte tagit alla prover. Visar då TSH förhöjt värde får man istället diagnosen ”hypotyreos” och behandlas med Levaxin.
    Levaxin kommer i sin tur på sikt att slå ut sköldkörtelns egen funktion.
    Om man misstänker problem med sköldkörteln hade jag rekommenderat att göra en full sköldkörtelpanel via t.ex werlabs och sedan utbilda sig själv på området och vad de olika värdena betyder. (Finns massor av information och forum på nätet).
    Finns även otroligt mkt man kan göra själv för sköldkörteln med hjälp av kost och livsstilsförändringar.
    Talar av egen erfarenhet 🙂

    Svara

    • S

      |

      Så du menar att ett förhöjt TSH beroendes på Hashimotos, alltså positiva TPO-antikroppar i kombination med påverkan på TSH/T4/T3 inte bör behandlas med Levaxin?

      Svara

      • Josefin

        |

        Det är upp till var och en att ta beslut angående sin egen specifika situation. Jag säger inte att medicin aldrig är nödvändigt, säger bara att jag vet väldigt många som som i princip blivit av med sina antikroppar med hjälp av kost och livsstilsförändringar. Själv har jag sänkt mitt TSH från 31 till 5 de senaste månaderna.

        Svara

  • Marie

    |

    Tänkte beställa ägglossningstester men fick ett pris i shoppen och ett dyrare i varukorgen. Tror jag står över…

    Svara

    • Mattias

      |

      Hej Marie,

      Tack för att du berättar, det betyder otroligt mycket för oss då det pekar på en bugg som vi troligtvis aldrig hade uppmärksammat om det inte vore för dig 🙂

      Som tack för att du har hjälpt oss så bjuder vi dig på gratis ägglossningstester, vänligen kontakta oss på kundtjanst@quicktest.se så ordnar vi med att skicka över till dig.

      Ha en underbar dag!

      Mvh / Mattias

      Quicktest.se

      Svara

      • Sofie

        |

        Tack igen för svaret och jag uppskattar att ni verkar vara öppna för feedback.
        Vill egentligen bara kommentera angående årliga hälsokontroller och screening. Självklart fångar dessa i enskilda fall upp sjukdomar som annars inte hade upptäckts. Vissa metoder, som t.ex mammografi har visat sig lämpliga för screening varför vi har ett screeningprogram för detta i Sverige. Däremot är det i dagsläget inte rekommenderat att screena med varken sköldkörtelprov, PSA, järnprov eller glukos för att upptäcka sjukdom och det finns goda anledningar till detta.
        Det medför dels en risk för patienten – en sjuk patient blir svårare att identifiera i en mycket stor grupp friska individer. Dels är det resursmässigt och ekonomiskt ohållbart att genomföra.
        För att ta PSA som ett exempel: ett lätt förhöjt PSA ska enligt de rekommendationer som finns följas upp då det kan bero på prostatacancer (PSA kan också vara lätt förhöjt av andra ofarliga orsaker). Här fångas enstaka fall av prostatacancer upp vilket kan vara livräddande. Men om hela den manliga befolkningen skulle screenas med PSA skulle det innebära att väldigt många män som aldrig skulle ha utvecklat prostatacancer kan behöva livslång uppföljning med bl.a. smärtsamma vävnadsprover av prostatan årligen. Därav har man beslutat att i nuläget inte screena med PSA för prostatacancer i Sverige, då man anser att de negativa konsekvenserna för både patient och sjukvård är för stora.
        Detta är en intressant diskussion och jag tror att vi alla hoppas att det i framtiden kommer mer effektiva metoder att upptäcka och screena för sjukdomar!

        Svara

      • Marie

        |

        Det var en trevlig överraskning! Har mailat er 🙂

        Svara

  • Sofie

    |

    Regina, om jag fick önska något så vore det att du i ditt inlägg när du utvärderar testerna kunde försöka ge en lite mer nyanserad bild av blodanalys av friska personer.

    Den forskning som finns idag visar att hälsokontroller av friska personer varken minskar sjukligheten eller dödligheten hos befolkningen. Enligt patientlagen har alla patienter rätt att få veta både för- och nackdelar med att testa sig för en sjukdom och företag som quicktest, werlabs m.m. är väldigt duktiga på att endast framhäva fördelarna och rekommendera provtagning som en utbildad läkare inte skulle göra. Dessa företag har fått en del kritik av bl.a. SBU och Läkarförbundet.

    Jag riktar verkligen inte min kritik till dig personligen. Men då du når ut till en stor målgrupp tycker jag att det är viktigt att förmedla den fakta som finns.
    Mer information går lätt att googla sig till men här är några länkar:

    https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/11/09/kritik-mot-bred-blodkoll-av-friska-personer/

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6723359

    Information om vård och hälsa är ett viktigt ämne för mig och jag hoppas inte jag varit allt för hård i min ton här i kommentarsfältet. Vill bara väl. Ha det fint!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv