Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Fyra recept på chiapudding

Chiafrön är jättenyttigt. Två matskedar chiafrö innehåller mer Omega 3 än en laxfilé, dessutom innehåller de mycket protein, magnesium, kalium och zink. Så det är kanske inte så konstigt att jag försökt ge mig tusan på att hitta ett recept som är gott.

Chiafrön ger inte så mycket smak och man kan ha det i till exempel müsli, gröt och smoothies. Fröna innehåller gelébildande fibrer, så om man tillsätter vätska och låter det stå blir det pudding. Jag tycker att puddingen blir mycket godare om man har någon form av sötning i den. Allt från banan, till honung eller avagesirap fungerar bra. Men det är såklart individuellt hur man vill göra.

Här kommer fyra varianter:

 

20140907-221731-80251117.jpg

 

Kokos och choklad

1 1/1 msk chiafrön

1 dl fet kokosmjölk

2 msk vatten

2 tsk rå kakoa

1 tsk avage sirap eller honung

Gör såhär: Blanda alla ingredienser och se till att alla chiafrön är täckta med vätska. Ställ in i kylskåpet i någon timme, eller helst hela natten.

 

Choklad och jordnötssmör

2 1/2 msk chiafrön

2 dl mandelmjölk

1 msk rå kakao

2 tsk jordnötssmör

1 tsk avage sirap eller honung

Gör såhär: Blanda alla ingredienser och se till att alla chiafrön är täckta med vätska. Ställ in i kylskåpet i någon timme, eller helst hela natten.

 

20140907-221731-80251633.jpg

 

Vanilj och banan

2 1/2 msk chiafrön

2 dl mandelmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 mogen banan

Gör såhär: Blanda alla ingredienser och se till att alla chiafrön är täckta med vätska. Ställ in i kylskåpet i någon timme, eller helst hela natten.

 

Kanel och kardemumma

2 1/2 msk chiafrön

2 dl mandelmjölk

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 mogen banan

Kanel och kardemumma efter behag

Gör såhär: Blanda alla ingredienser och se till att alla chiafrön är täckta med vätska. Ställ in i kylskåpet i någon timme, eller helst hela natten.

 

Servera chiapuddingarna med vad ni vill. Till exempel bär, frukt, nötter eller jordnötssmör. Det mesta funkar.

 

Vad jag tyckte? Om jag skulle rangordna vad jag tyckte om alla smaker skulle det bli såhär: 1) Kanel och kardemumma, 2) Choklad och kokos, 3) Vanilj och banan, 4) Choklad och jordnötssmör. Anledningen till att choklad och jordnötssmör kommer sist är för att jag tyckte att jordnötssmöret smakade väldigt konstigt i kontrast till det andra. Jag tycker att det är godare att äta till än att ha det rakt i smeten. Men visuellt så ser chokladsorterna mycket godare ut än de andra.

 

Vad tycker ni om chiapudding? Har ni något grymt recept?

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (22)

  • Bec

    |

    Äter du lchf mat? 🙂
    Det gör jag med, fast kör inte strikt , unnar mig vad jag vill på helgen iaf 🙂
    Hur mår du av lchf? Jag känner mig mycket piggare sen jag började 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Nej, jag äter inte LCHF 🙂

      Svara

  • Agnes

    |

    Jag smaksätter genom att ha i choklad, choklad/kokos eller vaniljpulver och låter den stå över natten. På morgonen häller jag på frysta hallon eller blåbär(fungerar bäst till vanilj) och tar med mig till jobbet så de hinner tina. Innan jag äter mosar jag eller skivar ner en banan, beroende på hur mycket disk jag orkar 😉

    Annars har jag ofta Chiafrön i mina frukostsmoothies eller i frukostgröten.

    Svara

  • Sandra

    |

    1 msk chiafrön, 1 kryddmått vaniljpulver och 1 dl yoghurt. Toppa med bär.

    Svara

  • Sandra -hotnailpolish

    |

    Haha, jag brukar mest äta vanilj och banan 🙂 Men istället för att ha det i smeten brukar jag ha i fryst skivad banan när jag ska äta. Kul att vi hade nästan exakt samma recept annars!

    Svara

  • Ellen

    |

    Gillar verkligen chiapudding! Min bästa är ganska lik din kanel-kardemumma, men lite annorlunda. Typ såhär:
    3 msk chiafrön
    1 msk kokosflingor
    2 dl mandelmjölk
    1 krm vaniljpulver
    1 tsk agave
    1 krm kardemumma
    en näve frysta blåbär och hallon

    Servera med banan, mullbär och kokoschips för att maxa – men utan topping funkar också kanon 🙂
    Är själv nyfiken på att testa denna variant: http://ceciliablankens.se/2014/08/08/varldens-godaste-nyttigaste-frukost/
    Tänker att det är lite som en nyttigare variant av jordgubbskrämen med mjölk man fick på fritids som liten? 😀

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh, men det receptet låter ju fantastiskt!

      Svara

  • Svorskan

    |

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • Marie

    |

    Jag strör en matsked över flingorna bara.

    Svara

  • Miriam

    |

    Måste bara poängtera att fröna måste krossas/tuggas/mixas/watheversålängedegårsönder för att kroppen ska kunna ta upp alla nyttigheterna i dem. Om man bara sväljer dem hela så passerar de osmälta genom systemet och det enda man har fått ut av det hela är ett gott mellanmål och en tarmsmörjning 😉

    Svara

  • H

    |

    Hej!
    Ville bara berätta att du måste krossa/mortla chiafrön för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig omega3, protein, zink m.m. Kroppen klarar inte av att bryta ner fröets hårda skal (precis som med linfrön) och om man äter dem hela så får man då inte i sig allt det nyttiga, utan enbart gelén som ju är väldigt bra för tarmarna 🙂 det optimala är att krossa hälften och äta resten hela, då kan kroppen tillgodogöra sig både allt det nyttiga plus gelén! 🙂

    Svara

  • hilda

    |

    Du borde göra med kokosmjölk, chiafrö och vaniljpulver. Inget annat, det godaste. Och ät det tillsammans med mango och hallon 🙂

    Svara

  • alicia

    |

    Chiafrön is the shit! Älskar att allt är veganskt också <3

    Svara

  • Sandra

    |

    Ett tips är att använda chia i bröd, speciellt det recept som står på Risentas förpackning är supergott! Och himla nyttigt 🙂

    Svara

  • Ebba

    |

    Ser sjukt gott ut. Speciellt kokos. Förresten, skådar jag en särskrivning? 😉 ”agave sirap”.

    Svara

  • Elin

    |

    Jag använder själv banan- och vaniljreceptet. Jag har dock ändrat det genom att ha 1 dl (i stället för två) mandelmjölk och den andra decilitern är 1 dl kvarg. Sen serverar jag det med hallon på toppen.

    Svara

  • Moa

    |

    Åh, det låter fantastiskt gott! Jag har testat chiapudding istället för gröt, men eftersom det inte var någon sötning i kändes det mest geléigt och skar sig ganska mycket mot kryddorna jag blandade med! Ska definitivt prova sån här istället!

    Svara

  • Nico

    |

    Åh ser så gott ut! Men var köper man dessa magiska frön? Var å kollade på Ica Maxi men tyckte de var väldigt dyra..

    Svara

  • Elena

    |

    Hej,
    Hittade ett recept på (Lchf )frallor som innehöll chiafrön om man ville.Har själv aldrig hört talas om det men kan ju kanske vara kul att testa.Mvh Elena

    Svara

  • linn

    |

    Jag vet inte om du gav upp på chiafröna men jag ska nu ge dig nytt hopp! Kör samma recept som du har gjort innan fast med havredryck choklad. (Den innehåller typ 3 % socker men jag menar de där tre procenten trycker man ändå i sig på annat sätt.) Alltså:
    2 1/2 msk chiafrön
    2 dl havredryck choklad.
    0,5 tsk vaniljpulver (behövs kanske inte)
    0,5 mogen banan

    Det smakar som….CHOKLADPUDDING!!!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv