Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Vad kan man skriva en krönika om?

Flera gånger i veckan, och ibland dagligen får jag frågor i stil med denna:

 

Hej! Tänkte bara fråga dig en sak. Vi ska skriva en krönika eller debattartikel i skolan, och jag har ingen aning om vad jag ska skriva om :O Hur brukar du göra för att komma på saker att skriva om i dina krönikor? Är det något speciellt man ska tänka på? Tack på förhand! (:

 

Som ni förstår är det svårt för mig att ge tips till er alla. Speciellt då jag själv också skriver krönikor ofta (och vill spara ämnen till mig själv, haha).

 

HUR man skriver en krönika eller hur man ska gå tillväga för att skriva i en tidning har jag skrivit om här.

 

Men VAD ska man skriva om?

 

Ja, det är en mycket bra fråga. Ni ska bara veta hur många gånger jag sitter och har panik innan deadline då jag verkligen inte vet vad jag ska skriva om. Tipset då är att göra det enkelt. Hellre skriva om något litet och göra det stort än att skriva om något stort och ta sig vatten över huvudet.

 

När jag verkligen inte vet vad jag ska skriva om tänker jag såhär:

 

1) Finns det något kul eller intressant som hänt mig på sistone?

 

2) Kan jag koppla denna händelse till något som jag har någon tanke om eller något aktuellt? (Till exempel: En kille drar ut stolen för mig, det uppstår ett missförstånd och jag börjar fundera på könsroller, som i denna krönika).

 

3) Finns det något aktuellt jag kan skriva om? Tipset är då att gå in och titta på Aftonbladet, Debatt eller er lokala tidnings hemsida. Om jag skulle skriva en krönika idag hade jag kanske skrivit om Madeleines förlovning.

 

4) Läs andras krönikor. Inte för att stjäla ämnen (haha), men för att bli inspirerad.

 

Det är svårt att skriva en krönika bara sådär när man inte egentligen vet vad man vill skriva om eller inte direkt har en åsikt om något. Men då får man hitta på en åsikt. Överdriv! Gör något litet stort. Dra stora paralleller.

 

Jag ljuger aldrig i mina krönikor, men såklart har saker inte alltid hänt i samma kronologisk följd och vad jag påstår mig tänkt i krönikan kanske jag har tänkt i efterhand. Det gäller att vara kreativ.

 

48 gillar

Spåra från din sida.

Kommentarer (6)

  • Ida

    |

    Tack så mycket för svaret! Får väl ta mig en funderare och surfa runt lite på nätet. 🙂

    Svara

  • Luucy

    |

    riktigt bra tips!! 😀

    Svara

  • erika

    |

    va som kommer få mest uppmärksamhet, madelenes bröllop eller blondinbellas bröllop

    Svara

    • egoina

      |

      Haha, ja skriv om det 😉

      Svara

  • Jenni

    |

    Tack för tipsen, riktigt bra! 🙂

    Svara

  • silver price

    |

    Varför man skriver då krönikor? Någon större respons leder det inte till. Kanske för att jag skriver så uselt, som en ”irriterad VF-läsare” lät meddela via e-post efter min förra krönika. Jag försökte skriva om kulturbegreppet i stort och smått, men ”kritikern” menade att jag använt för många semikolon. Det är väl bara att inse, att konkurrensen är hård i ”mediebruset” – och att jag tvingas sluta med mina kära semikolon. Det viktigaste man gör här på jorden är att inse sina begränsningar. Först då vågar man ta ut svängarna och använda sig av det egna, unika språket, så att man vågar äntra en scen och dra en skröna eller skriva en roman. Inget av dem är lätt. Inte minst för den ständiga rädslan att bli missförstådd. Utgångspunkten för allt berättande och skrivande, måste nog vara att man gör det av pur glädje. Sedan räcker det som sagt med en klapp på axeln, för att man ska känna sig bekräftad.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv