Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Drömmen om en bostadsrätt

Inlägget är i samarbete med Nordea.

Jag har länge funderat på att köpa en lägenhet, men det känns hela tiden som att det inte är rätt läge. När jag pluggade kändes det dumt att köpa en bostad eftersom jag inte visste var jag skulle jobba sen, och nu när jag börjat jobba är jag också osäker eftersom jag inte riktigt vet om jag vill bo i Malmö, och Helsingborg som jag helst vill bo i känns lite för långt bort från jobbet.

Men så tänkte jag att det egentligen är dumt att köpa bostad utifrån vad som är praktiskt, det är ju smart på ett sätt, men samtidigt är nog det viktigaste var man faktiskt vill bo. Jag är sååå trött på min lilla etta, att sova i vardagsrummet och mina rökande grannar som har fest mitt i veckan och spelar Ted Gärdestad på högsta volym. Jag skulle vilja ha en trea som ligger centralt, men ändå inte jättecentralt och så vill jag ha en balkong. Varför jag vill ha en trea är för att jag hade velat ha ett ”kontor”. Det tredje rummet behöver alltså inte vara stort.

 

A-monochrome-look-01 A-monochrome-look-02

A-monochrome-look-05

Inspobilder.

 

Ni kanske minns att jag var i Stockholm och gjorde ett samarbete för några veckor sedan? Nu kan jag berätta vad det handlade om. Jag hade ett möte med Nordea och vi pratade om just bolån. Det var väldigt intressant, jag har lärt mig massor om hur det fungerar med topplån och allt vad det heter. Innan det mötet var jag helt blank om jag ska vara ärlig, haha. Vi pratade bland annat om hur mycket jag behöver spara i månaden och hur länge jag behöver spara för att kunna få lån. Man behöver ju 15% av vad bostaden kostar. Jag ska ha möte med Nordea igen här hemma i Skåne så ska dem bland annat hjälpa mig att starta ett sparkonto.

Jag har alltid haft hyresrätter, men det skulle kännas som en större frihet att få göra ”vad jag vill” med lägenheten och dessutom är det (förhoppningsvis) en investering. Hur har ni det? Äger ni er lägenhet, eller hyr ni? Hur tänker ni angående det? Har ni lånelöfte?

Här hittar ni Nordeas bostadskalkyl och tips om hur du når din bostadsdröm. Det finns även information om hur mycket du får låna. Sparar ni pengar för att köpa bostad, eller hur tänker ni kring det?

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (76)

  • Anna

    |

    Just nu hyr jag bostad då jag är student. Sparar inte pengar till framtida bostad just nu utan lägger dem pengarna för att kunna vara ledig på sommaren. Men min plan är att när jag är klar med studierna och fått ett jobb ska jag spara undan till insatsen till ett hus 🙂

    Svara

  • Jessica

    |

    Bostadsrätt!!!!

    Svara

    • Nabil

      |

      Själv har jag en hyresrätt på 2.500kr i månaden som jag inte skulle byta bort mot något annat.

      Vill aldrig bo i bostadsrätt. Varför betala miljonbelopp om jag ändå ska betala avgift månadsvis på samma nivå som min nuvarande hyra ändå ligger på?

      Hyresrätter äger tycker jag! Fler borde bo i hyresrätter 🙂

      /Nabil

      Svara

  • Madeleine

    |

    Jaaa så bra att du pratar om detta! Känns som att flera har alldeles för dålig koll, vilket är trist och många förlorar säkert på det.
    På grund av privata omständigheter så fick jag som 18-åring en del pengar, som placerades. Vid 21 köpte jag egen lägga, med hjälp av föräldrar att få själva lånet. Vilken cirkus det är idag att komma in på bostadsmarknaden, absurt att en nästan måste vara priviligerad med hjälpsamma föräldrar och redan ha sparat i hundra år och stått i bostadskö sedan födseln för att få något så självklart som boende. Förstår att det ter sig olika ute i landet men Stockholm är en riktig djungel!
    Hur som så är jag tacksam över att fått ha möjligheten att investera i en lägenhet, men tycker det borde flera boendealternativ för unga. Fler hyresrätter, alla vill eller kan inte köpa boende. I andra länder är det inte ovanligt att en bor i houseshare eller liknande, vilket är ett toppen alternativ till att slippa bo hemma men inte lika stort steg som att bo själv.
    Lite lång och svävande utläggning.. Skulle kunna fortsätta hur länge som helst haha!

    Svara

    • Egoina

      |

      Åhh jaa, förstår att det måste vara riktigt svårt med boende i Stockholm!! 🙁

      Svara

  • Sara

    |

    En rättning bara, man ”äger” ju faktiskt inte bostaden utan endast rätten att nyttja den. Beroende på hur hög avgiften är kan man ju tjäna eller förlora på en bostadsrättsaffär. Det känns ju såklart bättre att betala till ”sig själv” (man betalar ju till sin förening också) än till en hyresvärd. Själv äger jag en bostadsrätt, en 3:a där jag också har en inneboende. Jag betalar mindre för den än vad jag hade gjort för en hyresrätt i samma storlek och område, men jag har bara bottenlån och avgiften är inte så hög. Det är klart att bostadsrätt känns säkrare och ibland som en bra investering. Just nu känns det lite jobbigt för mig eftersom jag vet att jag kommer vilja flytta om några år och det finns ju en risk att bostadspriserna går ner och att jag därför förlorar pengar när jag säljer den…
    Jag tycker absolut att du ska satsa på en 3:a om du kan, man vet ju aldrig om man vill flytta ihop med någon inom en snar framtid 🙂

    Svara

    • R

      |

      Detta är en mycket bra kommentar, bostadsrättsföreningen äger huset och det enda man själv äger är en andel i föreningen samt gentemot föreningen en rätt att bo i lägenheten. Men om föreningen skulle få för sig att gå i konkurs äger man absolut ingenting, alla pengar är borta och kvar står man med lånet. Nu är det ändå relativt ovanligt att bostadsrättsföreningar konkar, men det händer ändå, bland annat eftersom de typiskt drivs av lekmän, dvs bara helt vanliga personer som bor i huset. Ibland gör de felaktiga beslut och så går allt åt pipsvängen, eller så tvingas de chockhöja avgiften för att klara sig. Så när man ska köpa är det viktigt att ta sig en titt på föreningens ekonomi, hur det ser ut med intäkter, lån, utgifter osv så man har koll på att den är stabil innan man lägger sitt livs besparingar där.

      Svara

  • Inez

    |

    Hej Regina!
    Självklart ska du köpa bostad där du trivs men jag måste bara påpeka att Malmö är en fantastisk stad att bo i. Bodde där från att jag föddes till för ett halvår sedan och är så himla glad att jag växte upp där. Där finns så mycket fler möjligheter än i Landskrona (min sambos föräldrar bor där så jag har spenderat mycket tid där). Du ska såklart göra det som du känner passar dig bäst men jag är nyfiken på varför du är så ”anti” Malmö?

    Svara

    • Egoina

      |

      Jag bor inte i Landskrona och vill inte bo där heller 🙂 Malmö har jag aldrig gillat bara. Får liksom ingen bra känsla av staden bara tyvärr. Men vem vet, det kanske ändrar sig!

      Svara

      • Ljuba

        |

        Jag tyckte inte heller om Malmö men sen blev vi tvungna att flytta och nu älskar jag staden! Bästa beslutet ever! Försök upptäcka den lite mer. Dessutom är det inte i närheten så farligt att bo har som det framställs i media.

        Svara

  • maja

    |

    När vi tänkte köpa lägenhet insåg vi att i den stad vi då bodde i , var de lika dyrt som en villa i staden brevid lite på landet..så vi fick ett 150 kvm stort hus för samma pris som en etta.. visserligen 9 km från stan men va gött de är att äga sitt egna boende!!!och vi trivs så bra me lugnet i ett mindre samhälle.. Och vad pengar vi har över trots amorteringar osv mot de som köpte lgh lr hus i ”stan”för det dubbla lr myxlrt mer (och bor trångt) .men smaken är som baken ! Tkr du ska bo där du känner dig hemma , trots pendling..ta körkort så kanske det blir lättare ? Har ingen aning iofs hur dina dagar ser ut med avstånd osv..men välj med hjärtat annars kmr du inte trivas !!!

    Svara

  • hanna

    |

    bostadsrätt, men utan lån.

    Svara

  • Hanna

    |

    Jag är 21 år och äger en trea tillsammans med min sambo. Vi valde att köpa för att det är så mycket värdare att betala av sina egna bolån än sin hyresvärds, för att det är en investering (den har redan ökat ca 500.000 sedan vi köpte den i augusti, hoppas det håller i sig) och för att få göra som vi vill med den – just nu renoverar vi köket tillexempel och vi har byggt in bokhyllor efter en hel väg etc. Att köpa lägenhet är vårt bästa beslut!

    Svara

  • hanna

    |

    bostadsrätt men utan lån

    Svara

  • Maria

    |

    Äger min bostadsrätt. Den har gått pluas med nästan 1 miljon på 2 år. Finns fördelar och nackdelar. Stockholm- svindyrt. Min 1a utanför stan (10 min) kostar i snitt minst 2 miljoner. I stan kanske 20-25 kvm för 2.5-3 miljoner. Resten av Sverige är ju betydligt mer prisvärt på alla sett. Är uppväxt i Sthlm så kommer bo här förmodlingen hela mitt liv.

    Förselar med bostadsrätt- du tjänar på det du gör.
    Nackdelar- om något går sönder är det ditt problem bara…

    Svara

  • Elina

    |

    Jag köpte mig en bostadrätt förra året i april! Det är en stor tvåa på 70kvm. Jag är fortfarande student, men jag har även ett tillsvidarejobb.

    Mina föräldrar hjälpte mig med kontantinsatsen då jag inte hade sparat så mycket. Gjorde ett kap med lägenheten, då jag köpte den privat, utan budgivning. Totalrenoverade den, gjorde mycket själv, men hjälp av föräldrar och deras bekanta, så den totala kostnaden blev inte så mycket. I torsdags hade jag en mäklare som gjorde värdering på den, och jag har lyckats DUBBLA den i värdet, och av det jag la på renovering. Så jag har verkligen gjort ett kap, och det är så skönt att jag nu har 600 000 i ”sparade” pengar! Funderar faktiskt på att sälja den och köpa en ny, som jag också då renoverar, då jag hade fått ut så mycket i vinst! 🙂

    Svara

  • emma

    |

    Jag bor i Malmö och pluggar på Campus Helsingborg och det är väldigt smidigt att pendla denna sträcka måste jag säga. Såklart ska du inte flytta till Malmö om du inte trivs där!!! =) Nu ligger visserligen Campus väldigt nära stationen i hbg och jag bor relativt nära stationen i Malmö (10 min med buss) men ändå, helt klart värt att pendla för att få bo där man trivs!!!! =D

    Svara

  • Sanna

    |

    Vi har en bostadsrätt men sparar nu till hus, hoppas få ut mer när vi säljer bostadsrätten för att investera i huset!

    Svara

  • katarina

    |

    Jag och min sambo köpte vår 3a för 2 år sen nu i maj. Vi är SUPERnöjda! Innan trängdes vi i en 1a tillsammans i nästan 1,5 år. Det sjuka är att då bodde vi en bit utanför stan och lägenheten var inte alls i något vidare skick. Nu bor vi i en lägenhet som är renoverad 2011 (+ ytskikt vi har gjort själva sen vi flyttade in) och bor närmare centrum. Ändå betalar vi tillsammans bara 800kr mer i månaden. Då har vi även 2 parkeringar istället för en som vi hade tidigare.
    Att köpa en lägenhet tycker vi i längden är en investering. Även om vi inte skulle sälja den och tjäna på det viset så ”sparar” man ändå pengar när man amorterar =) Nu amorterar vi 2,500 i månaden vilket många kan tycka är mycket. Men vi bor billigt och har råd med det i dagsläget. Inom 5 år har vi förhoppningsvis köpt oss ett hus och då, om vi behöver, kan vi sänka amorteringen istället.
    Så kör på! Köp lägenhet. Det värsta som kan hända är att du får sälja den =)

    Svara

  • Jörn

    |

    Jag bor i hyresrätt i Helsingborg och trivs hur bra som helst. Fast jag är en sådan person som kan tänka sig lite var som helst och då krävs det kanske ett separat boende på annat ställe man ska ha råd med. Då blir det nog inte så bra med stora lån.

    Svara

  • Julia

    |

    Hej! Jag är snart 24 och köpte hus med min sambo november 2013. Jag har sparat pengar sen jag var 13, och min sambo hade en lägenhet i Ystad som han säljde inför husköpet. Där fick vi ihop vår handpenning till huset (som gick på 1,3 milj). Att köpa är alltid bäst, det är ju en investering för framtiden! Sen är det också väldigt skönt att få renovera / göra som man vill 🙂 kram och lycka till

    Svara

  • Linn

    |

    Vi äger en bostadsrätt. Är 25 år med ett barn. Vi har hyrt fram tills årsskiftet. (Köpte i våras) Våran plan var att bo billigt och spara undan till handpenning. Anledning till att vi ville köpa är dels bättre standard och mer välskött och vi ser amorteringen som ett sparande varje månad som vi förhoppningsvis får tillbaka den dagen vi väljer att sälja och köpa hus och då ha ännu mera handpenning. Att hyra lägenhet är dyrt och jag tycker det är lite att slänga pengarna i sjön, så har man möjlighet stt köpa så gör det! 🙂

    Det enda positiva med stt hyra är väl att om något går sönder slipper man köpa nytt själv.

    Svara

  • Christina

    |

    Jag och min sambo köpte våran OBOS-lägenhet i december 2014. Oslo är en väldigt dyr stad att både hyra och köpa i, men vi betalar mindre per månad nu när vi har köpt än när vi hyrde.
    Tack och lov fick vi hjälp av min sambos familj, annars hade vi aldrig fått lån pga att jag är student.

    Svara

  • Cilla

    |

    Hej 🙂

    Jag är 22 år och köpte min första lägenhet i augusti 2015 tillsammans med min sambo. Jag började plugga ett år tidigare men tog två sabbatsår efter gymnasiet och jobbade och kunde på så sätt ha min insats även om jag var student. Bodde tidigare i korridor och att ha sin egen lägenhet som man får göra fin är en dröm. Sitt eget kök och sin egen kyl. Jätteskönt!

    Tips är att gå till olika banker och jämföra räntorna mellan dem och ställa dem mot varandra. T.ex. om du har fått 2,5 % i ränta från SEB så gå till Nordea och säg att du fått 2,5 % av SEB men att du vill välja Nordea så om de kan erbjuda dig lägre så väljer du dem. Om du har företag eller andra besparingar som du kan ta med dig till banken där du tar lån så visa detta också då det kan ge dig fördel.

    Tips också om du känner någon som jobbar inom banken så ta kontakt med den personen då hen säkerligen kan ge dig någon rabatt. Vi fick t.ex. först 2,6 % i ränta (bundet 4 år) men sedan sänktes den till 2,2 %, alltså 0,4 % rabatt för att vi kände en person på banken vilket blir en stoooor skillnad på många år (tror att banken har någon policy att de får sänka med ett visst antal procent-enheter om de känner personen eller har någon annan anledning). Så utnyttja alla kontakter du har!

    Ett annat tips är att om dina föräldrar kanske har bostadslån och en del pengar i en bank (och därav har en bra ränta då de varit kunder länge) och du också är medlem i banken så gå till banken och kräv samma ränta som dina föräldrar har. Visa här på vilket yrke du har, vad din inkomst är, vilken utbildning du går, vad din framtida inkomst kommer vara. Att skaffa sig en helt ny kund för en bank är mycket dyrare och svårare än att behålla en nuvarande. Så testa din bank och se vad de går för! 🙂

    Svara

  • Elin

    |

    Bostadsrätt! Hade hyresrätt ett år för att se om jag skulle trivas i lägenhet. Uppväxt i hus och mina föräldrar samt min moster trivdes aldrig i lägenhet.
    Det är så skönt att äga sitt boende, få göra mer vad man vill med den och känslan attman har investerat i något långsiktigt är grymt!

    Svara

  • Linn

    |

    Vi köpte en lägenhet. Helt klart det bästa vi gjort. Billigare, fräschare, och amorteringen känns som ett sparande för våran del tills den dagen vi säljer. Att bara betala hyra kändes som att kasta pengar i sjön för våran del. En investering helt enkelt.

    Svara

  • Natalie w

    |

    Vi fick låna till 15% också men då är det inte ett bolån..
    Här kostade 110 kvm radhus 250 tusen så kanske därför 😉
    Hoppas verkligen vi kan spara pengar sen när jag inte är sjukskriven och sambon inte är föräldraledig, vi vill ha hus så fort det går!

    Hoppas du hittar en fin lägenhet!! Tycker du ska bo där det känns bäst och acceptera pendling till jobbet isåfall. Du vill ju ha körkort så då löser det sig 🙂

    Svara

  • Ava

    |

    Mitt tips är att köpa en bostadsrätt i Lund. Det är väldigt dyrt om man ska bo precis runt tågstationen eller i den direkta innerstaden men eftersom det är jätte bra bussförbindelser i Lund så kan man utan problem på utanför själva ”stan”. Varför jag rekommenderar Lund och inte Malmö är för att värdet på lägenheter i Lund stiger väldigt mycket. Jag äger en bostadsrätt i Lund som har stigit med 200 000 på bara 15 månader och då har jag inte på något sätt renoverat lägenheten som skulle kunna öka värdet.
    Sen tycker jag att det är jätte roligt att du tar upp detta i din blogg då jag har många vänner och bekanta som lätt glömmer att spara och tänka på framtiden, har liksom lite inbillat sig att det bara löser sig. Men sen när dom plötsligt vill flytta hemifrån har dom ingen möjlighet förrän på flera år just för att dom har struntat i att spara och rest och supit upp de sparpengar som föräldrarna har sparat till en (förutsatt att man har fått pengar).
    Jag tycker det är tråkigt att jag och min kille enbart har ett annat par i vår bekantskap som faktiskt har flyttat hemifrån (vi är 22). Tittar vi tillbaka på våra föräldrar bodde nästan ingen hemma vid 22 för det fanns en möjlighet att flytta ut tidigare.
    Tack för ett bra inlägg!

    Svara

    • Anna

      |

      Jag förstår vad du menar med att många är obetänksamma inför framtiden men jag måste bara få säga att det är så tråkigt när man tar upp resande som något man slösar bort pengar på. Jag är 26, har Bott utomlands i tre år och i september ska jag resa till Asien i fyra månader och det är mycket av mina sparpengar som kommer gå åt då, och när jag är tillbaka kommer jag få spara länge och hårt för att kunna köpa. Men resande är ingenting som är onödigt eller bör bli satt åt sidan för att man bara ska tänka på framtiden. Jag tycker bara att det handlar om medvetenhet om sina egna drömmar, så att man vet om man tycker att det är viktigast för en själv att resa eller att köpa bostad. Kram!

      Svara

  • Jenny

    |

    Jag sparar och pluggar men bor hemma, Vågar inte ta dyra lån för att köpa bostadsrätt Samtidigt har jag inte tillräckligt med kötid för en hyresrätt… Älskar mina föräldrar men vill så härifrån. Hjälp!

    Svara

  • Patricia

    |

    jag köpte en lägenhet när jag pluggade med hjälp av min styvpappa som stod som medlånstagare. jag är evigt tacksam att han ställde upp för mig annars hade det dröjt läänge tills jag kom in på bostadsmarknaden..

    När jag sen sålde lägenheten fick jag ut en bra vinst som gjorde att jag och sambon kunde köpa hus som vi nu bor i!

    Svara

  • Robert

    |

    Hyresrätt. 🙂 Vet inte vad jag tänker angående framtiden. Ibland känns det som jag skulle vilja bo ute på landet, bortsett från att det kan vara lite opraktiskt.

    Svara

    • Robert

      |

      Eller i en ganska liten ort. 🙂

      Svara

  • Ida

    |

    Bostadsrätt, en tvåa i Gbg. Flyttade fyra gånger på ett år innan jag köpte den så mina föräldrar började tröttna & hjälpte till med ett lån hos Handelsbanken. I och med att jag har dem, & deras hus, som säkerhet var det inte svårt att få lån. Än så länge har lgh:n stigit strax över en halv miljon i värde! Har bott såhär i lite över två år nu & älskar det 🙂

    Svara

  • Titti

    |

    Hahah! Jag läste ”i samarbete med Nordkorea” hahah

    Svara

  • Elin

    |

    Alltså när vi köpte vårt hus för 3år sedan hade vi inte 15% till ”insatsen” som banken egentligen kräver. Vi hade väl ungefär 10% men vi fick låna ändå. (Via nordea kan jag tillägga också). Så jag tror att det kan vara ganska individuellt, eller så hade vi världens bästa bankman.
    Dom tar väl i beaktande för ens ålder, jag var 22, civilstånd (sambo) och arbetssituation – båda var fast anställda sedan några år med en årsinkomst på över 250k (var).

    Vi fick bolån + en kredit för att installera bergvärme (en investering) och det sista som fattades till insatsen (givetvis med en högre ränta än ett vanligt bolån). Men när vi installerat bergvärmen uppvärderade vi huset och fick ”baka in” det lånet som ett bolån också 🙂

    Det jag vill säga egentligen är väl att man inte ska stirra sig blind på dom där 15%, dom kan vara väldigt tillmötesgående ibland(därmed inte sagt att man kan komma dit med hur lite sparat som helst och förvänta sig lånelöfte)(och vi kan ju ha haft väldigt tur också). Kolla runt med olika banker. Och boka ett möte med banken om man är intresserad av att äga sitt boende. Samt börja spara så snart det går, ju mindre man behöver låna desto bättre 🙂
    Kan även tillägga att vi hade Swedbank, men dom var väldigt otillmötesgående så vi bytte till nordea då dom till större del kunde se vårt behov 🙂

    Svara

  • Sandra

    |

    Bor i en mysig liten tvåa, bostadsrätt med min sambo och djur. Bästa köp! Rena fyndet vi fick tag i för 4 år sedan, den är nu värd det 5 dubbla ungefär. 🙂

    Svara

  • Claire

    |

    Har man möjlighet tycker jag absolut att det är värt att investera i en bostadsrätt, även om det idag kan vara väldigt svårt för unga.. Själv äger jag en bostadsrätt (etta) i Stockholm, som gått upp minst en miljon i värde sen jag köpte den för 4 år sedan.. Bostäder kommer ju alltid att behövas, därför tror jag aldrig att en lägenhet är en dålig investering.. Däremot tror jag att läget har stor betydelse, om du köpt en lägenhet på ett ställe som senare kanske inte är så populärt att bo tjänar man ju inte lika mycket på det.. Området jag bor har blivit otroligt populär (och det är inte i stan), just därför har värde gått upp såpass mycket.. Gud vilken lång utläggning, sammanfattat tycker jag att du ska satsa! 🙂

    Svara

  • Ellie

    |

    Jag äger en bostadsrätt med min sambo. Vi har ”bara” lån på hälften då min sambo fick en miljon av sina föräldrar. Jag tycker det känns väldigt bra att äga sin bostad, det är skönt att vara inne på bostadsmarknaden.

    Vår dröm är att bo i hus inom 5 år och vi har precis börjat spara och hoppas på att vi får ut vinst på bostadsrätten vi har idag så vi kan investera i hus sen.

    För 5 år sedan var det resor jag sparade till och nu är det hus. Drömmar ändras och jag har varit iväg på resor så jag känner mig nöjd med det just nu.

    Min sambo köpte först en lägenhet i ett område och bodde där i 2 år. Det kändes som en kort tid men han gick plus på de med ca 500 000 kr efter skatt osv. Han flyttade för att vi inte trivdes i området, så skulle man inte trivas går det alltid att köpa nytt och sälja. Hoppas du hittar någon fin bostad!

    Svara

  • Isa

    |

    Jag och min sambo köpte lägenhet när vi båda var studenter, mycket eftersom det var/är så svårt att få hyresrätt. I början var det ganska meckigt, jag tyckte att banken betedde sig oproffsigt när vi skulle skaffa lånelöfte eftersom de konsekvent kontaktade min sambo i alla frågor (aldrig mig) och eftersom vi fick olika besked i frågor beroende på vem vi pratade med.
    Till slut fick vi lånelöfte (med föräldrarna som medlåntagare, trots mycket egna sparpengar) och gick på visningar i ett knappt år innan vi fick napp. Då hade vi tur, vi var de enda som bjöd på lägenheten och tjejen som ägde den hade flyttat utomlands och ville nog ha loss pengar. Det betydde att vi kunde pruta nästan 20% på utgångspriset = mycket bra.
    Vi flyttade in, har sakta gjort lägenheten till vår och älskar den! I början var det tokläskigt att ha lån, även om vi har ett jämförelsevis litet lån. Jag hade någon slags hemsk känsla av att banken skulle komma och kräva tillbaka pengarna direkt. Det har lyckligtvis inte hänt än och jag har vant mig vid tanken på att ha lån, så nu känns det helt ok. Vi har också kunnat amortera en del.
    Jag är superglad att vi har vår lägenhet där vi får göra vad vi vill (nästan). Exempelvis har vi ett fantastiskt ill-orange vardagsrum. Dock ogillar jag att bostadsrätt på vissa orter är det enda alternativet om man vill ha en normal lägenhet utan att behöver vänta ca 15 år, det borde finnas fler hyresrätter. Slutsats: jag hade kanske inte köpt lägenhet om det hade funnits hyresrätter att få, men med facit i hand är jag jätteglad över vår bostadsrätt. Lycka till!

    Svara

  • Stina

    |

    Jag bor visserligen i England med min sambo, men vi hyr privat. En tvåa på två plan relativt nära centrum.

    Att hyra har alltid fungerat för oss, och det känns skönt att när vi väl får problem med säg avlopp eller tvättmaskinen går sönder, så ligger det inte hos oss att reparera.

    Svara

  • Jackie

    |

    Har bostadsrätt, aldrig haft hyres. Vill gärna flytta till hus men det är så dyrt. Vill ju inte bo superlångt bort…

    Svara

  • Elin

    |

    Fy vad sjukt, är i nästan exakt samma situation som dig! Har fått jobb i Malmö men vill /nog/ inte bo där. Bodde där i fyra år medan jag studerade och trivdes aldrig riktigt. Trooor att jag vill bo i Helsingborg men börjar bli trött på pendlandet (har flyttat tillbaka till mina föräldrar i Helsingborg nu när jag fick jobb) och mina vänner kommer högst troligt flytta till Malmö för jobben (och för att de inte har upptäckt att de inte vill bo där än!!). Egentligen hade jag velat flytta uppåt någonstans, men vägrar flytta ifrån vänner och familj. Sjukaste beslutsångesten!

    Svara

  • Sofia

    |

    Min sambo och jag äger vår lägenhet på 90 kvm. Vi köpte den för ett par år sedan eftersom det kändes dumt att kasta bort pengar på hyra (det är ju liksom pengar som aldrig kommer igen, medan en köpt lägenhet kan ses som en investering) och renoverade upp den totalt. Nytt golv, kaklade om i badrummet, målade/tapetserade om alla väggar och tak, la in ny köksinredning etc. Vi kommer bo kvar här så länge jag studerar (har två år kvar på universitetet) och sedan köpa hus och antingen sälja eller hyra ut den här bostaden. Hur som helst så är den mycket mer värd nu än när vi köpte den, och det känns riktigt bra att vara så pass privilegierade att vi äger vårt eget hem ☺️

    Svara

  • Frida

    |

    Köpte min första lägenhet. Ångrar det inte en sekund. Man förvaltar sina pengar på ett bra sätt tycker jag. Skulle aldrig få för mig att ha en hyresrätt. Friheten du får med en bostadsrätt är enorm. Jag vet dessutom att jag kommer gå med vinst. Vill och kan du så bara kör! När jag fick mitt bud accepterat så fick jag panikattacken från helvetet. Satt uppe en hel natt med mamma där vi pratade genom allt. Idag känner jag att jag tog ett vuxet och förnuftigt beslut med att förvalta mina pengar på ett sunt sätt.

    Svara

  • moa

    |

    jag och min sambo har hittills hyrt våra bostäder, både radhus och lägenhet. Så himla smidigt att bara kunna ringa hyresvärden om något går sönder eller inte fungerar =) skottat får vi också. vi funderar dock på att köpa hus, men då vill jag vara ABSOLUT säker på att det är någonstans där vi ska fortsätta vara bosatta =)

    Svara

  • Caroline

    |

    Jag och min man köpte en bostadsrätt som vi flyttade in i i mars förra året. Innan dess bodde vi hos mina föräldrar så att vi kunde spara ihop till kontantinstatsen fortare. Trots att vi kanske går på ett ut i kostnad mot vad det skulle kosta att hyra så känns det jättebra, skulle vi sälja nu skulle vi ha tjänat 300000-400000 kr. Vi ska ta ett möte med banken och se om vi kan få låna till att köpa ett radhus istället, då vi väntar tillökning. De är ju lite dyrare att köpa men driftskostnaden är ungefär densamma som avgiften så vi hoppas på det!

    Svara

  • Elin

    |

    Vad många inte vet är att man faktiskt inte äger sin lägenhet när man har en bostadsrätt. Man köper in sig i en bostadsrättsförening. Däremot finns det något som heter ägar(eller ägande-)lägenhet då äger man allt. Och man får faktiskt göra mycket i hyresrätt också 🙂 Jag och min sambo bor via ett kommunalt bostadsbolag och vi får tapetsera och greja,så länge det utförs fackmannamässigt! Kan vara värt att kolla upp för den som tröttnat på väggarna färger. Däremot kan det ju kännas trist att lägga pengar på en lägenhet som man inte får något tillbaka på sedan…

    Svara

  • Sara

    |

    Jag hyr en tvåa privat i Huskvarna för 4000 kr/mån med bra hyresvärdar som hjälper till och fixar med vad som helst som kan tänkas hända. Toppenbra! Dock tycker jag ofta att man får försvara sitt val av att hyra. Har vuxit upp i hyreslägenhet och det har funkat utmärkt! Skulle jag köpa lägenhet i Jönköping som isfl är alternativet om jag inte vill bo kvar i min hyres, skulle det bli ganska mkt dyrare för mig då jag inte skulle få ”lika mkt” lägenhet till ytan för ”samma pengar”. Så just nu sparar jag till resor, framtid och annat härligt. Känns som mkt ”press” att man ”ska” köpa bara för att man börjar närma sig 30. Men jag är är så nöjd, och köper isfl hellre hus i framtiden då det känns som ytterligare en bättre investering än att köpa lägenhet.

    Svara

    • Laleh

      |

      Tack, precis vad jag behövde höra! Bor i hyresrätt med min kille, nyproducerad, så hyran är hög men vi tycker att vi får mycket för det och är nöjda. Jag känner lite som du, man måste inte köpa bara för att man närmar sig 30. Jag vill hellre leva i nuet och ”småspara” till saker som en resa och en buffert till framtiden osv. Jag vill inte snåla och spara massa pengar för att sedan ta ett stort lån som ska betalas av forever. Någon som känner som jag?

      Svara

  • Isabella

    |

    Jag har bara hyrt under två kortare perioder, dels studentbostad och dels min styvbrors lägenhet. Bor i Stockholm och priserna är galna här som ni säkert vet. Vi hade en liten tvåa (38,5 kvm) som vi gick +/- 0 på då vi köpte då priserna var höga, sen dök de. Hade återhämtat sig tills det var dags att sälja. Köpte då bostadsrätten vi bor i nu. I tisdags sålde vi den här lägenheten då vi köpt hus (också i Stockholm, närförort men ändå inom kommunen). Sålde den för nästan dubbelt så mycket som vi köpte den för i december 2011. Tack vare utvecklingen av priserna i området kunde vi köpa huset.

    Så jag säger: om det går, köp en BR!

    Svara

  • Wroni

    |

    Jag och min man hyr vår lägenhet, en väldigt stor barnvänlig 4:a. Vi bor i Tyskland och där får man ändå göra vad man vill med sin hyreslägenhet, typ byta ut kök och badrum, riva väggar och måla/tapetsera precis hur man vill. Det är bekvämt att få nåt utbytt av hyresvärden om det går sönder. Det finns egentligen ingen fördel med att köpa sin lägenhet här.
    En tidigare lägenhet ägde vi, och sålde den för mycket mer än vi köpte den för. Men det var ett jävla bök och jävligt dyrt när vattenledningarna gick sönder. Det var väl det enda riktigt negativa.
    Vi har inga planer på att flytta igen och är vädligt nöjda med att hyra.

    Svara

  • mb

    |

    Visst hade det varit underbart med bostadsrätt, problemet är bara att bankerna inte gärna lånar ut. Är man ensam, tjänar mindre än 30k och heter något i efternamn som är svåruttalat så är de inte så snabba på att hjälpa en. Vilket är helt sjukt med tanke på att det man hade betalat för att betala av lån på en 1a är mindre än vad det kostar att hyra en, iallafall i Stockholm. Så när de säger att det är för ens egna skull och för att man inte ska få problem med att betala så är det bara bullshit. Tycker absolut du ska ta chansen om du får den, att äga en bostadsrätt är så mycket tryggare än att betala för en hyresrätt, det är som att slänga pengar i sjön.

    Svara

  • mb

    |

    Hela min kommentar försvann, men det jag ville ha sagt är att om du har chansen och privilegiet att få ta lån så är det värt det. Som Elin här uppe säger, hon hade inte ens 10%, var student och väldigt ung och tjänade 20k i månaden (+ hennes sambo lika mycket) och fick lån, medan jag och många med mig tjänar mer än så och har 15% och ändå inte får ta lån. Mycket har att göra med hur de läser av en, och folk med svåruttalade efternamn är inte högst upp på listan om man säger så. Det är intressant hur bankerna tänker, för de påstår att det är för att de oroar sig över att man kommer få problem med att förklara. Men i verkligheten kostar det mindre att betala av ett lån för tex en etta i Stockholm än vad det gör att hyra en.. men ok.

    Svara

    • Aa

      |

      Jag tycker din kommentar är löjlig i och med ditt påstående med ”svåruttalade efternamn”. På banker går de efter kalkyler och bl a en kalkyl som innebär att du som ensam låntagare ska ha minst 7000 kr kvar att leva på efter alla utgifter som hyra bil amortering ränta mm. Det är även viktigt hur skötsam kund du är, att du inte har någon betalningsanmärkning eller annan märkning i systemet samt hur många frågor som finns, dvs hur många andra banker och kreditbolag du gjort en ansökan hos sökt och har kreditkort och liknande. Ta reda på lite mer fakta innan du uttalar dig att det är så synd om dig.

      Svara

      • Lovisa

        |

        Om du tror att inte banker (eller resten av samhället för den delen) dömer folk efter svåruttalade namn är du sadly mistaken, tyvärr.

        Svara

        • Aa

          |

          Haha nej. Jag jobbar på bank och varken jag eller någon av mina kollegor skulle någonsin agera annorlunda för att någon har ett svåruttalat namn. Nu vet jag inte vad du har för erfarenhet av banker men så är det här iallafall.
          Vi är väldigt reglerade efter vad vi ska gå efter och ett efternamn påverkar inte detta.
          Men som sagt andra aspekter så som skötsamhet etcetera. Vi måste dessutom dokumentera allt vi gör, vad skulle vi skriva på detta avslag – på grund av efternamn? Knappast.

          Svara

  • Linnea

    |

    Nordea är säkert jättebra men tyvärr skulle jag aldrig välja dom med tanke på hur svåra dom är att få tag på. Jag jobbar bland annat med att ta slutliga lösenuppgifter för att lösa av just bolån och det finns ingen annan bank som är så seg på att svara. Har fått sitta i timmar för att få höra dagens siffror vilket är helt ohållbart. Alla andra större banker har en fungerande lösengrupp som man kan mejla för att få uppgifterna snabbt alt så svarar dom i telefon inom rimlig tid. Om nu du har ett samarbete med dom kanske du kan framföra detta till någon högre uppsatt person (jag lyckas då inte), att det är ett stort problem för oss inom mäklarbranschen – och vi rekommenderar ju faktiskt folk till vilken bank dom ska välja också. Med tanke på att samarbetet just verkar handla om bolån – som det tar en hel dag för dom att lösa, så är det ju ett helt perfekt tillfälle för dom att få lite feedback och jobba på just hur dom sköter den avdelningen. Blir gode långa tillträden som det ser ut nu, och det är pinsamt för alla inblandade. Ursäkta för det långa inlägget och den hårda tonen, hade bara varit så himla bra om dom fick bukt på detta problem, för alla parter 🙂 Allt gott!

    Svara

    • Sofia, Nordea

      |

      Hej Linnea,
      Sofia på Nordea här. Jag ville bara tacka dig för din input och jag skickar vidare detta till berörda parter.
      Ha en fin dag!

      Svara

  • Josefin

    |

    Jag och min sambo köpte en lägenhet för lite mindre än ett år sedan, vi fick bra pris på den då vi redan bodde i den lägenheten men hyrde. HSB valde att ombilda lägenhetshuset till bostadsrätter så det gjorde att vi fick 20% billigare än vad lägenheten var värderad till. Det kändes som en riktigt hit! Vi är väldigt nöjda och har renoverat en del, bytt golv och sånt. Priserna kan ju dessutom sjunka 20% innan vi förlorar något på att vi köpte den.

    Jag rekommenderar alla minna vänner att köpa nu (fast priserna är äckligt höga, till och med i norra norrbotten). Det är så mycket friare att bo i en köpes istället för en hyris.

    Kram!

    Svara

  • Maria

    |

    Jag har en bostadsrätt, när vi var på visning och sen på budgivningen ville mäklaren att man hade ett lånelöfte. Kanske på grund av att jag är 22, men även i allmänhet. 15% ska man som sagt kunna betala direkt, om man betalar 30% direkt (tror jag, om det inte ändrats) så slipper man även amortera direkt, vilket skulle vara svårt för mig då jag studerar och det inte känns lovande att betala av ett lån med hjälp av studiemedlet, som även det ska betalas tillbaka.

    Gällande att köpa en bostadsrätt eller att hyra en lägenhet resonerar jag så att man ”köper läget”, folk kan alltid göra om lägenheterna mer eller mindre hur dem vill, men läget på lägenheten kan man inte förändra. Ett bra område förblir ofta ett bra område och det är där som folk vill köpa lägenheter. Således tänker jag att det alltid är en investering. Månadshyran blir lägre och man kan i regel alltid sälja en lägenhet efter några år till ett högre pris, om inte annat så kan man senare hyra ut den till marknadspriset stiger igen 🙂

    Var också väldigt vilsen i början, hoppas detta kanske var till någon hjälp. Lycka till med jakten på en ny bostad! 🙂

    Svara

  • Lovisa O

    |

    Jag har turen att ha fått ett förstahandskontrakt på en nyproducerad hyresrätt i Stockholm via bostadskön. Just nu bor jag i en ungdomslgh som är begränsad i hur länge jag får bo där och har bott där i tre år så jag är väldigt peppad på att bo någonstans som är mer permanent!
    Håller på att planera för fullt hur jag ska möblera, det är ju typ det roligaste. Inredningen alltså. 😛

    Svara

  • Anna

    |

    Jag köpte hus med sambon i höstas. Huset kostade 2,4 miljoner. Vi valde mellan Swedbank och Seb, vi båda hade haft Swedbank i flera år. Vi valde Seb för att de inte har topplån. Swedbank hade en mycket högre ränta på lånedelen över 75% medan Seb satte samma ränta på hela lånebeloppet = billigare. Hos både skulle man ha 15% insats.
    Totalt i lån+amortering har vi nu tillsammans en kostnad på ca 7500. Jag har haft hyresrätt innan och gillade inte det, bara hyran var högre än min del av lånet idag, och hyran höjs varje år, i alla fall i allmännyttan.

    Äger man sitt boende får man hålla efter det själv, ja. Man får betala om något går sönder. Men hallå, vi har väl alla en hemförsäkring? Betala självrisken så tar försäkringen resten.

    Svara

  • Emma

    |

    Åh jag blir så avundsjuk på ditt problem att du sover i vardagsrummet, längtar tills jag kommer så långt i livet att jag kan välja att köpa en egen lägenhet. Bor i studentkorridor nu med grannar som inte förstår att man måste torka av spisen när man har använt den och att man måste diska efter sig. Lycka till med letandet!

    Svara

  • Anne

    |

    Att äga sin bostad är alltid fördelaktigt, man slipper betala massa pengar varje månad som bara försvinner ut i tomma intet (eller ja, hyresvärden). Jag äger hus och är helt skuldfri, mina utgifter är mycket mindre nu än när jag hyrde trots att jag fått barn och allting sen dess :p

    Svara

  • Suss

    |

    Har en 2:a i Stockholms innerstad som jag hyr, har förstahandskontrakt och en väldigt rimlig hyra. Jag har en del pengar sparade men för att få en lägenhet i samma storlek och lika bra läge som min nuvarande skulle jag behöva lägga nästan en halv miljon i handpenning. Min tanke är att försöka spara en del under studietiden och sen köpa när jag pluggat färdigt, det känns dumt att köpa när jag inte vet vart jag ska arbeta plus att jag kommer få en hög ingångslön vilket gör det lättare att spara 🙂

    Svara

  • Lovisa

    |

    Har en bostadsrätt och la in 20% ungefär, min ränta ligger på 1.9% vilket är helt okej, har inget topplån. MEN blir lite orolig när jag läser att vissa vill slippa amortera, då är man ju galen? Räntan kommer aldrig minska! Är nöjd att jag köpte, enligt mäklaren har den stigit (uppskattningsvis) ca 10% sen köpet, bor i Stockholm. Min ränta plus hyra är ca 5000kr/månad så stiger den med 60k/år har jag bott gratis. Stiger den med 30k/år är mina egentliga månadsavgifter 2500kr etc. Pretty good men för Guds skull people, amortera! Och glöm inte att banken finns inte där för att hjälpa en, de vill egentligen bara ha ens pengar.

    Svara

    • Sofia, Nordea

      |

      Hej Lovisa,

      Härligt att du gjort ett så bra köp och grattis till den fina prisökningen på bostaden! Vi som bank strävar alltid efter att finnas till hands och vara behjälpliga i alla livets situationer. Oavsett om det gäller att starta sparandet till första bostaden eller att genomföra köpet av drömbostaden vill vi finnas där och ge dig goda råd. /Sofia på Nordea

      Svara

  • Jessica

    |

    Jag har precis flyttat hemifrån och valde då att ”köpa” en bostadsrätt. Kommer från Helsingborg och ville bo kvar här så flyttade närmre in till stan (Eneborg) och trivs jättebra. Nära till stan (tar typ 10-15 minuter att gå), hyfsat billiga lägenheter och bra avgifter. Sen är själva området påväg upp också vilket känns tryggt. Bor man på ”rätt sida” så kan man likabra bo stort här istället för att tränga in sig i en etta på Tågaborg för nästan det dubbla priset! 🙂

    Svara

  • Ida

    |

    Jag har bott i andrahand eller som inneboende sedan jag flyttade till Sverige för fyra år sedan. Står i massa olika bostadskön och har fortfarande inte tillräckligt med kötid i någon av dem (inte ens de som ligger långt ifrån centrala Sthlm). Just nu har jag precis flyttat in i en liten tvåa med min sambo för 16.000 i månaden. Känns surt att slänga så mycket pengar varje månad, men antingen flyttar vi ut i en risig tvåa/trea för 12.000/15.000 norr eller söder om Stockholm (där jag redan bott och kände mig sjukt rädd för att folk blev skjutna, not even kidding) eller stannar här och betalar mer för läge och trygghet. Svårt att spara ihop 450.000 för en kontantinsats pga höga andrahandshyror – även med en samlad hushållsinkomst på nästan en miljon.

    Så för att svara på din fråga: om jag fick valet skulle jag vara glad om jag fick välja allt annat än andrahand.

    Svara

  • Charlotte

    |

    Jag bor i en bostadsrätt nu vid 28 års ålder och har gjort sedan jag var 24. Önskar att jag hade börjat planera ett sparande för bostadsrätt tidigare i livet än vad jag gjorde eller att mina föräldrar hade sagt det till mig och informerat mig om hur allt sådant fungerar. Jag hade väldigt svårt att lyckas ge mig in på bostadsmarknaden och blev lite kris att jag inte hade så mycket val när jag flyttade till en ny stad och det inte gick att få till ett hyreskontrakt. Jag hade pengar sparat men inte tillräckligt så jag lånade en summa av min pappa som jag betalade av till honom utan ränta första åren efter mitt lägenhetsköp, tillsammans med bankens lånekostnader och föreningens avgift. Alla har ju inte den möjligheten och lyxen när ett köp blir aktuellt, hade jag inte haft min pappa hade jag fått hyra flera år till. Därför är det viktigt att börja spara så fort som möjligt och få in vanan att göra det. Roliga utekvällar osv kan man göra ändå och man bara prioriterar bra med sin lön när man börjat jobba *OBS alla unga som läser detta!!*

    Svara

  • a.

    |

    Jag och min sambo har en bostadsrätt. Det viktigaste att tänka på gällande bostadsrätter, tycker jag, är att det är en stabil förening som har bra ekonomi utan massa lån.

    Svara

  • Malin

    |

    Det är så knepigt det där med bostadsrätter! Jag bor i Stockholm och här är det i princip omöjligt att få tag på ett förstahandskontrakt på en hyresrätt så jag känner mig tvingad att köpa en bostadsrätt. Men eftersom jag pluggar så kan jag ju inte få något lån. Så jag bor hemma och sparar så mycket jag kan och hoppas att jag när jag väl går ut snabbt ska få ett jobb och då kunna på ett bostadslån. Problemet här i Stockholm är ju även att priserna är helt brutala. Vet ungefär vad jag skulle få i ett lånelöfte eftersom jag vet ungefärlig ingångslön och hur bankerna räknar på det, men vet med mig att jag behöver flera hundratusen mer än så om jag inte vill ha den minsta och mest nedgångna ettan i staden. Bostadsmarknaden är helt sjuk. Jag hoppas på en riktig krasch så att det blir enklare för mig att köpa när jag väl pluggat klart!

    Svara

  • sofia

    |

    Jag har köpt min i april förra året. kostade över 1 miljon, förhoppningsvis får man tillbaka pengarna om nått år när man säljer men det är alltid en risk man tar 😉

    Svara

  • Alexandra

    |

    Min första lägenheten blev en bostadsrätt i min hemstad. Har bott här nu i ett halvår ungefär. Jag tyckte det kändes för dyrt att lägga så många tusen i hyra när jag kunde få det så mycket billigare om jag köpte och då skulle hälften även betalas till mig själv. (Det är ju en investering) Men absolut, förstår ju känslan av en inte vill sätta ned rötterna när en inte är säker på om det är rätt plats. Men jag kan själv säga att jag vill egentligen flytta härifrån med och har också känt lite sådär över att jag köpt. MEN jag tror inte det är dåligt. Jag har redan tjänat på denna lägenheten på bara några månader och nu när jag kommit in i denna ”svängen” så kanske det kommer leda till andra dörrar i framtiden att kunna köpa något i min drömstad. Jag hoppas så.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv